Koronavirus i Nordre Follo

REAGERER: Daglig leder i Ski Taxi, Ole Emil Johansen, mener det er uforståelig og uansvarlig av legevakten å sende mulig coronasmittede pasienter med drosje uten å informere selskapet om dette.
REAGERER: Daglig leder i Ski Taxi, Ole Emil Johansen, mener det er uforståelig og uansvarlig av legevakten å sende mulig coronasmittede pasienter med drosje uten å informere selskapet om dette.

Legevakten sendte koronapasienten fra Greverud hjem med taxi – sjåføren ble ikke informert

Natt til tirsdag 10. mars fikk Ski Taxi en bestilling fra Follo legevakt for å kjøre hjem en pasient fra Greverud. Ett døgn senere viste det seg at pasienten var koronasmittet.

Publisert

Ski Taxi har en avtale om pasienttransport med den lokale legevakten i Ski. Natt til tirsdag ble en middelaldrende mannlig pasient kjørt hjem til Greverud uten at Follo legevakt informerte sjåføren på forhånd om at pasienten hadde blitt testet for koronaviruset. Et døgn senere viste det seg at pasienten var smittet.

– Vi ble informert om dette onsdag morgen. Den aktuelle sjåføren ble kontaktet av oss med en gang. Han tok beskjeden med engstelse og ble veldig lei seg. Ifølge ham virket pasienten helt normal og hadde ingen synlige symptomer. Siden sjåføren selv ikke hadde noen koronasymptomer, ble han ikke testet. Han er nå satt i karantene i to uker, sier daglig leder Ole Emil Johansen (55) i Ski Taxi.

      Koronaviruset sars-CoV-2

 • Et smittsomt lungevirus som ble påvist i Norge 26. februar.
 • Onsdag 11. mars ble de to første tilfellene med koronasmitte i Nordre Follo kjent.
 • I alt er det nå registrert 30 tilfeller i Follo-regionen (2 i Nordre Follo, 3 i Ås, 10 i Vestby, 6 i Frogn, 4 på Nesodden og 5 i Enebakk).
 • Det har blitt registrert 160 tilfeller i Viken fylkeskommune.
 • Totalt har over 629 personer blitt smittet i Norge. Norge er snart på verdenstoppen i koronasmitte.
 • Flere enn 124.800 personer i over 113 land har hittil blitt smittet i verden.
 • 4.566 er døde på verdensbasis, og over 66.000 har blitt friske igjen.
 • WHO har erklært at virusutbruddet nå er en pandemi.
 • Folkehelseinstituttet oppdaterer nasjonale tall om smitte i Norge.
 • Les mer om koronasmitte i Nordre Follo her

Han sier sjåføren er 25 år gammel og bor på Langhus. Det viser seg at etter å ha kjørt Greverud-mannen hjem, rakk 25-åringen ett oppdrag til før han tok kvelden.

Les også: Koronaviruset har kommet til Nordre Follo

Ti til elleve personer totalt

Dagen etter (tirsdag 11. mars) tok en annen sjåfør fra Ski Taxi over den samme bilen og kjørte ytterligere ni til ti oppdrag.

– UFORSTÅELIG OG UANSVARLIG: – Det er rett og slett uforståelig og uansvarlig av legevakten, sier daglig leder i Ski Taxi, Ole Emil Johansen.
– UFORSTÅELIG OG UANSVARLIG: – Det er rett og slett uforståelig og uansvarlig av legevakten, sier daglig leder i Ski Taxi, Ole Emil Johansen.

Det var først onsdag morgen at Ski Taxi fikk en telefon fra Follo legevakt, som opplyste selskapet om at pasienten de hadde kjørt hjem til Greverud var koronasmittet. 

– Det var ikke noe som tydet på at det var noe annet enn en ordinær tur da Follo legevakt bestilte pasienttransport. Den aktuelle bilen har dermed kjørt ti til elleve turer totalt, inkludert den koronasmittede mannen og pasientreiser med andre syke mennesker, og med to forskjellige sjåfører. Det er ikke greit i det hele tatt. Det er rett og slett uforståelig og uansvarlig av legevakten. De må ha hatt en form for mistanke om koronasmitte da de så at pasienten som var hos dem var så syk at han måtte sendes hjem med pasienttransport. De burde ha tatt dette på alvor og sendt pasienten hjem med ambulanse istedenfor å sende ham med drosje, sier Johansen.

Fra Oppegård, Ski, Drøbak og Enebakk

Den andre sjåføren er 29 år gammel og bor på Langhus. Vedkommende har ikke behov for karantene, ifølge Johansen, men skal holde seg hjemme i foreløpig tre-fire dager.

Ifølge Johansen dreier det seg om til sammen ti til elleve personer som ble kjørt med den aktuelle bilen.

– Det dreier seg om folk fra Oppegård, Ski, Drøbak og Enebakk. Alle er kontaktet av oss og er informert om hendelsen, sier han.

Les også: Korona-smittede ikke i relasjon til hverandre

Tar forholdsregler

– Tar dere noen spesielle forholdsregler som følge av koronaviruset som herjer i landet?

– Generalforsamlingen for drosjesjåførene har blitt avlyst etter myndighetenes anbefalinger om slike arrangementer. Vi sier også nei til pasienttransport ved mistanke av koronasmitte eller ved påvist sykdom. De sjåførene som vil være på jobb i tiden fremover, må være nøye med håndhygiene. Vi har gått til innkjøp av Anitibac som tilbys til våre sjåfører og de reisende, og vi følger de generelle anbefalingene fra myndigheter, sier Johansen.

– Betydelig færre oppdrag

Daglig leder i Ski Taxi sier selskapet har 33 biler og hver eneste av disse har rundt 15 oppdrag per døgn.

– Vi pleier å ha rundt 200 oppdrag i løpet av en dag, og vi merker nå at vi har betydelig færre oppdrag om dagen som følge av den oppståtte situasjonen med koronasmitte i landet, sier Johansen.

– Vil lide et økonomisk tap

55-åringen fra Ski påpeker at i tillegg til å utsette begge sjåførene og flere reisende for koronasmitte, har legevakten også satt eieren av drosjebilen i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Den aktuelle bilen, en svart Mercedes stasjonsvogn, er ikke i trafikk nå. Den står på et verksted i Ski for å bli desinfisert i morgen. Eieren av bilen er av pakistansk opprinnelse og befinner seg ikke i Norge for tiden. Som følge av den oppståtte situasjonen med bilen som ikke er i trafikk, vil han lide et økonomisk tap, sier Johansen.

Ifølge ham har legevakten ikke beklaget hendelsen overfor selskapet.

– De beklaget situasjonen i mediene og sa at de på det aktuelle tidspunktet ikke hadde mistanke om at pasienten hadde koronasmitte. Vedkommende hadde symptomer på luftveisinfeksjon da han var på legevakten. Mannen hadde vært i ulandet, men ikke i områder med rapportert vedvarende spredning.

Les også: Slik skal smitten begrenses i Nordre Follo