FLOTT SANG: Det var en flott konsert i Greverud kirke forrige helg.

Gloria-fest i Greverud

En fullsatt kirke fikk sist søndag oppleve en konsertgudstjeneste av de sjeldne.

Publisert Sist oppdatert

Med strålende solister, et samspilt band, en opplagt solistdirigent og et heltent kor, var det bare for menigheten å nyte det hele.

FULL KIRKE: Greverud kirke var fylt til randen i anledning fremføringen av Gloria.

Menighetens prosjektkor framførte Gloria av Oslo Gospel Choir. Messen er 25 år gammel, men på ingen måte utdatert. Dette ble altså en 11-gudstjeneste uten vanlige ingredienser som preken og nattverd, men toner og sang som varierte fra det tandre, melodiøse via det klassiske, iørefallende til det råe, høylytte. Rytmer svingte, instrumenter avløste hverandre og stemningen gikk fra myk og vakker til høylytt og intens.

Jesus sto opp igjen

Gloria inneholder en rekke solopartier, der stemmer skulle gestalte forbrytere, mødre, disipler, døperen Johannes og Herodes. Så var selvfølgelig også Jesus med, og det var ikke første gang søndagens solist tolket disse teksten.

Mannen som børstet støv av sin Jesus-karriere, var Tom Vidar Nøkleby, eller Tomma, som han kalles av de som hadde sine ungdomsår i Opus i Sofiemyr rundt årtusenskiftet.

– Dette var den store oppsettingen i 2003. Vi øvde vel ett års tid, lærte alt utenat og det var ordentlig gøy. Jeg hadde nok litt nerver den gangen, men det var så kjekt, så det var lett å si ja til å være Jesus igjen.

Tom Vidar hadde vært i Opus i flere år da han ble utfordret til å ha hovedrollen som Jesus i Gloria. Han visste jo at han kunne synge, men dette var den største rollen han hadde hatt så langt.

– Det som også er ekstra morsomt i prosjektkoret, er at mange av de samme sangerne er med nå, som for snart 20 år siden. Men da var flere av dem voksenledere. Bandet er også delvis det samme, så dette har vært topp – og gitt mersmak. Jeg stiller gjerne opp som Jesus igjen, forteller Nøkleby.

SELVESTE JESUS: Rollen som Jesus ble traktert av Tom Vidar Nøkleby. Det gav mersmak.

Inn i Gloria-bobla

Dirigenten på Gloria var Elisabeth Ødegård Widmer. Hun var med i Oslo Gospel Choir da Gloria ble framført første gang og utgitt på plate, og for henne var det gjensyn med gode musikalske minner. Hun var rett og slett tilbake i Gloria-bobla denne helga.

– Det var veldig gøy å dukke inn i låtene igjen. Vi gikk ikke så grundig inn i historiene og tekstene, det rakk vi ikke nå, men det er så mange flotte toner og korsatser, og jeg er godt fornøyd med hva vi fikk til på disse få øvelsene. Det var rett og slett veldig, veldig gøy!

Gloria ble altså skrevet for 25 år siden, men har vist seg å være slitesterk, og med internasjonalt potensial.

– Jeg tror den står seg over tid fordi den kan brukes i gudstjenesten, den har liturgiske ledd som brukes i kirken hver søndag. Jeg vet at noen utenlandske kor har sunget Agnus Dei, og det går jo fint, da den er på latin og engelsk. Velsignelsen har jeg hørt oversatt til engelsk, og da blir jo nedslagsfeltet mye større med en gang.

Elisabeth driver masse med musikk, hun lager egne låter og turnerer. Men hun forteller at hun ikke egentlig kan å dirigere.

– Jeg har alltid vært med i kor, og gått til sangpedagog og sunget i «alle» år. Men jeg har jo ikke dirigert Gloria før, og ikke lært noter som sådan. Men jeg har masse praktisk erfaring jeg tar med meg inn i dirigeringen, og må jo si at dette ble bedre enn forventet. Jeg trodde kanskje at vi måtte øve dette inn fra bunnen av, men mange hadde jo sunget Gloria før, og det hjalp masse.

Bare begynnelsen

Dirigenten tar gjerne et nytt oppdrag for med prosjektkoret i Greverud.

– Dette har rett og slett vært en skikkelig vitamininnsprøytning for meg. Jeg kommer tilbake, om vi skal synge Gloria igjen, lage julekonsert eller kanskje en gospelkonsert – det er masse flott musikk å ta av – og jeg stiller gjerne opp!

Prosjektkoret hadde tre øvelser og en generalprøve før framføring. Koret samlet om lag 40 både erfarne og ferske sangere fra hele Nordre Follo, og en og annen fra Oslo ville også være med på moroa.

Dette ga mersmak for alle involverte, så om det blir en ny runde med Gloria eller om det blir annen musikk som innøves, vil vise seg. Men Greverud kirkes prosjektkor har nå fått en knallstart, og gir seg ikke med dette!

Ble strømmet

Gloria ble strømmet, og kan ses på Greverud menighets Facebook-side: https://www.facebook.com/GreverudKirke/videos/862378801137175

Powered by Labrador CMS