AVDUKNING: Her avdukes en av de tre tavlene av Lars Erik Kristiansen, styremedlem i Jan Baalsruds minnefond.

Info-tavler avduket

Informasjonstavlene på Jan Baalsruds plass er avduket. Målet er at mange vil lære mer om den dramatiske historien om motstandsmannen.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis var på plass da celebre gjester var med på hedringen av Jan Baalsrud og hans mange hjelpere.

Flere av gjestene var der for å fortelle om sin tilknytning til motstandsmannen og hans dramatiske historie.

– Det vi har gjort i dag er å samle tråder i historien om Jan Baalsrud. Vi har utvekslet kunnskap og sett fremover for å forvalte denne viktige arven videre, sier Lars Erik Kristiansen, styremedlem i Jan Baalsruds minnefond.

Thomas Gullestad, hovedrolleinnehavner i suksessfilmen «Den tolvte mann» synes det var stas å være tilstede for å hedre historien om mannen han portretterte.

– Tore Haug gjorde en strålende jobb med å skrive om historien til den riktige versjonen, spesielt ved å inkludere hjelperne. Jan Baalsrud var jo tross alt symbolet. Det var et kjempeløft for hele historien. Og så gjorde vi vår jobb gjennom filmen, sier Gullestad.

HISTORIEFORTELLERE: Thomas Gullestad, (hovedrolleinnehavner i filmen «Den tolvte mann»), Tore Haug (forfatter av boken «Den tolvte mann»), Kjellaug Grønvoll og Nils Ole Baalsrud (fra stiftelsen Jan Baalsrud), Rune Gjeldnes (en av de to spesialsoldatene fra NRK-serien «Jan Baalsruds fotspor»), Lise Vangen (Nord-Troms museum), Georg Sichelschmidt (Visit Lyngenfjord), representanter fra sponsorer til innsamling av midler til bysten av Jan Baalsrud, representanter for Jan Baalsruds minnefond, veteraner fra Nordre Follo, Egil Bakke, Oddgeir Blokkum og Lars Erik Kristensen (initiativtaker) og Marianne Kjær (veterankontakt Nordre Follo kommune) var til stede i løpet av dagen.

Viktig historie

STJERNEBESØK: Thomas Gullestad, kjent fra filmen «Den tolvte mann» var på plass under markeringen.

Selv flere år etter rollen som Jan Baalsrud, får han meldinger fra fjern og nær.

– Jeg får meldinger fra folk fra hele verden som vil uttrykke sin fascinasjon for filmprosjektet, og hvor inspirert de har blitt. Denne dagen eksisterer for å samle alle trådene, og se om vi kan samle oss om dette arbeidet, sier Gullestad.

– Vi må samle nettverket og informere de som er interessert om denne historien. Denne historien må leve videre, sier Kristiansen.

Nå jobbes det med flere konkrete prosjekter for å sikre historiefortellingen, og avdukingen av informasjonstavlene er et skritt i riktig retning.

– Denne plassen er viktig og vi er stolte av både minnesmerkene og tavlene. Men historien må fortsettes å fortelles, og det skal vi bidra til, sier Eriksen.

Skrev historien på nytt

Tore Haug, forfatter av boken «Den tolvte mann», var også plass.

– Dette er en historie om heltedåd som er viktig å fortelle. Men da jeg fant ut at boken "Ni liv" inneholdt mange faktafeil, satte jeg i gang med å skrive historien på nytt. Dagen i dag har handlet om å skape en uformell sammenkomst for mange som har bidratt til å gjenfortelle historien. Det har vært en fin markering, med flere gode forslag til hvordan vi skal sikre historien videre, sier forfatteren til Oppegård Avis.

Powered by Labrador CMS