GIKK I OPPLØSNING: Bildene, som ble tatt ved Tussetjern i slutten av mars, viser at lensen gikk i oppløsning på flere steder. Foto: Trond Grahnstedt

– Lensene var hele og fine da vi tok dem inn

Kommunen mener publikum har misforstått når de har sett deler av de gamle lensene flyte fritt i Tusse. – Det var hensikten at disse skulle suge opp eventuelle oljerester, sier virksomhetsleder Tom Schei i Vann og avløp.

Publisert

For en måned siden ble Oppegård Avis kontaktet av leser Trond Grahnstedt fra Oppegård.

Da han gikk forbi Tussetjern for fem uker siden, oppdaget han en gammel, cirka 50 meter lang lense, liggende langs vannkanten på sørvest-siden av vannet. Bildene, som den oppmerksomme leseren tok på stedet, viste at lensen gikk i oppløsning på flere steder.

"Dette er neppe med på å bedre forholdene i vannet", skrev Trond Grahnstedt.

Bildene med flere spørsmål ble oversendt virksomhetsleder Tom Schei i Vann og avløp i Nordre Follo, men det tok flere uker før svaret kom på plass.

VAR LAGT UT I FJOR SOMMER: Den gamle lensen ble funnet langs vannkanten på sørvest-siden av vannet. Foto: Trond Grahnstedt
GIKK I OPPLØSNING: Bildet, som ble tatt ved Tussetjern i slutten av mars, viser at lensen gikk i oppløsning på flere steder. Foto: Trond Grahnstedt

Siden juli 2020

For to uker siden forklarte Schei til Oppegård Avis at lensene var plassert ved vannkanten i fjor sommer for å suge opp olje fra lekkasjen. Det ble sluppet ut cirka 350 liter hydraulikkolje til Tussetjern i juli 2020, og lensene har ligget i vannet siden den gang, men ble fjernet i uke 14, det vil si en uke etter at avisen kontaktet kommunen ved Tom Schei på e-post.

Ifølge Schei er alt av lenser og skjørt ryddet opp og kontrollert, og de ligger i godkjente tette beholdere hos kommunen før de nå skulle sendes bort som spesialavfall.

– Var hele og fine

Det tok ytterligere to uker for å få svar på spørsmål om lensene som gikk i oppløsning, sett ifra bildene. I en e-post fra torsdag 7. mai skriver Schei følgende:

– Disse flakene er av bomull og er nedbrytbare. Tilbakemelding fra driftsmannskap var at disse var hele og fine da vi tok dem inn, slår han fast.

– «Lensepølsene» er av polypropylene og bomull. Polypropylene er det samme som brukes til å lage klær. Disse lensene kan ikke gå i oppløsning uten en ytre barriere som eksempel når man drar lensene opp på grunn, eller at man tar og snitter de opp. Selv da er det netting som holder poly/bomullet på plass, og de er av «større» baller, forklarer Schei.

Videre sier han at lensene ikke har gått i oppløsning som det er blitt rapportert om.

– Publikum har nok misforstått når de har sett disse «flakene» eller lenseskjørtene flyte fritt i Tusse. Det var hensikten til disse skjørtene for å suge opp eventuelle oljerester, sier Schei.

Skal sjekke igjen

Fredag 7. mai ringte Oppegård Avis til Tom Schei for å dobbeltsjekke at han hadde sett på bildene til Trond Grahnstedt. Bildene viser nemlig at den gamle lensen gikk i oppløsning på flere steder.

– Ja, jeg har sett bildene og er enig i at det ser ut som at lensene har sprekket opp, men jeg skal sjekke igjen med driftsmannskapet. Ifølge dem var lensene hele og fine da de tok dem inn, sier Schei.

Vinteren kom plutselig

– Hvorfor lå lensene på vannet over vinteren?

– Grunnlaget til dette var en vurderingssak hos drift, da vi ønsket å ha de i Tusse frem til vi var 100 prosent sikre på at alt av oljeholdig vann var fjernet. Dessverre kom vinteren før vi rakk å fjerne disse, og da valgte vi å vente til isen var helt borte, ellers kunne vi risikert at de revnet når vi fjernet dem, da lensene var frosset, sier Schei.

Powered by Labrador CMS