VIKTIG MARKERING: F.v.: Marja Liisa Sandbakken fra Oppegård kulturskole, Agnethe Gulbraar fra biblioteket, Ingrid Marie Nissen som representerer Miljøagentene, og Khanh Thanh Nguyen fra Fremtiden i Våre Hender. Fiolinistene fra kulturskolen er Ingeborg Alnæs Løvåsen (11) (hvitt), Frida Haltli (10) og Marte Ingeborg Haltli (9). Bak står Synne Gåseidnes Thorsen (18), nestleder i Natur og Ungdom, og musiker og komponist Maja S. K. Ratkje.

Kom på klimafestival- og konsert!

På lørdag markeres kanskje årets (i alle fall fremtidens) viktigste festival på Kolben.

For andre år på rad arrangeres Klimafestivalen i Kolben, og det blir konsert, fortellerstund for minste, kaffeservering og åpne samtaler!

Les også: Stod opp 05:45 for å feire miljøvern

– Dette er en viktig markering fordi det er helt essensielt å engasjere de lokale i klimasaken og gi dem informasjon, sier de som har gått sammen for å arrangere festivalen:

Framtiden I Våre Hender, Oppegård Natur og Ungdom, Oppegård kulturskole, Kolben kulturhus, Miljøagentene, og Oppegård bibliotek.

Khanh Thanh Nguyen fra Fremtiden i Våre Hender skyter inn:

– Som mottoet vårt er: Tenk globalt, handle lokalt!

Saken fortsetter under bildet.

Paragraf 112

DEN FARLIGE PLASTEN: – Et enkelt, men viktig tiltak, er å bruke handlenett og ikke plastpose, sier Khanh Thanh Nguyen fra Fremtiden i Våre Hender, og drar frem et handlenett fra Meny. I januar ble det funnet en død delfin utenfor Nesodden med plast  viklet rundt munnen, den ene luffen og ryggfinnen. Også en sel og en sjøfugl ble funnet døde på samme sted. 

Klimafestivalen er kalt opp etter paragraf 112 i Norges Grunnlov: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. [...] (Et utdrag).

PROGRAM: Slik ser lørdagens program ut. Du kan lese mer på Kolbens hjemmesider.

Les også: De sa ja foran ordføreren

Lovbestemmelsen ble vedtatt i 1992 og er et viktig redskap i en langsiktig tenkning, som bygger på beskyttelse av miljøet som en menneskerettighet.

Enkle grep

– Det er så mange ting man kan gjøre for en grønnere fremtid. Du kan sykle i stedet for å ta bilen, bruke handlenett og ikke plastpose, gå tur i skogen i stedet for å gå på shopping, spise mindre kjøtt, og fly mindre, foreslår Ingrid Marie Nissen fra Miljødirektoratet. Hun representerer Miljøagentene.

Les også: Hør den flotte miljøsangen til Hareveien barnehage

Men, og dette er viktig, skyter Sandbakken inn:

– Du skal ikke ha dårlig samvittighet hvis du skal fly hjem på ferie. Men poenget er at hvis vi alle flyr litt mindre, spiser mindre kjøtt, så har det en stor effekt.

LITE GJØR MYE: Ingrid Marie Nissen representerer Miljøagentene (selv om ingen av de kunne være tilstede på bildet), og jobber selv i Miljødirektoratet. Hun mener det er mange ting man selv kunne gjort for en grønnere fremtid, som for eksempel å spise mindre kjøtt og gå en tur i skogen i stedet for å dra på shopping. 

Saken fortsetter under bildet. 

Begynte som miljøagent

Arrangementet er et samarbeid mellom Miljøagentene, Framtiden I Våre Hender og Oppegård Natur og Ungdom, Kolben, biblioteket og kulturskolen.

Synne Gåseidnes Thorsen (18) er nestleder i Natur og Ungdom, og har lenge vært engasjert i klimaspørsmålet. Selv var hun Miljøagent før hun gikk over til Natur og Ungdom.

Les også: Håkon Gulbrandsen er ny leder i Oppegård SV

VIL ENDRE: – Jeg vil være med på den viktigste endringen i vår tid, sier nestleder i Oppegård Natur og Ungdom, Synne Gåseidnes Thorsen (18).

– Det var noen år hvor jeg ikke var så aktiv, men da jeg ble spurt om å bli med i Natur og Ungdom, blomstret engasjementet igjen, sier hun, og oppfordrer flere til å bli med i organisasjonen.

 Saken fortsetter under bildet. 

Lokalt engasjement

GRØNN UNGDOM: Oppegård Natur og Ungdom stod opp grytidlig 18. januar for å feire fire nye år uten oljeleting i nord.

Det skjer mye på den lokale klima-fronten om dagen.

Natur og Ungdom markerer fire nye år uten oljeleting i de sårbare områdene i nord, gjenbruk er mer i vinden enn noen gang med OMAs bruktbutikk, biblioteket arrangerer bokbad med Maja Lunde om klodens fremtid, Nordre Follo MDG er stiftet, og det er klimafestival på Kolben.

KOM PÅ KLIMAFESTIVAL: Lørdag 27. januar skal klimakampen markeres også her i Oppegård! Festivalen arrangeres landet rundt fra 17.-18. januar.

Saken fortsetter under bildet. 

Klimakonsert

Lokale og miljøbevisste musikere fra øverste hylle skal spille på lørdag. Klokken 12 er det klimakonsert med Maja S. K. Ratkje, Trond Kjelsås og Mads L. Olsen, Are Sandbakken og Johann Ruud, Kine Isachsen med trio, Tangazosaksofonkvartett, Ingvild Habbestad og Kolben Strings.

PS: Både Miljøagentene og Natur og Ungdom trenger flere medlemmer! Miljøagentene har årsmøte kl. 10 på Kolben samme dag.

Powered by Labrador CMS