• Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Debatt
  • Video

Meny

  • Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Debatt
  • Video

– Potensielt forurensende for Kolbotnvannet

Referansegruppen for Kolbotnvannet reagerer kraftig på Nordre Follo kommunes søknad om utslipp av dekantvann til Kolbotnvannet. – Vi mener kommunen bryter med intensjonen om å bedre vannkvaliteten til Kolbotnvannet, skriver Bjørn Rosseland i et innlegg på vegne av referansegruppen.

Ber om å starte reguleringssaken på nytt

Grunneieren av alunskiferdeponiet på Taraldrud ber Nordre Follo kommune om å gjenoppta reguleringsprosessen for tiltaksområdet syd for beredskapssenteret for å kunne bygge 165 døgnhvileplasser for tungtransport.

Endelig fokus på radioaktiv forurensning ved Taraldrudkrysset

Etter 14 år med saksbehandling er det nå et lite fremskritt i saken om Taraldrud alunskiferdeponi, som er en kilde til radioaktiv forurensning, men før 15. desember blir det fortsatt ingen avklaring rundt fristen for gjennomføring av opprydningstiltak. Det er allikevel satt krav om undersøkelser på stedet, som innebærer oppgraving av vegsystemet ved Taraldrudkrysset. Dette kan føre til omfattende konsekvenser for trafikkavviklingen og belastning med midlertidige omkjøringer.

– Trygt å bade i Tussetjern

Badevannet i Tussetjern er nå friskmeldt, men forurensende stoffer med innhold av girolje, kompost og andre petroleumsprodukter, kommer fortsatt sivende inn i bekken.

Deponisaken fortsatt under behandling

Alunskiferdeponiet, som har ligget på Taraldrud i 28 år, skulle ryddes opp innen 1. september 2020, men Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet bremser saken.

Fortsatt sterkt forurenset

Det er avdekket svært høye konsentrasjoner av miljøgifter og tyngre oljeforbindelser i prøvene tatt inntil Tussebekken og ved utløpet til oljeutskilleren. Begge jordprøvene klassifiserer tilstanden av jordmassene der som svært dårlig/farlig avfall, og er noe som tilsier at risikoen for spredning av miljøgifter til Gjersjøen kan være høy.

Fraråder fortsatt bading i Tussetjern

De siste vannprøvene i Tussetjernet viser fortsatt noe høyere verdier enn ønskelig (cirka 19 ganger høyere enn normalverdier), men dette nivået ligger 50 ganger lavere enn ved første prøvetaking etter utslippet for to uker siden.

– Det er veldig uheldig for oss

Mellom 25 og 30 liter utvannet hydraulikkolje har lekket ut fra en hydraulikktank hos Regnbuen Gjenvinning på Langhus, ifølge logistikk- og HMS-ansvarlig Jan Bjørheim i Regnbuen Gjenvinning AS.

Toyota ble dømt i oljesølsaken

Toyota Oslo AS ble dømt til å betale over én million kroner til Bilhuset Kolbotn AS etter utslipp av minst 11.000 liter spillolje i grunnen fra bilforhandleranlegget på Kolbotn siden 2013.

Skal ryddes opp til neste høst

Miljødirektoratet forventer at alunskiferdeponiet ryddes opp innen 1. september 2020. Direktoratet anbefaler en kombinasjon av en oppgraving og intern omplassering av de forurensede massene, samt bortkjøring av de mest forurensede massene til et godkjent mottak.

– Fortsatt under behandling

– Forurensningsmyndighetene har pålagt nåværende grunneier å utarbeide en tiltaksplan for å hindre eller redusere risiko for utlekking av tungmetaller. Tiltaksplan og ytterligere informasjon har blitt levert til myndighetene, sier statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet.

– Redd Kolbotntjernet

"Vi i Senterpartiet er fortsatt svært bekymret for Kolbotntjernets tilstand. Målinger for mai og juni viser at vannet har det høyeste gjennomsnittlige fosfortallet siden 2009", skriver Tor Anders Østby og Hilde Widerberg, toppkandidatene på Senterpartiets liste i Nordre Follo, i et debattinnlegg.

