Hans Martin Enger tar til orde for viktigheten av tilhørighet i ukens spalte.
Hans Martin Enger tar til orde for viktigheten av tilhørighet i ukens spalte.

– Ja til flere gjenger

Vi må satse på gjengene. Vi må skape dem, bli med i dem og få andre med, skriver Hans Martin Enger, i ukens kommentar.

Publisert

Vi leser i avisene at de kriminelle ungdomsgjengene herjer. Bare et steinkast unna Kolbotn er det nesten som i Sverige, skriver de. Og ja, steiner kastes!

Gjengen står klar til å ta deg i mot. For den som er ensom tilbyr de vennskap. For den som har falt utafor tilbyr de fellesskap. For den som har mista jobben eller slutta på skolen tilbyr de penger. For den som har for tunge tanker å stri med tilbyr de virkelighetsflukt. For den som kjeder seg tilbyr gjengen action og spenning. Og viktigst av alt: For den som føler seg mislykka og oversett tilbyr gjengen status og betydning. Endelig er det noen som vil ha med akkurat meg!

– Vi er alle en del av løsningen

Det er ingen enkel medisin mot kriminelle ungdomsgjenger. Det krever først og fremst hardt politiarbeid med tilstrekkelige ressurser. Men når det kommer til rekruttering til gjenger, er hver og en av oss en del av løsningen, og medisinen for lengst funnet opp.

Jeg har vært ensom og utafor, mista jobben og kjeda meg, vært deprimert og mislykka. Og det kommer til å skje igjen. Hver gang er gjengen redningen. Den gjengen som oftest har redda meg heter familie. Men det har også vært klassen, venner, kolleger og tensing-koret (for det var garantert ikke fordi jeg kunne synge jeg fikk være med der).

Det er ungdomsgjengenes mekanismer som redder ungdommen fra gjengene. Og vi lykkes heldigvis utrolig godt med det.

For hver gang noen slutter på skolen eller blir med i en kriminell gjeng, er det tusenvis som dukker opp på fotballtrening på Vassbonn, ikler seg turndrakt i Sofiemyrhallen, smiler stolt til læreren sin, får et bål til å brenne på speideren, ser dårlige Netflix-serier sammen i kjellerstua, løfter mikrofonen skjelvende til leppene i kor-trappene i Sofiemyr kirke eller spiller Fortnite med nye venner på fritidssenterets LAN-party.

Hans Martin Enger har til daglig sitt virke som bibliotekar på Oppegård bibliotek.
Hans Martin Enger har til daglig sitt virke som bibliotekar på Oppegård bibliotek.

– Ha åpne dører

Noen ganger lykkes vi likevel ikke. Derfor må vi satse på gjengene. Vi må skape dem, bli med i dem og få andre med. Vi må sørge for at folk ikke møter veggen når de nærmer seg gjengen vår, men ei åpen dør. Det er de gode gjengene som hindrer oss fra å havne i de dårlige.

Betydningen av gjeng er ikke en ungdomsgreie, men varer hele livet. “Litterært kvarter er milepælen som får oss gjennom uka,” sa en av de trofaste som kommer på bibliotekets ukentlige bokprat. Hvilken gjeng får deg gjennom uka? Hva slags gjeng savner du?

Julas budskap er at det alltid er håp, enten vi tror det eller ei. De gode gjengene gjør håpet synlig. Hvis du er trygg på at noen ser deg som du er og synes du er bra nok sånn, hvis du blir invitert med og får bety noe, da er sjansen stor for at du ikke gir opp - eller havner i feil gjeng. For fellesskap er bedre enn utenforskap. Jul er bedre enn juling. Og ballkast er bedre enn steinkast.

Powered by Labrador CMS