STERK DUO: Eskil Skarstein Rød (t.v) og Birk Haugnes leverte sterke resultater i Norgescup for juniorer.
STERK DUO: Eskil Skarstein Rød (t.v) og Birk Haugnes leverte sterke resultater i Norgescup for juniorer.

Sikret historisk sølvmedalje

Eskil Skarstein Rød tok Oppegård ILs første pallplass i et Norgescuprenn i langrenn på generasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Da de beste juniorløperne endelig kunne måle krefter, etter nesten to år uten konkurranser, var det enormt mye spenning knyttet til hvem som hadde brukt det lange konkurranseoppholdet best.

Og det fantes lokale håp. Forrige helg sikret Eskil Skarstein Rød seg gull i KM, men Norgescup er noe helt annet. Der er landets beste løpere med. Rød skuffet ikke. Han feide inn til sølv på sprinten, i knallhard kamp med Norges beste juniorløpere. Til alt overmål var ikke Rød den eneste Oppegård-løperen som viste klasse. Det skal vi straks vende tilbake til.

Enormt sjelden

Bare for å sette nivået og prestasjonen i kontekst. Våre sportskilder sier vi sannsynligvis må tilbake til 70-tallet sist gang en løper fra Oppegård IL tok medalje i Norgescup. Til alt overmål er dette i så fall snakk om Wenche Hokholt, moren til Helene Olafsen. Altså moren til en utøver som har lagt opp. Så enormt sjelden er denne prestasjonen.

For orden skyld er vi opplyst om at Marcus Andersen har en fjerdeplass på sprint i 2020, Fredrik Tveter hadde 5. plass som sitt beste resultat og Arne Post gikk inn til en fjerdeplass på 2000-tallet.

– Veldig kult

Eskil Skarstein Rød var altså ikke den eneste Oppegård-løperen som viste klasse. Han og Birk Haugnes har trent sammen, og pushet hverandre i flere år. Det har gitt fremgang, for begge leverte resultater helt i toppen i alle tre dagene i den yngste gutteklassen, M17.

På fredagens sprint klarte begge å ta seg videre fra prologen, og mens Birk endte på 17. plass, sikret Eskil seg sølvet med en sterk sluttspurt.

– Det er veldig kult. Hadde ikke forventet det før sesongen, for jeg har hatt noen litt tunge sesonger og slitt med sykdom. Det siste året har jeg fått trent veldig godt og holdt det jevnt gående. Derfor har jeg klart å ta store steg, sier Skarstein Rød til Oppegård Avis.

SØLVGUTT: Eskil Skarstein Rød var meget fornøyd med sølv på sprinten.
SØLVGUTT: Eskil Skarstein Rød var meget fornøyd med sølv på sprinten.

Går på Wang

Stortalentet bor hjemme hos foreldrene på Greverud, mens skolehverdagen er på Wang Toppidrett på Romerike. Der får han tett oppfølging i det daglige, i tillegg til at han er med på fellestreninger med Oppegård.

Til tross for at Johannes Høstflot Klæbo er det store idolet, var det litt overraskende at det gikk så bra på sprintdistansen.

– Ja, det var litt overraskende at det var på sprinten medaljen kom, selv om jeg regner meg selv som allrounder. Jeg er jevnt god i de fleste distanser, forteller han.

Nye mål

Det viser da også helgens resultater med en andreplass, en fjerdeplass og en femteplass. Nå er det nye mål i vente, både på kort og lang sikt.

– Det kortsiktige mål for sesongen er å kjempe om medalje i junior-NM på Nes om halvannen uke. Langsiktig mål er å bli verdens beste skiløpere, sier han offensivt.

Skal det første målet nås, må han først og fremst holde seg frisk.

– Jeg er litt engstelig for å bli syk, spesielt siden jeg pendler til Romerike hver dag, men jeg er ikke helt gal med tanke på smitte.

Nær pallplass

På 10 km skøyting og 15 kilometer klassisk gikk altså Eskil Skarstein Rød inn til 4. og 5. plass, mens Birk Haugnes sikret seg to 10. plasser blant 130 deltakere. Det er totalt sett utrolig stabile og sterke resultater.

– Eskil og Birk har i flere år dratt nytte av stadig bedre snøproduksjon på Greverud, og Oppegård langrenn har nå to juniorløpere som sammen står sterkere enn de fleste klubbene i Oslo, Bærum og landet forøvrig. Det er sterkt, forteller Erling Christiansen, styremedlem i Oppegård langrenn.

Oppegård har i skrivende stund ti aktive juniorer. Litt sykdom gjorde at kun seks av utøverne stilte til start denne helgen. Øvrige deltakere fra Oppegård IL denne helgen var Amalie Kofoed-Steen (K17), Hedda Høntorp (K18), og Kine Evensen Rye-Holmboe og Marie Meinert Rød (begge K19/20).

Nye muligheter

Forrige helgs NC-renn i juniorklassen (17 til 20 år) var det første på nesten to år. Rennene på Nannestad skulle vært arrangert på Voss første helgen i januar, men ny nedstengning gjorde at rennene på Voss måtte avlyses, og flere av utøverne fryktet at nok en sesong gikk i vasken.

Nå gjelder det bare å holde formen ved like, allerede 11.-13 februar er det klart for ny runde i Norgescupen med Junior-NM på Nes.

Powered by Labrador CMS