FULLT FOKUS: Trener Tresor Egholm og Kolbotn-jentene jakter på opprykk til Toppserien. Her under onsdagens trening på Østre Greverud.
FULLT FOKUS: Trener Tresor Egholm og Kolbotn-jentene jakter på opprykk til Toppserien. Her under onsdagens trening på Østre Greverud.

Ført bak lyset av egen klubb

Drømmeovergangen er i boks. KIL-treneren visste ingenting da stjernespissen var på medisinsk test i Barcelona.

Publisert Sist oppdatert

I dag kom bekreftelsen kvinnefotball-Norge har ventet på i ukesvis. Martine Fenger er klar for Barcelona.

Overgangen kommer i stand som følge av en ulovlig inngått avtale mellom partene som gjør at Barcelona sikrer seg supertalentet allerede nå.

Uenige om dato

Selv om innholdet i avtalen mellom Barcelona, Fenger og Kolbotn er ulovlig, har klubben hele tiden vært innstilt på å holde ord i overgangssaken. 

Internt i klubben har det derimot vært steile fronter om når denne overgangen skal gjennomføres. 

I avtalen er premisset at overgangen måtte gjennomføres før spilleren ble 17 år. Det er i oktober. Spillerens agent og Barcelona ville derimot at det skulle skje allerede 1. juli og har presset på for å få gjennomført dette.

KIL-trenerne på sin siden vært tydelige på at de vil bruke spilleren i vårsesongens siste kamp 2. juli og at overgangen tidligst kan skje etter dette. Da ville laget fått «full utnyttelse» av hennes tjenester og god tid til å finne en erstatter.

Nå viser det seg at klubben, med daglig leder Jan Thomas Birkeland i førersetet, har bukket under for presset og gått mot ønsket til sine egne trenere.

DAGLIG LEDER: Jan Thomas Birkeland er daglig leder i Kolbotn IL.
DAGLIG LEDER: Jan Thomas Birkeland er daglig leder i Kolbotn IL.

Boikott

Martine Fenger er toppscorer i 1. divisjon og har vært en særdeles viktig brikke i det opprykksjagende KIL-laget. 

Detaljene i overgangen skapte brudulje da de ble kjent, og Oppegård Avis-avsløringen har også ført til at ingen av partene i sakene lenger vil snakke med Oppegård Avis om «Fenger-saken».

Spilleragent Jens Wenzl var først ute med en ren boikott:

– De du kalte for «Team Fenger» ønsker ikke å ha kontakt med deg lenger. Ikke nå, ikke i fremtiden. Hadde vært fint hvis du klarer å respektere dette, skrev agenten til Oppegård Avis.

Spillerens foreldre bekreftet samme dag at de hadde inntatt samme standpunkt.

I helgen sendte Oppegård Avis en henvendelse til klubbleder Jan Thomas Birkeland om det kunne passe med et intervju om Fenger-saken i løpet av denne uken. Svaret var ikke til å misforstå:

– Det passer dessverre ikke med et intervju til uken. Vi kan se an uken etter.

Ingen av partene bak den ulovlige avtalen har denne uken villet svare på om Martine Fenger hadde spilt sin siste KIL-kamp. Oppegård Avis har derimot hatt pålitelige kilder som har bekreftet at hun «tok farvel» med spillergruppen etter Tromsø-kampen sist helg.

I dag kom bekreftelsen.

Har ikke blitt hørt

Den ulovlige avtalen og svaret på om spilleren hadde spilt sin siste kamp for KIL, er imidlertid ikke det eneste som har blitt forsøkt holdt hemmelig i denne saken.

Klubbleder Jan Thomas Birkeland er den som håndterer denne overgangssaken for KILs del. Nå viser det seg at Birkeland ved flere anledninger den siste tiden har gått bak ryggen til både trenerteamet og spillergruppen.

Først ved å la seg diktere i at overgangen skal skje 1. juli. I seg selv en uforståelig avgjørelse av KIL-sjefen siden Kolbotn har kamp 2. juli, men det er ikke det eneste avgjørelsen som skaper reaksjoner.

