PLAGES AV MÅKENE: Rosalind Olsen er en av dem som plages av måkene i Kolbotn sentrum. Hun ønsker et par fugleskremsler på taket til Kolben. Foto: Yana Stubberudlien. Innfelt foto: Mariella Nora Isabella Filberg Memo

– Det hadde hjulpet mye med et par måkeskremsler på taket til Kolben

Rosalind Olsen fra Kantorveien var så plaget av måkene at hun valgte å kontakte kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Rosalind Olsen bor i en av de blokkene i Kantorveien. For snart to uker siden kontaktet hun kommunen i håp om at det kunne settes opp et par fugleskremsler på taket til Kolben kulturhus. Utformet som svarte plastdrager, dansende frem og tilbake i vinden, skremmer disse måker og andre fugler fra å hekke.

– Måkene rundt Kolben kulturhus og omkringliggende boligblokker er meget plagsomme. De er veldig pågående, legger egg på balkonger, skiter ned møbler og føder unger på alle tak. Bråket er også veldig sjenerende, skrev Olsen i e-post til kommunen.

Fiskemåke (Larus canus):

  • Totalt er det beskrevet om lag 55 måkearter i verden.
  • Fiskemåken ligner gråmåken, men er ganske mye mindre.
  • Har vært rødlistet og fredet i Norge siden 2010.
  • Ifølge Norsk institutt for naturforskning er tre av åtte måkearter i Norge på rødlisten (krykkje, hettemåke og fiskemåke). I tillegg er det én måkeart som er på rødlisten for Svalbard (polarmåke).

Hun påpeker at tidligere var det et fugleskremsel på taket til en av de naboblokkene.

– Dessverre har det blitt ødelagt. Det samles mange måker på taket til Kolben, så det hadde hjulpet mye med å installere et par bevegelige måkeskremsler der, sier Olsen til Oppegård Avis.

– Opp til eierne

Saksbehandler Sissel Katrine Gransæther i virksomheten Miljørettet helsevern i Nordre Follo kommune forklarer i sitt svar til Olsen at det å sette opp et fugleskremsel avhenger av hvem som er eier av den aktuelle bygningen, og siden Kolben kulturhus er et sameie må henvendelse gjøres til styret i sameiet.

Videre påpekte hun at det mest riktige kunne ha vært å kontakte styrene i borettslagene i det aktuelle området.

"Slik jeg oppfatter din henvendelse så høres det ut som om måkene har slått seg riktig godt til rette, noe som kan tyde på at de blir matet eller lett finner mat i området", skrev Gransæther.

– Veldig mange er nå bortreist. Jeg har derfor ikke kontaktet styret ennå, men skal gjøre det i den nærmeste tiden. Selv om den verste perioden med hekking er nå over, kan det være greit å ha alt på plass til neste sesong, sier Olsen.

Rødlistet og fredet

Oppegård Avis har tidligere skrevet at måker som hekker på hustak i området er fiskemåker. Sistnevnte er en av Norges minste måkearter og har kategori Nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter 2015.

De senere tiår har bestanden sunket betraktelig. Denne måkearten har vært rødlistet og fredet i Norge siden 2010.

Ulovlige tiltak og måkehets

Det ovennevnte stopper ikke folk fra å irritere seg over fuglen eller gjøre ulovlige grep for å kvitte seg med den. Tidligere i sommer skrev vi om to fiskemåker som ble funnet dø ved Vesleøya.

Les også: – Urovekkende og tragisk

Historier om folk i sentrale strøk som plages av måker dukker atter en gang opp rundt omkring i hele Norge. Tidligere i sommer skapte en Høyre-politiker fra Tromsø baluba da han foreslo å fjerne alle måkereir fra kommunale bygninger, og gå ut med en oppfordring til de som har private bygninger om å gjøre det samme. Vedkommende kom også med et helt konkret forslag – nemlig å gi måkene prevensjonsmidler.

RØDLISTET: Fiskemåke, som er en av Norges minste måkearter, er utrydningstruet. Denne måkearten har vært rødlistet og fredet i Norge siden 2010.

Bøtelagt med 10.000 kroner

Det er ikke for første gang at beboerne i Kolbotn sentrum har klaget på måker.

For tre år siden valgte også et av de lokale borettslagene å fjerne et måkereir med tre til fire uker gamle egg etter at noen av beboerne hadde klaget på måkeskrik.

Senere ble vedkommende som hadde fjernet måkereiret bøtelagt med 10.000 kroner.

Kors og plastdrager

Oppegård Avis har også skrevet om fugleskremsler som var installert på taket til Greverud kirke sommeren 2020. Daværende leder i Naturvernforbundet i Nordre Follo, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, reagerte kraftig på dette tiltaket. Ifølge henne var det både nedslående og symboltungt å se plastdragene der.

Kors og plastdrager. Jeg lurer på hva Jesus hadde sagt, utbrøt hun.

Les også: – Trist og uetisk av et gudshus

Powered by Labrador CMS