DØD FISKEMÅKE: Det er her ved vannkanten at Esther Skiri fant den døde fiskemåken for halvannen uke siden. Foto: Esther Skiri
DØD FISKEMÅKE: Det er her ved vannkanten at Esther Skiri fant den døde fiskemåken for halvannen uke siden. Foto: Esther Skiri

– Urovekkende og tragisk

Esther Skiri (46) fra Tangen på Kolbotn ble møtt av et trist syn da hun var på kveldspadling rundt Vesleøya onsdag 19. mai.

Publisert Sist oppdatert

– Plutselig så jeg en fiskemåke som hang fast med hodet ned og den ene vingen i et fiskesnøre, hengende fra et tre ved vannkanten. Den stakkars fuglen flakset rundt i håp om å komme seg løs. Jeg vet ikke hvor lenge den hadde hengt der, men det så håpløst ut, sier Skiri.

46-åringen fikk lånt saks fra en nabo og klippet fuglen løs.

– Jeg så at den svømte av gårde, men den ene vingen var jo brukket så den stakkars fuglen ville nok ikke klare seg så lenge, sier Skiri.

Fant en død måke like ved

Da hun tittet litt rundt, gjorde Kolbotn-kvinnen til sin forskrekkelse et nytt funn.

Kun noen få meter unna, også på den samme siden av Vesleøya som vender bort fra bebyggelsen, lå en annen fiskemåke ved vannkanten.

– Livet sto dessverre ikke til å redde, sier Skiri.

Også denne måken ble funnet med fiskesnøret rundt den ene vingen, ifølge henne.

DØD FUGL: Livet sto dessverre ikke til å redde. Foto: Esther Skiri
DØD FUGL: Livet sto dessverre ikke til å redde. Foto: Esther Skiri

Ifølge Esther Skiri padlet hun rundt Vesleøya i over ti år, men har aldri sett døde måker fanget i fiskesnøret.

46-åringen fra Tangen håper inderlig at begge tilfellene ikke handler om noe som er gjort med vilje.

– Uansett hva som har skjedd er det tragisk å se at fuglene lider, sier Skiri.

– Urovekkende og tragisk

Mariella Nora Isabella Filberg Memo fra Naturvernforbundet i Nordre Follo sier det er urovekkende og tragisk.

– Dette er et verst tenkelig resultat av henslengte fiskeredskaper. Her har måkene viklet seg inn i fiskesnøret og blitt påført lidelse i lengre tid, sier Memo, som bor på Solbråtan.

Hun påpeker at fiskemåkene er rødlistet og fredet. I tillegg er vi nå midt inne i hekketiden der eggene ruges og ungene mates av begge foreldrene.

– Tatt i betraktning at to måker er funnet døde og skadet på et så lite område, kan det heller ikke utelukkes at de har vært utsatt for miljøkriminalitet i form av utplasserte snarer, sier Memo.

Hets mot måker

– Intoleranse og hets mot måker er dessverre et utbredt og nærmest allment akseptert problem og fenomen. Og mediene fyrer ofte opp under dette ved å omtale måker på en sensasjonspreget og negativ måte, sier Memo.

Hun sier det er et stort behov for formidling av fagkunnskap om måker og andre tiltak som fremmer toleranse, forståelse og respekt for våre medskapninger og deres livsprosjekt.

– Uansett årsak er dette en tragedie for fiskemåkene som hekker med flere par på Vesleøya, sier Memo.

Hun påpeker at Vesleøya er et viktig hekkested for fiskemåkene.

– Jeg skulle helst sett at det var et ilandstigningsforbud der i hekketiden. I det minste burde det være en selvfølge at man farer varsomt frem og aldri etterlater fiskeredskaper eller annet søppel i naturen.

Powered by Labrador CMS