KAN VÆRE TAPT: Storscorer Martine Fenger er etter det Oppegård Avis erfarer svært nær en avtale med Barcelona.

«Gir bort» supertalentet til Barcelona

Det foregår et intensivt overgangs-spill rundt KIL-toppscorer Martine Fenger, med storklubben Barcelona i førersetet. Nå kan Oppegård Avis avsløre at en ulovlig side-kontrakt kan snyte Kolbotn for store summer.

Publisert Sist oppdatert

I flere dager har Oppegård Avis jobbet med en stor overgangssak med spiss-juvelen Martine Fenger, som i helgen scoret sitt niende seriemål på ni kamper. Etter det Oppegård Avis erfarer er nemlig supertalentet svært nær en historisk overgang til den ferske Champions League-vinneren Barcelona.

At en norsk 16-åring kjøpes av Barcelona er spektakulært i seg selv. Enda mer spesielt blir det når du får høre overgangssummen. Den er nemlig sjokkerende lav.

Så hvordan er det mulig at økonomisk hardt prøvede Kolbotn mister sin største profil for «knapper og glansbilder»?

Jo, på grunn av en godt skjult avtale som i ettertid har vist seg å være ulovlig.

Dette er saken

Sommeren 2022 signerer det da 15 år gamle stortalentet Martine Fenger for Kolbotn IL. Kontraktslengden settes til tre år, til sommeren 2025.

Overgangen sees på som en fjær i hatten for KIL, siden det allerede er stor interesse rundt Fenger, både fra nasjonale og internasjonale klubber. I løpet av høsten spiller hun en håndfull kamper for KIL og scorer blant annet mot Vålerenga i årets siste seriekamp. Noen uker senere rykker klubben som kjent ned.

I løpet av vinteren drar Fenger på treningsopphold hos gigantklubben Barcelona. Her trener hun med andre stor-talenter på klubbens B-lag. Oppholdet holdes hemmelig for andre enn utvalgte personer i Kolbotn og teamet rundt Fenger.

Vel hjemme etter treningsoppholdet finner en inspirert Fenger målformen for Kolbotn. 16-åringen dyrkes som klubbens spydspiss og svarer på tilliten med ni scoringer på de ni første kampene. Det fører også til at vi lager store overskrifter om både målformen og Barca-drømmen, så sent som i forrige uke.

Spesiell avtale

I etterkant av intervjuet begynner vi imidlertid å ane ugler i mosen. Selv om Fenger selv stiller opp og svarer både godt og hyggelig til lokalavisen, vil plutselig teamet rundt den talentfulle jenta endre viktige opplysninger om Barcelona i saken. Åpne spørsmål til Fengers agent Jens Wenzl blir besvart på snodig vis, med nedsettende kommentarer om KIL-trener Tresor Egholm og lave overgangssummer.

Det skal det fort vise seg at det finnes «gode grunner» til. Fengers Barcelona-drøm er nemlig betydelig nærmere enn andre i den indre krets har kunnet ane.

Få dager etter at intervjuet blir publisert, får vi tips om at det allerede skal finnes en ukjent «side-kontrakt». Innholdet i denne delen av avtalen er enkel: Dersom Barcelona ønsker å kjøpe Martine Fenger før hennes 17-års dag 9. oktober, så kan det gjøres til en avtalt sum.

Våre opplysninger er at denne summen er satt til rundt 50.000 norske kroner.

Rimer dårlig

Kvinnefotballen opererer på ingen måte med de samme overgangssummene som i herrefotball, hvor de største stjernene kan selges for over en milliard kroner.

Da Manchester United kjøpte Brann-spiller Lisa Naalsund i januar, hadde avtalen ifølge Bergensavisen en økonomisk ramme på opp mot to millioner kroner.

Naalsund er riktignok en etablert Toppserien-spiller med A-landskamper, men at en spiller som omtales som et av Europas største spisstalenter kan slippes for rundt 50.000 kroner, rimer dårlig for alle med et klubbhjerte som banker for KIL.

Ulovlig side-avtale

En overgangssum på 50.000 kroner for lagets største diamant er dårlig nytt for økonomisk hardt pressede Kolbotn. Til alt overmål har det i løpet av 2023 vist seg at deler av innholdet i side-avtalen mellom klubben og Team Fenger, som i hele prosessen har vært representert av agent Wenzl, var ulovlig.

I Norge er det ikke lov med såkalte utkjøpsklausuler, altså at det settes en minstesum som selgende klubb må akseptere. Da spilleren ble klar for KIL, ble det etter det Oppegård Avis erfarer signert to kontrakter. Den første er en standardavtale som ble lastet opp i NFFs systemer, og inneholder trolig alt det en kontrakt vanligvis skal inneholde.

Den andre avtalen ble forbeholdt Kolbotn og Team Fenger. For Kolbotns del var denne signert klubbens tidligere sportslige leder, og skal ha inneholdt blant annet opplysninger om eventuelle bonuser, en fremtidig overgangssum var fastsatt, og klubben Barcelona var eksplisitt nevnt.

Da dagens KIL-ledelse ble gjort oppmerksom på feilen i januar 2023, tok de grep. Kontraktsarbeidet ble gjort lovlig rent teknisk, med signatur fra dagens KIL-leder, Jan Thomas Birkeland.

Opplysningene om utkjøpsklausulen ble fjernet fra den skriftlige versjonen, men på ingen måte skrinlagt. Nå ble de samme premissene avtalt i en muntlig såkalt «gentlemans agreement»:

Hvis Barcelona vil hente Fenger før 17-årsdagen, så kan dette gjøres til avtalt sum.

Sterk interesse

Oppegård Avis har flere uavhengige kilder som forteller at detaljene for en overgang til Barcelona har vært intensivt diskutert i KIL de siste ukene. Etter det Oppegård Avis erfarer, gjenstår det egentlig bare å bli enige om en dato.

Den spanske storklubben har nemlig satt en dato for når avtalen må være klar, som rimer dårlig med innspurten av vårsesongen for Kolbotn IL.

Barcelona vil ha Fenger senest 1. juli, dagen før Kolbotn spiller sin siste vårsesong-kamp mot Grei.

Avviser

Oppegård Avis sine opplysninger om en «intensiv drakamp» mellom Barcelona, spillerens agent og Kolbotn IL, tilbakevises på det sterkeste av Kolbotn-ledelsen.

I et intervju med Oppegård Avis gjort mandag 5. juni uttaler både KIL-leder Jan Thomas Birkeland og Fotball Kvinner-leder Rune Holter, at det ikke har vært noen konkrete henvendelser rundt Martine Fenger.

– Det vet jeg ikke ennå. Det kjenner jeg ikke til, sier Birkeland.

– Det er ikke kommet noe formelt bud, så hun er Kolbotn-spiller, sier Holter.

Også agent Jens Wenzl, som representerer Team Fenger, har fått flere spørsmål fra Oppegård Avis, blant annet om det eneste som gjenstår er å bli enige om datoer for overgangen. Dette er hans svar:

– Per dags dato er det ikke signert noe i det hele tatt. Om det blir noe er avhengig av flere ting, skriver han i en e-post til Oppegård Avis.

Mer om overgangssaken, den lave overgangssummen og hvorfor Kolbotn har gått med på den ulovlige sideavtalen, får du i denne saken.

Powered by Labrador CMS