HOLDT PRESSEKONFERANSE: Ordfører Hanne Opdan (t.v.) og kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold holdt digital pressekonferanse tirsdag formiddag. Dette bildet er fra en pressekonferanse sist helg.

Mutert virus på Kolbotn skole

Muterte virustilfeller kan også knyttes til Langhus helsestasjon og Kolbotn skole.

Publisert Sist oppdatert

Mandagens koronautvikling ble avsluttet med at formannskapet vedtok den lokale koronaforskriften. Dette innebærer blant annet at skoler og barnehager holder stengt til og med fredag 29. januar.

Kommunen meldte mandag ettermiddag at kommuneoverlegen og smittesporingsteamet ville bruke kvelden til å følge opp prøvesvarene på de 40 nye testene med mutert virus.

Fra tidligere vet vi det er påvist mutantvirus i Tussestien barnehage, tillegg til hovedutbruddet ved Langhus bo- og servicesenter (LBS).

Mange er friskmeldte

På en pressekonferanse tirsdag formiddag opplyste kommunen at mutasjonssmitten har forgreninger til seks andre kommuner, inkludert Oslo.

Det ble også bekreftet at det blant de 40 nye tilfellene kan knyttes tilfeller av muterte virus til både Kolbotn skole og Langhus helsestasjon.

– Ingen av de 40 tilfellene har tilknytning til LBS, men noen av disse prøvene har relasjon til utlandet, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Det understrekes at de 40 prøvene er fra personer som allerede har vært testet, sitter eller har sittet i karantene og smittesporing er foretatt.

– Det at disse prøvene viser mutert virus betyr ikke at smittefaren er større i kommunen i dag. Mange av disse personene som vi fikk prøvesvar på i går, er allerede friskmeldt og ferdig med karantenen sin, sier Myhrvold.

Forventer flere nye tilfeller

Det er fortsatt uklart hvordan det muterte viruset kom til Nordre Follo.

– Vi ser at mutasjonssmitten er spredt på flere virksomheter, så det betyr ikke nødvendigvis at utbruddet startet på LBS. Vi tror det kan være tilfeldig at smitten ble oppdaget på LBS, sier Myhrvold.

– Smitten kom til Nordre Follo i forbindelse med innreise (fra utlandet) en eller annen gang, helt klart, legger hun til.

Ordfører Hanne Opdan forteller at smittesituasjonen i kommunen er svært sårbar og usikker, og den kan endre seg raskt.

Prøvene, som har blitt analysert, er fra flere uker tilbake i tid, med oppstart fra 15. desember. FHI har ikke begynt å analysere prøvene fra nåtiden ennå.

– Vi forventer flere nye tilfeller, helt klart, sa Opdan.

Kommunen har så langt fått svar på 249 prøver. I 65 av de analyserte prøvene, som er tatt fra desember i fjor, er det påvist det muterte UK-viruset. Det gjenstår fortsatt å få svar på om lag 150 prøver.

– Siden i går ettermiddag har det pågått et omfattende smittesporingsarbeid knyttet til de 40 prøvesvarene. Jeg er imponert over hvor raskt dette arbeidet har gått, sier Opdan.

– Vi må holde ut sammen

Samtidig har kommunen påpekt at det ikke er snakk om en ukontrollert smittespredning i Nordre Follo.

– Vi har ikke opplevd en voldsom spredning av mutasjonssmitte i kommunen. Vi ser at smitten sprer seg innen kohortene, sier Myhrvold.

– Mobiliteten i lokalsamfunnet har vært veldig lav og den har vært enda lavere siden nedstengingen. Vi må holde ut sammen. Vi har ikke en oversikt over hvor mye smitten har spredt seg, og vi forventer ikke å finne et felles utbrudd, men vi håper på å finne flere inngangsporter til dette mutasjonsviruset, sa ordfører Hanne Opdan.

Enkelttilfeller i andre virksomheter

Det viser seg at smittetilfellene med mutasjonen fra Storbritannia kan knyttes til nye kommunale virksomheter:

  • Smitteutbrudd på Langhus helsestasjon med prøver med det muterte viruset tilknyttet der. Flere her testes på nytt.
  • Utbrudd på Kolbotn skole. Her har vi prøver med det muterte viruset. Flere her testes på nytt.
  • Utbruddene på Kolbotn skole og Langhus helsestasjon kommer altså i tillegg til LBS og Tussestien barnehage.
  • Enkelttilfeller inn i andre virksomheter der det ikke har forårsaket utbrudd. Flere av disse testes på nytt.

– Vi vil be flere av personene som har blitt testet og enten fortsatt sitter i karantene eller nettopp er ferdig med karantene, om å ta en ekstra test. Dette gjør vi fordi vi ønsker å kartlegge om det muterte viruset har spredd seg hit, sier Myhrvold.

Hun understreker at det ikke er knyttet mer alvorlig sykdom til de som har det muterte viruset.

– Vi har ikke sett mer alvorlig sykdomsforløp i vår kommune. Det er ikke knyttet høyere sykelighet eller dødelighet til den muterte varianten sammenlignet med den ordinære varianten, sier Myhrvold.

– Hvor lenge etter at man er smittet, kan man påvise den britiske varianten av viruset?

– Det kan påvises flere uker etter at man har blitt smittet, sier hun.

Powered by Labrador CMS