ØNSKER VELKOMMEN: Marja Liisa Sandbakken fra Kulturskolen og leder i Fremtiden i våre hender Nicholas Wilkinson håper mange møter opp og koser seg på årets store klimafest.

Nå blir det klimafest!

På Kolben klinkes det til med musikk, kultur, politikk og kurs i reparasjon, og du er invitert.

Publisert

Klimafest er en nasjonal aksjon med klimafestivaler. Kolben og Nordre Follo har vært med i mange år. Lørdag den 28. januar er det dags igjen.

Nytt i år er at det også er fiksefest. Det blir to verksteder, et for elektronikk og ett for klær.

Når det gjelder elektronikk, kan du ta med mindre elektroniske gjenstander som ødelagt mobil osv., så kan du sammen med Restarters Norway lære å fikse tingene dine selv. Obs! Dersom du trenger en ny del, må ha du ha med denne selv. Eksempelvis en gammel lampe som trenger ledning, så tar du med ledningen (Sterkstrøm fikses ikke).

Vil skape samhold

Klima- og fiksefestival 2023 er et samarbeid mellom Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, biblioteket, kulturskolen, Kolben med flere.

– Gjennom denne festivalen ønsker vi å skape samhold. God musikk og kultur for alle generasjoner bidrar til et mer menneskelig samfunn og fokuset bort fra materialisme, sier Marja Liisa Sandbakken fra Kulturskolen.

Tradisjonen tro skjer alt på Kolben, og initiativtakerne lover timevis med morsom og samfunnsengasjert liv og røre.

ÅPNER FESTIVALEN: Kulturskoleorkesteret åpner klimafestivalen.

Åpner med fortellerstund og konsert

Dagen starter med fortellerstund for skolebarn. Det er Sandbakken som står for arrangementet sammen med biblioteket.

Deretter blir det festivalkonsert med Kulturskoleorkester, før resten av dagen går slag i slag med arrangementer.

Allerede når du entrer inngangen til Kolben vil du møte flere stander, og det vil være et tegnebord for barn.

I 2. etasje blir det blant annet politisk debatt hvor alle partiene vil møte opp, og både ordføreren og hennes "utfordrer", førstekandidat for Høyre vil også være på plass. Alle kan stille spørsmål, men husk at denne dagen er det miljø og klima i kommunen som er tema.

Full oversikt over alt som skjer finner du i blå faktaboks.

Redesign

Reparasjon og redesign får eget fokus under klimafestivalen. Det kommer en motedesigner Linda Hörnquist, har utdannelse fra Milano. Hun hjelper deg å se dine klær i nytt lys.

– Hun er rå på å se nye muligheter og kule detaljer. Hun driver til vanlig eget verksted i Asker, sier Ingrid Marie Nissen i Naturvernforbundet.

Nissen poengterer behovet for en slik festival godt:

– Det er avgjørende for miljøet på jorda at vi forbruker mindre og begynner å reparere og bruke om igjen. Derfor er vi glade og stolte over at vi har fått til både Klimafestival og Fiksefest på Kolben i år, sier hun.

Info om programmet

Du kan bli med hele programmet, eller velge deler av den.

Det serveres gratis, varm suppe.

Program:

 • 11.00 Fortellerstund for barn: Askeladden og de gode miljøhjelperne
 • 11.30 Åpning av Klimafestivalen
 • 11.45 Konsert og kulturelle innslag med bl.a. lærere og elever fra kulturskolen og Svartskog spelemannslag.
 • 12.30 Hva må vi gjøre for å sikre natur og et levelig klima for fremtiden? v/ Ingrid Rostad, ForUM
 • 13.15 Hva vil Nordre Follos politiske partier prioritere av lokale klima- og miljøtiltak? Debatt med lokale politikere
 • 19.00 Klima- og miljøkonsert, Kullebunden Jazz. Roraima med Sigurd Hole
 • 12-15 Fiksefest
  • Verkstedet: Lær å reparere elektronikk med Restarters Norway. De stiller med kunnskap og verktøy. Husk å ta med reservedeler eller få råd om hvordan du kan bestille reservedeler eller skjermer på nettet og hjelp til å montere. Ta med lader og adapter og gjenstanden ferdig oppladet.
  • Frivillighetssentralen: Har du en bukse som har sprukket i sømmen, er for lang/kort eller har hull på knærne eller en jakke der glidelåsen har gått i stykker, eller så har kanskje ullsokkene blitt hullete. Ta gjerne med yndlingsklær du vil endre på.
  • Designer Linda Hörnquist og redesigngruppa på Kolbotn kan vise deg hvordan du kan reparere og redesigne ulike klær og tekstiler.
  • Vi har gjenbruksstoffer og avlagte klær, sakser, tråd, bånd og annet utstyr og 4 symaskiner som du kan bruke. Ta gjerne med symaskin hvis du vil slippe å vente på tur.

Ingrid Rostad forteller om miljøavtalen

En som gleder seg stort til årets klimafestival er lederen i Fremtiden i våre hender Nordre Follo, Nicholas Wilkinson. Innbyggerne kan nemlig forvente besøk av Ingrid Rostad, naturrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM).

– Jeg er svært fornøyd at Ingrid Rostad fra ForUM, som var med på forhandlingene i Canada for miljøavtalen, kommer for å fortelle hva som skjedde der, sier Wilkinson.

For ordens skyld: Naturavtalen er en internasjonal avtale for å bevare naturen, også kjent som "Parisavtalen for miljøet". Vil du lære mer om dette har du altså muligheten til å høre fra en som faktisk var til stede når avtalen nylig ble inngått på ny. Da var det 12 år siden sist, og avtalen er fornyet med store endringer.

Kommunevalget sparkes i gang

Wilkinson påpeker at festivalen er en ypperlig anledning til å få mye informasjon og kunnskap. Ikke minst sparkes den første politiske debatten for kommunevalget i gang.

– Alle partiene kommer. Da kan vi få informasjon om hva partiene skal gjøre for klimaet og miljøet i vår kommune, som bør være viktig for alle velgere, sier Wilkinson.

Han avslutter med en liten appell til innbyggerne:

– Vi trenger handling, ikke bare dårlige klimanyheter. Du og jeg kan gjøre mye, men det er vanskelig for mange å vite hva som er best. Her på Klimafestivalen får du informasjonen, og hjelpen, du trenger.

Powered by Labrador CMS