Sjekk siste koronastatus

HAR TRO PÅ TILTAKENE: – Det er snakk om et nytt virus, så vi vet ikke hvordan situasjonen vil utvikle seg videre, men vi håper på at de igangsatte tiltakene med blant annet hjemmekarantene og stengte virksomheter, vil virke, sier konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.
HAR TRO PÅ TILTAKENE: – Det er snakk om et nytt virus, så vi vet ikke hvordan situasjonen vil utvikle seg videre, men vi håper på at de igangsatte tiltakene med blant annet hjemmekarantene og stengte virksomheter, vil virke, sier konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

– Forventer at alle tar tiltakene på dypeste alvor

Flere av våre lesere tviler på at antall registrerte smittetilfeller gir et reelt bilde av koronasituasjonen i vår kommune og i landet ellers, spesielt med tanke på at det er veldig få personer som testes.

Publisert

– Det er jo nesten skumlere å lese statistikken, når vi vet at tallene sannsynligvis kommer til å bli mye større de neste 10-14 dagene på landsbasis. På et generelt grunnlag mener jeg det er bedre med korrekt informasjon enn mangel på informasjon. Vi må alltid tenke på hvordan budskapet formidles, men vi må håndtere realitetene – på et eller annet slår som regel realitetene inn uansett, sier en av våre lesere.

Korona-utvikling i Nordre Follo:

Antall innrapporterte tilfeller: 19 personer (hvorav 2 personer under 18 år) har testet positivt på koronavirus.

 • 18. mars: (tallene skal offentligjøres kl. 16:00 torsdag 19. mars)
 • 17. mars: 0 meldte tilfeller
 • 16. mars: 1 meldt tilfelle, en sykehusinnleggelse
 • 15. mars: 1 meldt tilfelle, tre sykehusinnleggelser
 • 14. mars: 5 meldte tilfeller
 • 13. mars: 1 meldt tilfelle
 • 12. mars: 9 meldte tilfeller
 • 11. mars: 0 meldte tilfeller
 • 10. mars: 2 meldte tilfeller
 • OBS! Vær oppmerksom på at testkritene hele tiden har vært strenge, så kommunen antar at antall smittede er høyere.

Konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, mener antall smittede som er registrert gir et reelt bilde av situasjonen i vår kommune.

– Det er snakk om et nytt virus, så vi vet ikke hvordan situasjonen vil utvikle seg videre, men vi håper på at de igangsatte tiltakene med blant annet hjemmekarantene og stengte virksomheter, vil virke. Vi forventer derfor ikke en eksplosiv spredning av koronasmitte med mye dramatikk om et par uker, slik noen frykter, men mener at vi vil ha kontroll på situasjonen etter at samfunnet har vært i en slags dvale. Dette forutsetter at innbyggerne tar dette på alvor og følger de anbefalte tiltakene med isolasjon og minst mulig kontakt i de to ukene, sier Myhrvold.

Publiserer status med en dags forsinkelse

Mer statistikk om koronautbruddet:

 • I Follo er det registrert 75 smittetilfeller totalt, hvorav 19 i Nordre Follo, 10 i Ås (én ny person i dag),11 i Vestby (siste tilfelle er fra 13. mars), 10 i Frogn (én ny person i dag), 9 i Enebakk og 16 i Nesodden (fire nye personer i dag). Ingen personer i Follo er så langt døde av korona. OBS! Status for Nordre Follo kommer med en dags forsinkelse (siste status for 16. mars).
 • I Viken fylke er det registrert 436 smittetilfeller totalt.
 • Totalt i landet var 28.522 personer testet klokken 09:00 onsdag 18. mars.
  Av disse er 1529 personer bekreftet smittet (57 nye smittede bekreftet i dag), seks personer døde og 81 er innlagt på sykehus.

– Vi mener vi vil ha kontroll på situasjonen etter at samfunnet har vært i en slags dvale. Dette forutsetter at innbyggerne tar dette på alvor og følger de anbefalte tiltakene med isolasjon og minst mulig kontakt i de to ukene.

Fra nå av skal status på antall personer som er koronasmittet i Nordre Follo offentliggjøres av kommunen med en dags forsinkelse, så tallene du ser i faktaboksen øverst (tallene legges ut på kommunens hjemmeside rundt klokken 16:00 ) gjelder for dagen før.

