KOMMUNIKASJONSSJEF: Jens Nordahl fra Kolbotn er kommunikasjonssjef i Vinmonopolet. Han forteller at gigantoverskuddet går rett inn i statskassa
KOMMUNIKASJONSSJEF: Jens Nordahl fra Kolbotn er kommunikasjonssjef i Vinmonopolet. Han forteller at gigantoverskuddet går rett inn i statskassa

Korona har gitt historisk vekst for polet på Kolbotn

Butikken på Kolbotn er blant de med aller størst økning i landet. Nå oppfordres det til å starte årets julehandel tidlig.

Publisert

Mange næringer sliter i motbakke av den stadig truende koronakrisen. Nå øker smitten rundt oss. Oppegård Avis har de siste månedene skrevet om store plusser for butikker som selger maling og varer til oppussing. Denne uken skal vi skrive om en annen næring som virkelig har fått spritet opp omsetning.

Butikksjef Hege Rugaas har jobbet ved Vinmonopolet på Kolbotn siden 2004. Tall som hun har opplevd de siste månedene har hun aldri vært borti før. Hør bare her:

Blant de beste

Vinmonopolets går mot tidenes salg, antakelig rundt 115 millioner liter på landsbasis for hele 2020 mot 82,6 millioner liter i 2019, en vekst rundt 40 prosent.– Avdelingen på Kolbotn torg er blant utsalgene med høyest vekst i landet. Hittil i år, fra januar til oktober, har salget her økt med 67 prosent målt i liter mot fjoråret. Bare 28 av 336 pol landet rundt har høyere vekst enn Kolbotn. Det er formidabelt, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet og bosatt på Kolbotn.

Nordahl peker på flere faktorer som årsaker til den formidable økningen til Vinmonopolet.

– Årsakene er stengte grenser mot Sverige, tilnærmet full stopp i taxfreehandelen og betydelig redusert skjenking som følge av koronatiltakene.

Fem nye ansatte

Butikksjef Hege Rugaas forteller det har vært travle dager med til tider svært mange kunder i butikken. Et av smittevernstiltakene Vinmonopolet praktiserer er å ha et tak på antall mennesker i butikken samtidig.– Vi følger med på dette hele tiden, og justerer litt etter hvor det er kunder i butikken, sier Rugaas, som har oppbemannet med hele fem ekstra hoder i staben de siste månedene.

Kommunikasjonssjef Nordahl forteller at denne høsten har Kolbotn hatt cirka 4.500 kunder pr uke, en kundemengde som har latt seg håndtere. Kundeveksten har denne høsten vært på cirka 50 prosent, målt mot høsten i fjor, da det var ca. 3.000 kunder i uka.

Klare råd til julehandelen

Nå står Vinmonopolet overfor tidenes julehandel, og for å kunne levere på smittevern, at handelen skal være så trygg og hyggelig som mulig, går Nordahl og kollegene hans ut med en informasjonskampanje om at det er lurt å planlegge årets julehandel.

– Normalt er desember nesten dobbelt så stor som en vanlig måned for Vinmonopolet. I desember i år forventer vi et salg rundt 15 millioner liter fordelt på 5 millioner kundebesøk (landsbasis), tidenes største enkeltmåned – en rekord som fort kan bli stående lenge.

OPPBEMANNET: Butikksjef Hege Rugaas ved avdelingen på Kolbotn torg har ansatt fem nye hoder de siste månedene. Nå har 12 personer Vinmonopolet på Kolbotn som arbeidsplass.
OPPBEMANNET: Butikksjef Hege Rugaas ved avdelingen på Kolbotn torg har ansatt fem nye hoder de siste månedene. Nå har 12 personer Vinmonopolet på Kolbotn som arbeidsplass.

– Også på Kolbotn kommer det til å være historisk trøkk nå i ukene fremover mot jul, sier Nordahl, og forteller om fremtidsprognosene for butikken på Kolbotn de neste ukene:

– Kom tidlig

– Legger vi fjorårets julehandel til grunn for årets skal Kolbotn ha cirka. 6.000 kunder i uke 50 og cirka 9.000 kunder i uke 51. Med såpass mange kunder risikerer man lang kø utenfor butikken, målet vårt er derfor at flest mulig gjør unna årets julehandel i november eller tidlig desember.

Årets julehandel skal selvsagt gjennomføres på en smittvernsforsvarlig måte. Meteren er hellig og viktigere enn noensinne. Vil du unngå å stå i kø til langt forbi Narvesen på Kolbotn torg? Da har Jens Nordahl rådet klart:

– Størst sjanse for å unngå kø har du om du gjør innkjøpene dine på formiddagen en dag relativt tidlig i uka. På fredager og lørdager må man regne med noe kø i alle Follo-polene, selv i november.– Et annet råd er også å gjøre seg ferdig med julehandelen før 15. desember. Etter denne dagen kommer det antakelig til å være historisk trøkk i butikkene våre, hvilket altså vil resultere i lange køer utenfor butikkene. Dra også på polet alene i førjulstiden. Dette er kanskje ikke butikken hvor du gjør kosehandelen med barna og storfamilien i førjula.

Drikker mindre

Jens Nordahl roser kundene i Vinmonopolet for å være svært endringsvillige.

– Nå har også mange hjemmekontor og lever mer fleksible liv i år enn tidligere. Derfor håper og tror vi mange vil følge oppfordringen om å besøke oss på de mer rolige tidspunktene.

– Men drikker vi mer enn tidligere?

– Vi drikker faktisk mindre. I starten av oktober presenterte Statistisk Sentralbyrå og Folkehelseinstituttet resultatene av en undersøkelse av drikkemønsteret. Det viste seg at mønsteret er helt likt som i fjor.

– I tillegg har Opinion stilt 52000 nordmenn spørsmål i den såkalte koronamonitoren. Et av spørsmålene der har vært om alkoholvanene har endret seg på grunn av korona. På dette spørsmålet svarer hele 72 prosent at vanene er helt uendret, 19 prosent svarer faktisk at de drikker mindre.

– Formidabel omsetning i Vinmonopolet. Blir det bonus på de ansatte i år?

– Hehe, nei, og det skal alle være glade for. Dette er penger som går uavkortet til staten. Vinmonopolet vil bidra med hele 4 milliarder ekstra i statskassen i år. Det er nok penger som kommer godt med, sier Jens Nordahl.

Powered by Labrador CMS