SKULPTUREN TIL 1,2 MILLIONER KRONER: Det er ikke avsatt penger til vedlikehold av Hjerterom. Slik ser skulpturen i dag, snart fem år etter at den ble åpnet i Generasjonsparken. Foto: Yana Stubberudlien

Skriker etter vedlikehold

Mens kommunen investerer 150.000 kroner i en midlertidig installasjon med blant annet 425 malte bokstaver på Jan Baalsruds plass, står Hjerterom-skulpturen til 1,2 millioner kroner like ved og skriker etter vedlikehold.

Publisert

Oppegård Avis har nylig skrevet at skulpturen Hjerterom, som ble avduket med brask og bram i Generasjonsparken på Kolbotn i slutten av juni 2016, er nå i forfall og skriker etter vedlikehold.

Mange av de fargerike mosaikkflisene har enten falt av eller blitt hakket ut av noen. Prosjektleder Unni Beate Sekkesæter bekreftet ovenfor Oppegård Avis at flisene ikke var frostsikre, men hun påstår at hun ikke hadde visst om dette før det var for sent.

SLIK SER DET INNE: Inne ser det også ille ut. Foto: Yana Stubberudlien
SØPPEL: Det er både søppel og tagging som preger skulpturen innvendig. Foto: Yana Stubberudlien

På den andre siden av Kolben, kun et par hundre meter unna Hjerterom, har kommunen investert i det midlertidige installasjonsprosjektet, som har en kostnadsramme på 150.000 kroner.

425 MALTE BOKSTAVER: To lokale illustratører, Kristin Roskifte og Svein Størksen fra Kolbotn, ble engasjert til å utforme denne installasjonen på Jan Baalsruds plass.

Flere har også lagt merke til at flere kommunale bygg og flater, blant annet flere pumpehus, tunnelinnganger og høydebassenger, har blitt dekorert med gatekunst.

BUA Oppegårds kontainer med syklene, som befinner seg like ved Hjerterom, ble også dekorert av kommunen i slutten av mai.

KUNST PÅ KONTAINEREN: Kontaineren til BUA Oppegård ved Kolben kulturhus har nylig blitt dekorert av NFG. Foto: Nordre Follo kommune

Partnerskapsavtale i ti år

Samtidig ser det ut som at Hjerterom-skulpturen ikke er noe som kommunen ønsker å ta vare på. Det vises i hvert fall ikke i årets budsjett. Det har ikke blitt investert i vedlikehold av denne skulpturen i snart fem år.

Det ble inngått en partnerskapsavtale mellom tidligere Oppegård kommune og Mikrofinans Norge/Skaperstedet om bidrag til og vedlikehold av skulpturen. Avtalen varer i perioden 2014-2024.

Siden sommeren 2015 ble budsjettrammen for Hjerterom sprukket med en halv million kroner (økte fra opprinnelige 700.000 kroner til 1,2 millioner kroner).

– Skulpturen var Skaperstedets ansvar, inklusive finansieringen. Kommunens bidrag skulle være 200.000 kroner til etablering av selve kunstverket. Skaperstedet forpliktet seg til å ta ansvar for vedlikehold av kunstverket og videre sikring etter gjeldende forskrifter. Avtalen ble inngått i desember 2014 og har en varighet på ti år (2014-2024), sa utbyggingskoordinatoren i Nordre Follo, Wenche Aarvik, til Oppegård Avis i fjor høst.

Ifølge prosjektleder i Skaperstedet og daglig leder for Mikrofinans Norge, Unni Beate Sekkesæter, ble Skaperstedet lagt ned tidlig i 2017.

– Vi gjorde så godt vi kunne, men kunstnerne brøt alle budsjettrammer for prosjektet, og det knakk meg og organisasjonen, forklarte Sekkesæter.

SKRIKER ETTER VEDLIKEHOLD: Hovedbildet er fra sommeren 2016 og viser kunstnerne Vilde Vegem og Katrina Vrebalovich, som samarbeidet om skultpturen «Hjerterom» i Generasjonsparken. Innfelt ser du delen av skulpturen slik den ser ut i dag. Foto: Yana Stubberudlien

Har ikke avsatt driftsmidler

Ifølge Wenche Aarvik driftet kommunen selve området rundt Hjerterom siden skulpturen ble åpnet for snart fem år siden, men at det ikke var avsatt driftsmidler for å vedlikeholde selve skulpturen, som følger av kontrakten.

– Med vedtaket om å beholde Generasjonsparken vil kommunen se på hvordan denne delen av Kolbotn sentrum skal videreutvikles. Skulpturen og de andre elementene vil være en del av denne vurderingen, sa Aaarvik i november 2020.

Powered by Labrador CMS