STARTET MED GRATIS HJEMLEVERING AV VARER: Elisabeth Myrheim Storødegård, innehaver av Dyrego Zoo på Kolbotn Torg, har nå startet med gratis hjemlevering av dyremat til kundene. Foto: Synnve Sundby Fallmyr

Nå kan du få dyremat på døren

Elisabeth Myrheim Storødegård ved Dyrego Zoo Kolbotn reagerer sterkt på kommunens strenge tiltak som rammer dyrebutikkene i kommunen hardt.

Publisert Sist oppdatert

De strenge koronatiltakene i vår kommune har snudd opp ned på hverdagen til de fleste av oss. Næringsdrivende opplever denne tiden som svært stressende og utfordrende.

– Vi får ikke lov av Nordre Follo kommune til å ha dyrebutikken vår åpent som følge av de strenge tiltakene som ble innført i Nordre Follo for å begrense spredningen av mutasjonsvarianten av covid-19-viruset, sier Elisabeth Myrheim Storødegård, innehaver av Dyrego Zoo på Kolbotn Torg.

Startet med gratis hjemlevering av dyremat

Storødegård reagerer sterkt på at alle de andre dyrebutikkene i nærkommunene holder åpent, men de tre dyrebutikkene i Nordre Follo må holde stengt.

– Mange av kundene våre reiser nå ut av kommunen for å kjøpe fôr til dyrene sine som de ikke får tak hos oss lenger. Vi på Dyrego Zoo Kolbotn har derfor satt i gang med gratis hjemkjøring av dyremat, slik at dyrene får den maten de er vant til, sier Storødegård.

Hun sier kundene fra hele Nordre Follo kan bestille varene via Messenger eller ved å kontakte butikken på telefon mellom klokken 10:00 og 14:00.

– En alvorlig misforståelse

Svein A. Fosså, styreleder og generalsekretær i Norges Zoohandleres Bransjeforening (NZB), mener at kommunens begrunnelse er dårlig.

– Dette er i beste fall en alvorlig misforståelse av hvilket produktutvalg dyrebutikker fører til dyr. Et stort antall av produktene finnes ikke verken i dagligvarehandelen eller hos veterinærer, understreker Fosså.

Han påpeker også at mange av forbrukerne vil bli nødt til ta seg ut av kommunen for å skaffe til veie produktene de trenger til dyrene sine, som vil være en svært uheldig situasjon for smittevernet.

– Utfordring for mange dyr

Fosså påpeker også at norsk hobbydyrehold er mangfoldig, og for ulike arter behøves en lang rekke spesialprodukter som er nødvendige for å opprettholde forsvarlig dyrevelferd og dyrehelse.

– Svært mange av disse er kun tilgjengelige gjennom vår faghandel. Det er også slik at breddeutvalget av fôr og andre viktige produkter, også til hund og katt, er uendelig mye større i zoobransjen enn i dagligvarehandelen. Å skifte fôr vil være en utfordring for mange dyr, påpeker Fosså.

Uten noen som helst prioritering og langt fra utfyllende, nevner han blant annet følgende produktgrupper som ikke kan kjøpes et annet sted enn hos dyrebutikker:

  • Medisiner, vannbehandlingsprodukter og ulike typer spesialfôr for akvariefisk
  • Frosne rotter og mus, levende sirisser, melormer og annet spesialfôr til reptiler
  • Vitaminpreparater og spesialfôr til gnagere og tropefugler
  • Potesokker og varmedekken til hunder som fryser i vinterkulden.

Strengere krav enn hva regjeringen anbefaler

På vegne av Norges Zoohandleres Bransjeforening har Fosså sendt et brev til sentrale myndigheter og ba dem om hjelp til å sikre at «dyrenes matvarebutikker» så langt mulig vil kunne nyte godt av spesielle unntak, på lik linje med hva dagligvarehandelen får.

– Etter at brevet ble sendt ut, bestemte regjeringen seg for at dyrebutikkene kunne holde åpent, men Nordre Follo sa nei til det allikevel, grunnet strengere tiltak i vår kommune, påpeker Fosså.

"Utsalgssteder for dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr kan holde åpent, også i utbruddskommunen Nordre Follo", skrev regjeringen på sin hjemmeside 27. januar.

Fosså sier NZB ikke gir seg og har satt en advokat på saken.

– Det er allerede sendt en klage til Statsforvalteren i Oslo og Viken på vegne av NZB, sier han.

– Forsvarlig

Varaordfører Hans Martin Enger (MDG) bekrefter at nedstengningen av Nordre Follo er «strengere» enn i de omkringliggende kommunene, som blant annet innebærer at dyrebutikker i vår kommune holder stengt.

– Formannskapet i Nordre Follo diskuterte problemstillingen knyttet til dyrebutikkene behørig, og vurderte at vedtaket om stenging var forsvarlig, fordi de aller fleste dyreeiere har tilgang til dyremat i dagligvareforretninger, kombinert med at det også finnes tilbud om hjemlevering, sier Enger, og viser til formannskapets vedtak som gjelder til og med 31. januar.

Powered by Labrador CMS