GÅ OG SJEKK DEG: 30. september vil jordmødrene Hege Kaspersen (f.v.), Astrid Helen Stormoen, og Kaja Ulbrandt Thoresen ta livmorhalsprøver av alle lokale kvinner som ønsker. Tilbudet er gratis denne dagen.
GÅ OG SJEKK DEG: 30. september vil jordmødrene Hege Kaspersen (f.v.), Astrid Helen Stormoen, og Kaja Ulbrandt Thoresen ta livmorhalsprøver av alle lokale kvinner som ønsker. Tilbudet er gratis denne dagen.

Nå blir #sjekkdeg ultralokal

30. september har helsestasjonene i Nordre Follo åpen dag for alle kvinner som ønsker å ta celleprøve hos en lokal jordmor. Tilbudet er gratis. OPPDATERT: Nå er timelistene helt fulle.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen, hvor man henter ut en celleprøve fra underlivet, er normalt en undersøkelse som entes gjøre hos fastlegen eller hos en gynekolog. 30. september har derimot kvinner i Nordre Follo to ekstra alternativer.

Da har nemlig våre to helsestasjoner på Kolbotn og i Ski en åpen dag for denne undersøkelsen.

Hvorfor bør du ta celleprøve?

– I Norge får alle kvinner fra 25 til 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta livmorhalsprøve (celleprøve av livmorhalsen).

– Livmorhalsprogrammet er et screeningprogram, for å oppdage sykdom eller forstadier, før symptomer viser seg.

– Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft.

– Hvis noen føler det er tryggere eller enklere å gjøre denne undersøkelsen hos en kvinnelig jordmor på helsestasjonen, så er dagen du må merke deg 30. september, forteller de tre jordmødrene på Kolbotn helsestasjon.

Mange gruer seg

Jordmødrene forteller også at dette gjerne er en undersøkelse mange kvinner gruer seg til. Mange så mye at de utsetter det. Siste beregning fra kreftregisteret viser at det er 55 000 norske kvinner som ikke har tatt denne livmorhalsprøven.

– Vi vet at mange gruer seg til dette. Noen synes selve undersøkelsen er ubehagelig, men det er nok selve situasjonen som er det mest ubehagelige, siden livmorhalsen i seg selv ikke har noen smertesensorer. Dette er uansett noe vi alle har veldig respekt for, og selvsagt tar på største alvor, sier jordmor Kaja Ulbrandt Thoresen.

Tar få minutter

Undersøkelsen tar noen få minutter og er det soleklart viktigste grepet kvinner kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft.

– Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft, forteller jordmødrene. Denne kreftformen er veldig lett å behandle hvis man oppdager den tidlig, sier de.

For de som diagnostiseres sent i sykdomsforløpet er prognosene, ifølge kreftregisteret, langt dårligere. Kun én av fire, eller 20 prosent, overlever sykdommen i 5 år eller mer.

GJØR DET! Ikke utsett det, bare gjør det. På bildet ser du jordmor Kaja Thorsen med budskapet de vil formidle.
GJØR DET! Ikke utsett det, bare gjør det. På bildet ser du jordmor Kaja Thorsen med budskapet de vil formidle.

Trist bakteppe

Akkurat derfor kan de ikke få understreket nok hvor viktig det er å sjekke seg. Og det er et trist bakteppe for denne kampanjen. Den ble i sin tid startet av den unge kvinnen Thea Steen, som oppfordret norske kvinner til å ta undersøkelsen med hjelp av emneknaggen #sjekkdeg på sosiale medier.

Dessverre var hun selv for sent ute med å sjekke seg, men arbeidet hun startet, lever i dag videre gjennom Kreftforeningen.

Flere alternativer

30. september er som nevnt dagen, men her er tidene du må merke deg dersom du vil ta denne undersøkelsen hos din lokale helsestasjon.

1. Du kan enten bestille time mellom kl. 11.00 og 14.30. Da sender du en e-post til kolbotn.helsestasjon@nordrefollo.kommune.no eller til ski.helsestasjon@nordrefollo.kommune.no
(husk å ikke oppgi sensitive opplysninger, men vi trenger navn, fødselsdato og telefonnummer).

2. Du kan også benytte seg av et drop-in-tilbud mellom kl. 15.00 og 18.00. Da møter du opp på din helsestasjon innenfor dette tidsrommet.

På kreftforeningen.no finner du mer informasjon om #sjekkdeg-kampanjen og hvorfor du bør teste deg.

OBS: Etter at Oavis.no skrev denne saken ble det et rush av flinke, lokale kvinner som bestilte time, så timelistene den 30. september er nå fullbooket.

Powered by Labrador CMS