– Dette fordi mange innrapporteringer kommer sen kveld. Jeg får tilringt positive Covid-19-svar fra laboratoriet på Ahus frem til cirka klokken 22:00 om kvelden. Det er generelt stor informasjonsflyt om dagen, og derfor er det mer ryddig og enklere administrativt for meg å rapportere disse tallene etter endt arbeidsdag, forklarer kommuneoverlegen.

Forventer å bremse spredningen

– Vi forventer å bremse spredningen av koronasmitte med de igangsatte tiltakene slik at helsevesenet rekker å bygge opp behandlingskapasiteten før toppen av utbruddet inntreffer, sier Myhrvold.

Oppdaterte testkriterier:

Vi er nå over i en ny fase av koronautbruddet, hvor eventuell smitte foregår også innenlands. Derfor spør kommunen ikke lenger om du har vært i utlandet.

Kommunen er opptatt av om du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, kortpustethet og/eller hoste.

I tillegg må du tilhøre en av følgende kategorier:

 • eldre personer (over 65 år)
 • voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk
 • personer som røyker daglig
 • helsepersonell som må være i jobb for å ta vare på pasienter i de sårbare gruppene (for eksempel fastleger, helsesekretærer på legekontorer, personell på sykehjem).

Ifølge henne ønsker kommunen å få en kontrollert spredning av koronasmitte blant lokalbefolkningen og har derfor økt testfrekvensen gradvis i den siste perioden, men det er fortsatt kun personer innen risikogruppene som har symptomer, samt helsepersonell som må være i jobb for å ta vare på pasienter i de sårbare gruppene (eksempelvis fastleger, helsesekretærer på legekontorer, personell på sykehjem) som testes.

Risikogruppen + tydelige luftveissymptomer

– Du må være i risikogruppen og ha tydelige luftveissymptomer for å bli testet. Vi tester så mange som mulig, men vi kan ikke teste for koronasmitte alle som har symptomer på luftveisinfeksjoner. Veldig mange har milde symptomer på koronasmitte, men viruset kan være farlig for personer i risikogruppen, og det er disse vi er nødt til å prioritere testet, sier kommuneoverlegen.

Hun ber om at innbyggerne som har symptomer på koronasmitte forholder seg til de anbefalte retningslinjene.

– Alle må ta de innførte tiltakene med blant annet hjemmeisolasjon og karantenetiden på det dypeste alvor. Har du symptomer på koronasmitte, skal du ikke gå ut av huset.

Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo

– Alle må ta de innførte tiltakene med blant annet hjemmeisolasjon og karantenetiden på det dypeste alvor. Har du symptomer på koronasmitte, skal du ikke gå ut av huset, sier Myhrvold.

Testet 80 personer i går

Per i dag har 1584 personer blitt testet og bekreftet smittet i Norge, men FHI sier det er flere smittede enn tallene viser. Mørketallene kan være store, fordi mange ikke testes. 

Ifølge Myhrvold har antall testede økt de siste dagene, sammenlignet med kun noen få utførte tester de første dagene etter utbruddet da kun innbyggerne som kom hjem fra ferie i utlandet ble testet.

– Vi har ikke nøyaktige tall, men bare i går testet vi rundt 80 personer, sier kommuneoverlegen.

Testet 400 personer totalt

– Hvor mange personer har blitt testet i vår kommune totalt?

Vi bruker vår kapasitet og kompetanse til smitteoppsporing og informasjon som er meget viktig, og prioriterer derfor ikke å telle nøyaktig antall testede da det er lite hensiktsmessig. Vi tester så mange som mulig så raskt vi kan, sier Myhrvold.

– Betyr det at dere ikke rapporterer til sentrale myndigheter antall personer som har blitt testet?

Nei, vi rapporterer kun på positive tester for Covid-19, sier Myhrvold.

– Blir alle personer som er testet positivt for koronasmitte, smitteoppsporet?

Ja, det gjør de, sier kommuneoverlegen.

Under formannskapsmøtet, som ble overført digitalt i Teams onsdag kveld, sa hun at rundt 400 personer har blitt testet i Nordre Follo så langt.

Les også: – Husk at organisert aktivitet i større grupper ikke er tillatt