TOK "ALT": Målvakt Marius Åberge var virkelig i det umulige hjørnet under Peter Wessel Cup.
TOK "ALT": Målvakt Marius Åberge var virkelig i det umulige hjørnet under Peter Wessel Cup.

Stengte buret - sikret bronse

Målvakt Marius Åberge var i det umulige hjørnet og bidro sterkt til at Kolbotn G06 sikret seg en bunnsolid tredjeplass i helgens Peter Wessel Cup.

Publisert

Vi skal straks skrive mer om godt målvaktspill, men først noen setninger om Peter Wessel Cup og resultatene: For unge håndballspillere er dette årets definitive høydepunkt. Det er ikke uten grunn at det kalles et uoffisielt NM, hvor det aller meste av gode lag deltar.

G13-klassen var intet unntak. Samtlige av de beste lagene fra den knalltøffe Region Øst deltok, med unntak av ett lag, og i tillegg var håndballgiganter som Kragerø, Urædd og svenske Önnereds HK på plass. Suksess var med andre ord ikke selvsagt.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Tette kamper

BRONSE-LAGET: Viktor Gulbrandsen, Magnus Tellefsen, Marius Åberge, Oscar Anstensen, Jacob Niss, Mats Borge, August Trøstheim Amundsen, Viktor Bråthen Kjellesvig, Theodor Ørndal, Matias Henriksen, Martin Fjelstad, Mats Neverdal, Tor Eirik Johansen og William Østli.
BRONSE-LAGET: Viktor Gulbrandsen, Magnus Tellefsen, Marius Åberge, Oscar Anstensen, Jacob Niss, Mats Borge, August Trøstheim Amundsen, Viktor Bråthen Kjellesvig, Theodor Ørndal, Matias Henriksen, Martin Fjelstad, Mats Neverdal, Tor Eirik Johansen og William Østli.

Puljespillet ble likevel forsert med tre strake seire. HK-72 Sande ble slått 16-15, Urædd ble feid av banen med 20-6 og Önnereds HK1 ble slått 14-13. Puljeseier og jubel.

I åttendelsfinalen ventet Haugsbygd og i en rysare av en match, trakk Kolbotn det lengste strået med 14-12. Dermed var de klare for kvartfinale, hvor Önnereds HK1 igjen stod på motsatt banehalvdel. Det ble en minst like tøff batalje som i gruppespillet, men igjen var de viktigste marginene på Kolbotns side, og de halte i land en knepen seier 13-11.

I semifinalen ventet av alle ting Önnereds HK 2 – en enda tøffere nøtt enn lag 1. Her måtte KIL-gutta strekke våpen. Svenskene ble for sterke og vant 15-11. Dermed endte eventyret med en knallsterk tredjeplass og bronsemedaljer, takket være bedre målforskjell enn den andre tapende semifinalisten.

NB: Saken fortsetter under videoen!

«Stjerne-Marius»

STJERNE: Marius Åberge ble kåret til cupens beste målvakt.
STJERNE: Marius Åberge ble kåret til cupens beste målvakt.

Men hederen til Kolbotn stoppet ikke der. I håndball er det tradisjon for å kåre et All Star-lag, med turneringens beste spillere. Her hadde nevnte Marius Åberge utmerket seg så sterkt at han ble valgt ut som turneringens beste målvakt. Trener Tine Elise Andersen er imponert over spillet til den unge burvokteren.

– Marius har vært en jevnt god målvakt i flere år. Han er veldig dedikert, jobber mye med keeperteknikk og trener masse både i regi av klubben og i regionen. Det gir resultater. Men jeg må si at han løftet seg til et nytt nivå denne cupen. Han har definitivt hatt kamper og perioder også tidligere hvor han har stengt buret, men han hadde en voldsom progresjon utover cupen. Spesielt mot Haugsbygd i åttendedelsfinalen var han enorm, selv om jeg også vil gi mye ros til resten av forsvaret. Det har mye å si for målvaktspillet, sier Andersen.

Hun passer dessuten på å legge til følgende.

– Vår andre målvakt, Oscar Anstensen, hadde også uvurderlige bidrag i løpet av kampene. Når det gjelder målvakter er spesielt viktig å understreke at de er et team, og de har virkelig utfylt hverandre gjennom cupen, sier Andersen.

Begge de nevnte målvaktene trenes forøvrig en gang i uken av tidligere landslagsmålvakt Gunnar Fosseng, som en del av Kolbotn håndballs satsing på å løfte frem gode målvakter.

Banket inn 12 mål

For et trent håndballøye var det heller ikke vanskelig å merke seg glitrende prestasjoner også offensivt. Kolbotn er kjent som et godt kollektiv som kverner i stykker motstanderne, men når back Tor Eirik Johansen dundrer inn hele 12 av 14 mål i åttendedelsfinalen mot Haugsbygd HK, er det definitivt verdt å skrive hjem om. Vi stopper omtalen av enkeltspillere der, selv om flere kunne vært nevnt med rosende ord.

Vi lar heller trener-Andersen si noen ord om laget og prestasjonen.

– Jeg er utrolig imponert over fremgangen til gutta. Jeg har fulgt dem i sju år og er så stolt over hva de har fått til og hvilken utvikling de har hatt. At vi leverer en sterk tredjeplass er derfor ikke overraskende, for jeg visste at gutta hadde det inne. Det som imponerte meg aller mest i helgen er at vi klarte å vippe tette kamper i vår favør hele veien. Faktisk lå vi vel under i alle kamper, bortsett fra mot Urædd. Du vinner ikke så mange kamper i sluttminuttene uten vinnervilje, guts og lagmoral, og det har vi heldigvis massevis av, sier Andersen.

Exit for 06-jentene

Det var flere andre lag fra gamle Oppegård kommune som deltok i Peter Wessel Cup i helgen. Blant annet Kolbotn J06. Der ble det stopp i 16-dels finalen mot Stavanger, som forøvrig sikret seg sølvmedaljer i cupen.

Det vil bli lagt ut flere saker fra cupen senere, blant annet om et gull-lag fra Oppegård.