GIR RÅD: Erlend Brun hos Vinmonopolet på Kolbotn Torg anbefaler folk å spre julehandlingen utover dagen og uka.
GIR RÅD: Erlend Brun hos Vinmonopolet på Kolbotn Torg anbefaler folk å spre julehandlingen utover dagen og uka.

Planlegg pol-ekspedisjonen

I fjor strakk pol-køen på Kolbotn Torg seg til apoteket. Nå oppfordrer vårt lokale vinmonopol folk om å unngå siste liten-handling.

Publisert Sist oppdatert

– Det ligger an til julerush i år også, men vi oppfordrer folk til å spre handlingen utover uka og gjerne utover åpningstidene våre. Stort sett var folk flinke i fjor, men det er ting som tyder på at man er tilbake i mer vanlige mønster nå. Da kan innspurten bli heftig, og det ser spesielt ut til at 22. desember kan bli en hektisk dag, sier Erlend Brun hos Vinmonopolet på Kolbotn Torg.

Og veldig hektiske dager ønsker gjengen på polet å unngå av flere årsaker.

– For det første så er det ingen som liker å stå i lange køer, for det andre er det ikke sikkert vi kan gi alle den hjelpen de ønsker og trenger når det koker som mest, og for det tredje så er det fortsatt en pandemi og mye smitte lokalt, så her er det mange grunner til å prøve å legge julehandelen til litt mindre hektiske tider, sier Brun.

Enkle råd

Brun og co vil gjerne hjelpe alle, men trenger hjelp fra kundene.

– Alt blir bedre hvis handelen spres litt mer utover. Kom gjerne tidlig på dagen og tidlig i uka. Da får du bedre plass, bedre tid og bedre råd. Om alle klumper seg sammen og kommer på fredag og lørdag, så risikerer vi også at det blir så stor etterspørsel etter enkelte varer at vi kan streve med logistikken.

Flere muligheter

Folk flest er ute etter drikke som passer til klassisk julemat som ribbe og pinnekjøtt. Men hva er egentlig det?

– Her er det mange veier til suksess. Det som gjerne overrasker folk litt, er at vi anbefaler både musserende vin og hvite viner til julemat. Gjerne på Riesling-druen, fordi den har en syre og friskhet som passer godt til den fete, salte maten. Et tips som gjelder spesielt for de som spisser ribbe, som også har en del søtt tilbehør som surkål, rødkål og svisker, er at det kan være lurt med drikke som også har litt sødme i tillegg. Det høres kanskje rart ut, men det er godt dokumentert kjemisk, sier Brun.

Han ønsker egentlig ikke å si noe særlig om hva folk eventuelt gjør feil, og kan heller ikke være bombastisk, men at folk drikker rødvin til rød fisk prøver de å unngå. Det harmonerer ofte ikke like bra som hvitvin eller lignende. Så er det som alltid smak og behag som til sist avgjør. VIL du ha det, så får du det.

Test alkoholfritt

SPENNENDE: I denne hyllen er det mye spennende og god drikke som passer utmerket godt til julemat.
SPENNENDE: I denne hyllen er det mye spennende og god drikke som passer utmerket godt til julemat.

Brun og hans kolleger har heller ikke lov til å gi spesifikke råd om produkter i media, da må du komme til butikken selv, men det er ett lite område han gjerne vil at folk skal oppdage og bruke mer.

– Vi har fantastiske alkoholfrie alternativer til både øl og vin. Det er mange av disse varene som fungerer utmerket godt til julemat, spesielt den norske eplejuicen. Det sparrer godt med fettet og rikheten i julematen. Jeg synes vi opplever en økning i interesse for alkoholfri varer, sier Brun.

Han oppfordrer folk til å ha alkoholfrie alternativer i julen. Det er nemlig et skyhøyt nivå på spesielt de norske eplejuice-produsentene. Syren i produktene harmonerer perfekt med den fete julematen.

Han har en siste melding til folk:

– Ønsker du å bestille varer, så er du egentlig ute i litt vel siste liten, for garantidatoen vår var 4. desember. Vi vil selvsagt prøve å hjelpe alle som bestiller varer gjennom oss, men da må man være rask nå, sier Brun.

Powered by Labrador CMS