VAKSINERING I NORDRE FOLLO I UKE 25 OG 26

53 PROSENT FIKK FØRSTE DOSE: På bildet kan du se Karoline Ringstad, som hjelper til med registrering til vaksinering på Ski Storsenter. Foto: Nordre Follo kommune
53 PROSENT FIKK FØRSTE DOSE: På bildet kan du se Karoline Ringstad, som hjelper til med registrering til vaksinering på Ski Storsenter. Foto: Nordre Follo kommune

Over halvparten av innbyggerne over 18 år fikk første dose

– Ting går riktig vei, men vi kan ikke slippe opp ennå, sier konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann. Hun oppfordrer alle til å prioritere vaksinering i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Per i dag har 53 prosent av de totalt 45.978 innbyggerne over 18 år fått første vaksinedose. Dette er en økning på 7 prosent fra forrige uke.

Snaue 34 prosent av de totalt 45.978 innbyggerne over 18 år, har blitt fullvaksinert per i dag. Dette er en økning på cirka 2 prosent fra forrige uke.

Kommunens statistikk viser også at cirka 83 prosent av innbyggerne over 18 år har registrert seg for vaksinering via Helseboka. Det er en økning på rundt 5 prosent fra forrige uke.

Andelen av fullvaksinerte blant de eldre i Nordre Follo er ganske høy, spesielt hos de på 75 til 84 år, hvor 97 prosent av denne gruppen har fått begge doser.

SJEKK STATUS FOR DIN ALDERSGRUPPE: Tabellen er basert på SSB-befolkningstall og kommunens egen statistikk om vaksinasjon. Kilde: Nordre Follo kommune.
SJEKK STATUS FOR DIN ALDERSGRUPPE: Tabellen er basert på SSB-befolkningstall og kommunens egen statistikk om vaksinasjon. Kilde: Nordre Follo kommune.

Oppfordrer alle til å møte opp

Konstituert kommuneoverlege påpeker at smittetallene i Nordre Follo går ned, det er veldig få sykehusinnleggelser som følge av Covid-19-sykdom, og det er positivt at at over halvparten av den voksne befolkningen i Nordre Follo har fått første dose.

– Ting går riktig vei, men vi kan ikke slippe opp ennå. Det er veldig mange av oss som skal på jobb i sommer for å vaksinere folk, og vi er helt avhengig av et godt samarbeid med befolkningen. Vi håper derfor at folk prioriterer vaksinering når de får tilbud fra oss. Vi ønsker at flest mulig møter opp når de får time, sier konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo.

Får fortsatt flere doser

OPPDATERER OM VAKSINERING: På bildet kan du se konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik
OPPDATERER OM VAKSINERING: På bildet kan du se konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik

Det er også positivt med flere vaksinedoser til Nordre Follo som følge av den geografiske skjevfordelingen av vaksinedosene til de totalt 24 prioriterte kommunene på Østlandet, selv om skjevfordelingen gjelder kun dose én.

Skjevfordelingen startet den 7. juni og vil fortsette i opptil syv uker, frem til 25. juli.

– Nordre Follo ligger fortsatt godt an når det gjelder vaksinering. Går alt som planlagt, vil alle innbyggerne få tilbud om dose én innen midten av juli, sier Biermann.

Ca. 5.300 førstedoser i uke 25

Av alle som har registrert seg i Helseboka (83 prosent av de totalt 45.978 innbyggere over 18 år) er det per i dag 13.635 innbyggere som venter på første dose.

Denne uken (uke 25) har Nordre Follo fått 680 hetteglass med Pfizer-vaksinen (tilsvarer 4.080 til 4.760 vaksinedoser) og 60 hetteglass med Moderna-vaksinen (mellom 600 og 660 vaksinedoser).

Av disse går 78 til 91 enkeltdoser med Pfizer-vaksinen til dose to, resten av dosene går til dose én.

Til sammen får Nordre Follo 4.680 til 5.420 enkeltdoser med vaksine i uke 25, hvorav 4.602 til 5.329 førstedoser.

Ca. 6.700 førstedoser i uke 26

Neste uke (uke 26) får Nordre Follo 706 hetteglass med Pfizer-vaksinen, tilsvarende 4.236 til 4.942 enkeltdoser, og 160 hetteglass med Moderna-vaksinen, tilsvarende 1.600 til 1.760 enkeltdoser.

Totalt vil det være snakk om 5.836 til 6.702 enkeltdoser i uke 26. Alle dosene skal gis som dose én.

Alle over 45 år har fått tilbud

Monica Viksaas Biermann sier at alle i gruppe en til åtte har nå fått tilbud om vaksine, og kommunen er nå godt i gang med å vaksinere gruppe ni (45-54 år) og ti (18-24 år og 40-44 år).