Fant bilvrak i Gjersjøen

Et bilvrak ble funnet i Gjersjøen, i nærheten av avkjøringen til Svartskog. Kommunen takker innbyggeren for tipset.

1000 liter lut lekket ut på Fugleåsen

Rundt 1000 liter lut lekket ut i et sluk på Fugleåsen i Ski onsdag ettermiddag. Brannvesenet og ansatte fra Vann og avløp i Ski har sørget for tiltak som begrenset skadene i naturen.

Vil slippe ut anleggsvann på offentlig avløpsnett

Utbyggeren samler opp anleggsvannet i byggegropen ved Storebukta. Anleggsvannet som ble borttransportert til Vestby er ikke fraktet tilbake til Kolbotn ennå.

– Denne metoden har andre negative miljømessige effekter

Inntil videre er borttransportering av anleggsvann med tankbil iverksatt ved Storebukta. – Vi vil rent umiddelbart anta at denne metoden har andre negative miljømessige effekter, sier utbyggeren av Storebukta-prosjektet, Svenning-Gultvedt i Solon Eiendom.

– De bør kontrollere om kommunen følger opp sine plikter

I slutten av juni i fjor vedtok kommunestyret å oppnevne en referansegruppe med engasjerte innbyggere, organisasjoner og andre interessenter som skulle gi innspill til kommunens arbeid med Kolbotnvannet. Gruppen har ikke hatt et eneste møte ennå.

– Utslippene til Kolbotnvannet må stanses øyeblikkelig

Betydelige mengder anleggsvann pumpes rett ut i våtmarksområdet ved Storebukta. Håkon Arald Gulbrandsen (SV) krever at utbyggeren av Storebukta stanser utslippene øyeblikkelig.

"Hvor kommer alt det stygge ifra?"

Lurer du også på hva som skjer med Kolbotnvannet for tiden? Her får du svaret.

Større satsing på vann og avløp i Ski

Rådmannen i Ski foreslår å bruke 229 millioner kroner til utskifting av vann- og avløpsledninger neste år. Oppegård må klare seg med 48 millioner kroner.

Krever omprioritering

– Man klarte å rense Mjøsa. Da må det være mulig å rense Kolbotnvannet. Det handler kun om prioritering. Innbyggerne betaler nok i kommunale avgifter. De bør ikke belastes ekstra for å rydde opp i denne saken, sier Eiliv Mæhle Liljevik (60).

– Det skyldes kloakk

Tom Christensen (54) fra Kolbotn mener politikerne må ta ansvar for revidering av kommunens kloakksystem.

– Spillvannsnettet og pumpestasjonene er underdimensjonert

Rådmann Lars Henrik Bøhler innrømmer at kommunen har behov for store investeringer når det gjelder spillvannsnettet og pumpestasjonene.

Måler ikke ved overløpene

Fjorårets rapporter med resultater fra overvåkingen av Kolbotnvannet skal legges fram i september, men det ble ikke målt noe i nærheten av utslipp og overløp.

– Spesielt å skylde på dyrebæsj

Trond Grahnstedt (65) er provosertover kommunens bortforklaringer og håndtering av saken om forurensning til Kolbotnvannet.

FOR FOLK I OPPEGÅRD, AV FOLK I OPPEGÅRD

Redaktør:

Sigbjørn Vedeld

Ansvarlig redaktør:

Thomas N. Witsø-Bjølmer

Salgs- og markedssjef:
Kenneth Johnsen

Besøksadresse:
Sofiemyrveien 6D
1412 Sofiemyr

Redaksjon:
[email protected]
(+47) 66 82 21 32

Postadresse:
Postboks 11
1411 Kolbotn

Salg:
[email protected]
(+47) 926 66 401

Annonsering

Om Oppegård Avis

Tips oss

Personvern