Hemmelig medisinsk sjekk

KIL-trener Tresor Egholm bruker sjelden store ord, er mediesky og mest opptatt av å gjøre Kolbotn til et enda bedre fotballag. Både tabellen og antallet landslagsuttatte KIL-jenter taler sitt tydelige språk.

Nå reagerer han kraftig på klubblederens håndtering av den betente overgangen. På spørsmål fra Oppegård Avis om denne saken vitner om mangel på på åpenhet i klubben, forteller han en nærmest utrolig historie fra forrige uke. 

For midt mellom de to avgjørende opprykkskampene mot AaFK Fortuna og TIL 2020, ble Martine Fenger sendt på medisinsk sjekk i Barcelona.

Det visste derimot ikke KIL-trenerne noe som helst om.

– Vi oppdaget «helt tilfeldig» at hun ble sendt på medisinsk test i Barcelona etter AaFK-kampen, uten at vi ble spurt. I tillegg hadde hun fått beskjed om å holde det hemmelig for oss av klubbens daglige leder, begynner han.

REAGERER: KIL-trener Tresor Egholm reagerer kraftig på virkemidler og fremgangsmåte i Fenger-saken.
REAGERER: KIL-trener Tresor Egholm reagerer kraftig på virkemidler og fremgangsmåte i Fenger-saken.

– En elendig vurdering

Han omtaler situasjonen som meget spesiell og absurd. Aller mest fordi det innebærer at en 16 år gammel spiller ble pålagt å holde noe slikt skjult for sine trenere og medspillere.

– Det er rett og slett en elendig vurdering å påføre henne dette. Samtidig er det helt uforståelig at klubblederen velger å holde sport utenfor en slik avgjørelse, sier Egholm.

Mens Fenger i all hemmelighet ble sendt til Barcelona, begynte trenerne forberedelsene til både cup-kamp i midtuken og den avgjørende bortekampen mot Tromsø, uten å vite noe som helst om hva som foregikk.

– Å planlegge en sånn reise mellom helt avgjørende kamper for klubben, uten å involvere oss i trenerapparatet, er uforståelig. Jeg kan ikke forstå hvorfor klubbens daglige leder gjør noe slikt. Det er det stikk motsatte av hva jeg legger i begrepene åpenhet og samarbeid, sier Egholm.

Han passer på å understreke at det er klubbledelse og ikke spiller han kritiserer.

– La meg understreke at spilleren er uten skyld her. Men hun er omgitt av en agent og en europeisk storklubb som får diktere prosessen, samt en ledelse i vår klubb som tydeligvis ikke har vært på jobb, sier Egholm.

VIL VÆRE INVOLVERT: Tresor Egholm sier at han forventer å være involvert i sportslige beslutninger i KIL.
VIL VÆRE INVOLVERT: Tresor Egholm sier at han forventer å være involvert i sportslige beslutninger i KIL.

– På grensen til rødt kort

På spørsmål om han opplever alt hemmeligholdet som et svik mot alle som er involvert med sport på kvinnesiden i KIL, er ikke svaret til å misforstå.

– Det er helt på kanten av hva som kan kalles lojalt mot oss på sport, og det har vi vært tydelig på hele veien. Vi har ønsket åpenhet, både med tanke på medlemmer, sponsorer, NFF og media. At en europeisk storklubb ønsker å signere en av våre spillere er jo i utgangspunktet noe vi burde juble høyt for og brukt positivt, sier Egholm.

Slik har det absolutt ikke blitt. Ikke overraskende bruker han fotballuttrykk for å beskrive frustrasjonen.

– Nå er det tatt beslutninger som i aller høyeste grad har påvirket muligheten vår til å utføre jobben vår, og som i verste fall kan føre til tapte poeng i kampen om et mulig opprykk. Det er på grensen til rødt kort både med tanke på å sette klubben først, når det gjelder sport og den mulige økonomiske oppsiden ved et opprykk, mener Egholm.

NB: Klubbleder Jan Thomas Birkeland ble forelagt innholdet i denne saken onsdag ettermiddag og har fått tilsendt en rekke spørsmål om sin rolle. Han har ikke kommentert saken til Oppegård Avis.

Powered by Labrador CMS