STORTINGSVALGET 2021

44 ÅR I NORGE: Birgit Kristina Johansen (80) har bodd i Norge i 44 år, men har stemt i et stortingsvalg for første gang. Foto: Yana Stubberudlien

– Dette var det eneste jeg savnet i mitt liv

Birgit Kristina Johansen (80) har bodd i Norge siden 1977. Tirsdag 31. august stemte hun for første gang i et stortingsvalg.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis møtte den lykkelige 80-åringen fra Kolbotn i valglokalene i Kolben kulturhus etter at Birgit Kristina hadde forhåndsstemt sammen med mannen sin.

Birgit Kristina Johansen er opprinnelig svensk og har bodd i Norge i 44 år, men i slutten av desember i fjor fikk hun et norsk statsborgerskap i tillegg til det svenske.

Dobbelt statsborgerskap

Det viser seg at siden 1. januar 2020 har det blitt tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske.

Totalt har 45.300 nye statsborgere med innvandrerbakgrunn fått nå mulighet til å stemme ved årets stortingsvalg. Det er 12.082 flere enn ved forrige valg (2017).

Totalt har Norge cirka 3,88 millioner personer med stemmerett.

FOREVIGET SPESIELT ØYEBLIKK: Birgit Kristinas ektefelle var veldig lykkelig over at kona hans fikk lov til å stemme ved årets stortingsvalg. Foto: Yana Stubberudlien

Miljøbevisst

– Med mitt svenske statsborgerskap kunne jeg alltid delta i de lokale kommunestyre- og fylkestingsvalgene, men jeg måtte ha et norsk statsborgerskap for å kunne delta i et stortingsvalg. Dette var det eneste jeg savnet i mitt liv. Da Norge åpnet for dobbelt statsborgerskap, sendte jeg en melding til Utlendingsdirektoratetet (UDI) for å få et norsk statsborgerskap. Som nordisk borger måtte jeg verken søke eller betale gebyr for dette, så det var veldig enkelt, sier hun.

– Hvorfor var det så viktig for deg å stemme ved et stortingsvalg?

– Jeg er veldig miljøbevisst og er opptatt av mangfold i samfunnet. Jeg brenner for mine barn og barnebarns fremtid, og ønsker at de lever i et godt samfunn og at ikke skapes store forskjeller i samfunnet. Dette er det viktigste for meg, sier 80-åringen.

Powered by Labrador CMS