STRØMME-KULTUR: Lone Schrøder og staben på Kolben har allerede hatt live-strømming av både konsert, litteraturarrangementer og fortellerstund for barn.
STRØMME-KULTUR: Lone Schrøder og staben på Kolben har allerede hatt live-strømming av både konsert, litteraturarrangementer og fortellerstund for barn.

Hvordan går det, Lone på Kolben?

Det er vanskelig å være positiv som kulturhusleder om dagen. Men Lone Schrøder har i hvert fall én ting hun er fornøyd med...

– Jeg må lete litt for å finne det positive i dette. Men: Jeg har måttet lære meg nye IKT-verktøy og tatt dem i bruk på kort tid. Det er både spennende og gøy! sier Lone til Oppegård Avis i dette intervjuet foretatt før ferien.

Påskequiz lørdag

– Hvordan fortoner livet seg i din verden om dagen?

– Hverdagen består av hjemmekontor. Alle arrangementer er avlyst og Kolben er stengt. Det er en veldig rar og uvant situasjon. Vi snudde oss fort rundt da dette skjedde og har rigget Sal 2 med kameraer og utstyr for å strømme via FB. Det gir oss en mulighet til å opprettholde kontakt med vårt publikum. Det gir oss også anledning til å tilby våre lokale artister et opplegg for å strømme egne konserter. Vi oppfordrer dem til å ta kontakt slik at vi sammen kan se på hvordan vi kan få til den tekniske avviklingen. Vi har allerede hatt  både konsert, litteraturarrangementer og fortellerstund for barn. Påskeaften kl 16.00 skal vi strømme en stor Påskequiz for hele familien. Haakon Esplo skal være quizmaster.

Nordre Follo-sangen

– En typisk dag består av?

– Digitale møter og hjemmekontor. I tillegg blir det tid til flere lange gå- og sykkelturer enn vanlig.  Vi planlegger og produserer det som skal vises i strømmekanalen og i tillegg jobber vi med høstens program. Det føles rart å jobbe frem et tilbud som vi ikke vet om vi for lov til å presentere, men sånn er det for mange/alle aktører i vårt felt. Jeg vil benytte anledningen til å minne om at vi har utsatt fristen for å levere bidrag til Nordre Follo-sangen, til 15.mai. Vi håper på mange fine bidrag, slik at vi får en sang som kan representere hele Nordre Follo kommune. Sangen skal synges av barn og voksne, og spilles av kor og orkestre.

– Hva er det verste med korona-tilværelsen?

– Kulturbransjen er en av mange bransjer som er hardt rammet av koronakrisen. Mange ansatte er permittert og mange scener og spillesteder er helt stengt. Mange aktører trues av konkurs. Det går i tillegg utover mange som lever av freelanceaktiviteter tilknyttet bransjen. Både ansatte og spillesteder er bekymret for konsekvensene på kort sikt og på lang sikt. På lang sikt er det fare for at en del tilbud forsvinner og vi kan komme til å miste bredde i tilbudet.

– ...og det beste?

– Jeg måtte lete litt for å finne det positive. Jeg har måttet lære meg nye IKT-verktøy og tatt dem i bruk på kort tid. Det er både spennende og gøy. Mindre sosial aktivitet gir mer tid til egne tanker og ettertanke. Det kan det komme noe godt ut av ……

Følg myndighetenes råd

 – Hva savner du aller mest fra før 12. mars?

– Jeg savner alle mest sosial kontakt med familie og venner. Jeg savner også den vanlige arbeidsplassen min, Kolben med masse mennesker og aktivitet.

– Hva frykter du mest som følge av koronaen?

– Aller mest frykter jeg selvfølgelig at mange blir smittet og dør. Ellers er jeg generelt bekymret på vegne av kulturbransjen. Det er fare for at det vil ta lang tid før vi kan drive vår aktivitet som normalt. Det kan føre til mange konkurser og mange arbeidsledige kulturarbeidere.

– Tror du det kan komme noe bra ut av dette? I så fall, hva?

– Jeg tror mange vil sette større pris på den «enkle» hverdagen. De små tingene som vi nå er avskåret fra.

– Har du et råd til de som leser dette, uansett kategori?

– Heldigvis er det slik at de aller fleste følger myndighetenes råd for å unngå smittespredning. Jeg vil oppfordre alle til å gjøre det og til å ta vare på seg selv og hverandre.

Powered by Labrador CMS