TACOGRYTE: Dette er ukens tips fra vår matskribent Julie Klev Furnes.
TACOGRYTE: Dette er ukens tips fra vår matskribent Julie Klev Furnes.

Tid for mat

Vår nye matspalte ruller videre. Denne uken er det hjemmelaget tacogryte med quinoa på menyen.

Publisert Sist oppdatert

For alle som er glad i taco, så er nok dette en variant som kan falle i smak både hos store og små. I tillegg er den superrask å lage, og du trenger lite utstyr. Den er et like godt alternativ til middag midt i uken som til helgen siden den inneholder mye gode næringsstoffer. Lager man i tillegg en frisk salat med mer grønnsaker som tilbehør, blir det ekstra bra.

GIR GODE TIPS: Julie Klev Furnes skriver om sunn, fargerik og næringsrik mat i Oppegård Avis.
GIR GODE TIPS: Julie Klev Furnes skriver om sunn, fargerik og næringsrik mat i Oppegård Avis.

Denne tacogryten har vi her hjemme laget både helt vegetar, men også to andre varianter med karbonadedeig av elg og en med økologisk kalkunkjøttdeig. Her er altså mulighetene mange, og man kan selvsagt variere grønnsakene i oppskriften ut fra egne preferanser. Er det ønskelig med en melkefri variant, kan man droppe creme fraiche.

I denne gryteretten har jeg valgt å bruke quinoa av flere grunner: Quinoa er opprinnelig en type frø som kan brukes på samme måte som pasta, ris og potet. Den kan minne litt om ris i konsistensen, og quinoa er glutenfri og fiberrik. På Matportalen sin hjemmeside kan man lese at quinoa i tillegg har et høyt innhold av proteiner samt vitaminer, mineraler, antioksidanter og sunt fett. På grunn av det høye proteininnholdet regnes quinoa som en komplett proteinkilde og er derfor også et svært godt valg for vegetarianere og veganere. Quinoa pleier å stå sammen med ris i matvarehyllene i butikken, og er lett å tilberede.

Nedenfor vil jeg forklare fremgangsmåte både med kjøtt og en vegetarvariant med søtpotet. Oppskriften gir i overkant av 4 porsjoner, så om man er færre kan man enten halvere mengden, eller glede seg over veldig god restemat!

Tilberedning inkludert koketid: ca 30 minutter

Ingredienser:

400 g kjøtt eller ca 400 g søtpotet (halvstor)

2 fedd hvitløk

1 stor rødløk eller gul løk

SLUTTRESULTAT: Ender du opp med noe i nærheten av dette, får du godkjent.
SLUTTRESULTAT: Ender du opp med noe i nærheten av dette, får du godkjent.

1 rød paprika/spisspaprika

1 halv boks mais

1 boks/kartong bønner (for eksempel sorte, kidneybønner eller bønnemiks)

2 bokser/kartonger opphakkede tomater (Tips; velg et produkt som inneholder mest mulig tomat, sjekk gjerne innholdsfortegnelsen. Et godt alternativ: Mutti)

2 dl quinoafrø

1 dl vann

1 – 2 ss creme fraiche

Krydderblanding: 1-2 ts chilipulver (avhengig av hvor sterk du ønsker den. Smak til om du er usikker) 1,5 ss spisskummen 1 ss oregano Litt pepper og evt litt salt

Slik gjør du det:

· Hvis du lager vegetarvariant (hvis ikke, gå videre til punkt to), start med å skrelle søtpotet og skjær i små terninger. Ha dette over i en egen kasserolle med vann og litt salt, og la det få et oppkok før du småkoker søtpotet terningene videre i ca. 5-6 minutt med lokk.

· Skrell og finhakk løk og hvitløk og skjær paprika i småbiter. Sil av og skyll bønnene og mais. Tilsett så litt olje eller smør og stek hvitløk og løk i en stor gryte sammen med kjøtt (varianten med søtpotet er jo da uten kjøttet). Stek til kjøttet er gjennomstekt. Ha deretter i alle de andre ingrediensene (utenom creme fraiche).

· Dersom du lager vegetarvarianten med søtpotet: Sil av vannet etter du har småkokt terningene i 5-6 minutter og tilsett søtpotetene i gryten med de andre ingrediensene.

· Småkok under lokk i ca 20 minutter (ca 15 minutter igjen fra du tilsetter søtpotetene for vegetarvarianten) og ta av lokket av og til og rør rundt.

· Mens gryteretten småkoker, kan du gjerne starte med å lage en frisk salat.

· Tilsett til slutt 1-2 spiseskjeer creme fraiche i gryteretten og rør inn.

· Dersom gryteretten skulle være noe tynn, kan du blande sammen 1ss Maizena med 2 ss vann og røre inn i gryteretten mens den småkoker.

Topp gjerne med de grønnsakene du liker til taco og eventuelt litt ost og avokado. Her hjemme bruker vi agurk, tomat, mer paprika, ruccola spinat og vårløk, samt resten av maisen. Ekstra godt med litt nachochips til!

Kilder:

https://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/gronnsaker_frukt_og_bar/super-planten_quinoa

www.matvaretabellen.no

Powered by Labrador CMS