SPEIDERE: Denne speider-gjengen tar sitt ansvar som speidere og bidrar med sitt til Speideraksjonen 2024 i kveld.

Derfor banker disse på døren din i kveld

1. Kolbotn Speidergruppe skal i kveld aksjonere for ukrainske flyktninger i Polen. 

Publisert

Hvert år arrangerer Norges speiderforbund Speideraksjonen. Jon Fonder er gruppeleder i 1. Kolbotn speidergruppe og forteller at om lag 55 lokale speidere kommer til å aksjonere i kveld. 

– Vi møtes på Kolbotn Torg klokken 18.00 i kveld og går i ulike roder herfra. Vi kommer til å være ca. 55 speidere som går fra dør til dør for å samle inn penger til en god sak frem til ca. 19.30, sier han. 

Pengene går til fritidsklubb i Polen

Fonder forteller at dette er en del av Norges speiderforbund sin årlige innsamlingsaksjon som kalles Speideraksjonen 2024. I år går pengene til utdannelse for ukrainske flyktninger og samarbeidsprosjekter i Afrika. 

– Vi gjør dette som en del av Norges speiderforbund sin årlige innsamlingsaksjon. Pengene vi samler inn går til å drive fritidsklubben Spoko Café i Warszawa i Polen. Der møtes mange ukrainske ungdommer som har flyktet fra krigen i hjemlandet. Klubben betyr mye for de unge flyktningene. Pengene går også til sommerleir for ukrainske barn og ungdommer i Polen, sier han. 

Norges speiderforbund har samarbeidsprosjekter med speidere i Zambia og Liberia. Fonder forteller at en andel av de innsamlede midlene også går til disse prosjektene. 

– Noe av pengene går til Norges speiderforbunds egne samarbeidsprosjekter med speidere i Zambia og Liberia. Norges speiderforbund samarbeider med speiderforbund i disse landene, sier han til Oppegård Avis. 

Dette er speideraksjonen:

Speidere i Norges speiderforbund hjelper hvert år barn og ungdom andre steder i verden gjennom Speideraksjonen. De innsamlede midlene går til Flyktninghjelpen og Norges speiderforbunds egne prosjekter i samarbeidsland i Afrika.Norges speiderforbund samarbeider med speiderforbundet i Liberia og bidrar til utvikling av speiderforbundet der gjennom bl. a lederopplæring og samfunnsprosjekter. Her kan du lese mer.Samarbeidet med Flyktningehjelpen startet i 2003. Siden da har speiderne samlet inn over 15 millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt.

 • I 2005 og 2006 fikk barn i Uganda skolegang.
 • I 2007 og 2008 fikk barn og ungdom på Sri Lanka et aktivitetshus der de kunne leke i trygge omgivelser.
 • I 2009 og 2010 fikk ungdom på Øst-Timor utdanning.
 • I 2011 og 2012 fikk ungdom i Liberia utdanning.
 • I 2013 gikk Speideraksjonen til skolegang for barna i Myanmar.
 • I 2014 gikk de innsamlede pengene til flere av Flyktninghjelpens prosjekter for barn på flukt. 
 • I 2015 og 2016 gikk de innsamlede pengene til syriske flyktninger i Libanon.
 • I 2017 og i 2018 gikk de innsamlede pengene til barn og unge i Uganda som har flyktet fra den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan
 • I 2019, 2020 og 2021 gikk midlene til Flyktninghjelpens arbeid for at barn og unge i flyktningeleirer i Tanzania skal få utdanning.
 • I 2022 og 2023 gikk de innsamlede midlene til Flyktninghjelpens arbeid for at barn og unge som bor i flyktningeleirer i Libanon skal kunne få tilgang til utdanning. 
 • I 2024 og 2025 går pengene til Flyktninghjelpens arbeid for at ungdom som har flyktet til Polen fra krigen i Ukraina skal få fritidsaktiviteter som gjør hverdagen litt lysere og lettere. 

Gjennomføringen av Speideraksjonen

Norges speiderforbund har ca. 17 000 medlemmer over hele landet. Under aksjonen er det stor lokal aktivitet med dør-til-dør-aksjon, innsamling på kjøpesentre, speider-jobbing og andre aktiviteter som gir penger i bøssa. Norges speiderforbunds formål er å utvikle mennesker til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet. Dette viser norske speidere i praksis bl.a. gjennom å delta på Speideraksjonen.

Kilde: https://speiding.no/aksjon#dette-er-speideraksjonen-261

Powered by Labrador CMS