FIKK FØRSTE DOSE I BURSDAGSGAVE: Øyvind Wang fra Mellomåsen fyller 49 år førstkommende fredag. I dag har han fått dose én av Pfizer-vaksinen. – Dette er jo den beste bursdagsgaven til meg selv, sier Wang og jubler. Neste dose får han den 15. september. Foto: Privat
FIKK FØRSTE DOSE I BURSDAGSGAVE: Øyvind Wang fra Mellomåsen fyller 49 år førstkommende fredag. I dag har han fått dose én av Pfizer-vaksinen. – Dette er jo den beste bursdagsgaven til meg selv, sier Wang og jubler. Neste dose får han den 15. september. Foto: Privat

Det er drøye 9.000 innbyggere i gruppe ni, men kun 82 prosent av disse er registrert i Helseboka. Av disse har 60 prosent første dose og 19 prosent er heldige med å få begge. Snaue 2.000 av de registrerte innbyggerne i gruppe ni venter fortsatt på første dose.

– Alle i gruppe ni og alle som er over 45 år har nå fått tilbud fra oss med datoer for begge vaksinedosene. Har du registrert deg i Helseboka og er over 45 år, men har ikke fått en sms fra oss ennå, ring kommunens vaksinetelefon, oppfordrer konstituert kommuneoverlege.

Hun påpeker at det er et intervall på tolv uker mellom dose én og dose to.

5.600 i gruppe ti venter på første dose

Når det gjelder gruppe ti, har 77 prosent av de 4.260 innbyggerne på 40-44 år og 82 prosent av de 4.786 innbyggerne på 18-24 år registrert seg for vaksinering.

Av de totalt 7.203 registrerte i gruppe ti har 1.569 fått første dose og kun 20 personer har blitt ferdigvaksinert. Det betyr at drøye 5.600 innbyggere i gruppe ti fortsatt venter på første dose.

– Får vi vaksineleveransene i uke 26 slik vi har blitt lovet, kan nesten alle i gruppe ti få tilbud fra oss i løpet av denne og neste uke, sier Biermann.

Det er fortsatt slik at kommunen mangler forutsigbarhet når det gjelder vaksineleveransene. Fireukers-planen har Nordre Follo ikke fått ennå til tross for lovnadene fra FHI om dette for flere uker siden.

– Moderna-vaksinen kom ikke som den skulle onsdag morgen forrige uke, men da sendte vi allerede invitasjon til mange innbyggere. Heldigvis fikk vi disse dosene på fredag, men mange innbyggere ble nok skuffet da den tildelte timen måtte avbestilles og flyttes, sier Biermann.

Registrer dere digitalt

Nå sender kommunen en oppfordring til neste gruppe, gruppe elleve (25-39 år), samt alle de andre fra 18 år og oppover som ikke ennå har registrert seg i Helseboka:

– Alle som ønsker vaksine må registrere seg i Helseboka snarest mulig. Vi ber om at alle som har mulighet til det, registrerer seg digitalt på grunn av stort trykk på telefonen til vaksinesenteret, sier Biermann.

Hun påpeker at invitasjonene til vaksinering trekkes nå helt tilfeldig innen en hel aldersgruppe, det vil si ikke etter årskull-prinsippet som tidligere.

– Vi ser nå på hele gruppen som ett. For gruppe ti gjelder det både de på 18-24 år og de på 40-44 år, sier Biermann.

Hele 2003-årskullet får Pfizer

Nedre aldersgrense for koronavaksinasjonsprogrammet i Norge har til nå vært de som er fylt 18 år. Unntaket er ungdom 12 til 17 år med høy risiko for alvorlig sykdom. Av praktiske grunner mener FHI nå at hele 2003-årskullet skal tilbys vaksine.

– Vi ser at det er krevende å sette grensen ved når en har fødselsdag istedenfor å forholde seg til et helt årskull. Flere av kommunene har allerede en praksis hvor hele 2003-kullet får tilbud, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.

Bukholm presiserer at det kun er koronavaksinen fra Pfizer som er godkjent av Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) for de under 18 år. Det er derfor kun denne vaksinen som kan gis til de som ennå ikke har fylt 18 år.

– Vi jobber med å identifisere alle som tilhører denne gruppen, sier Biermann.

For skoleelever og studenter

Personer som er folkeregistrert i Nordre Follo kommune, men oppholder seg i andre kommuner over tid, blir vaksinert i den kommunen de oppholder seg. Dette gjelder for eksempel studenter som studenter. De skal registrere seg i den kommunen de studerer, ifølge Biermann.

Studenter som kommer hjem på sommerferie og skal være i Nordre Follo i mange uker kan også registrere seg i Helseboka for vaksinering i Nordre Follo via denne lenken.

Utenlandsstudenter som skal reise ut av Norge for å studere i utlandet til høsten, vil bli vaksinert før de reiser. Disse oppfordres til å ta kontakt med sentralbordet i kommunen på telefon 02178.

Powered by Labrador CMS