VAKSINERTE SEG : Illustrasjonsbildet viser apoteker ved Vitusapotek Sofiemyr, Marcin Szmigiero, som setter inn influensavaksine til Randi Andresen (89). Illustrasjonsfoto: Cathrine Rønningen

Nordre Follo rigger seg for vaksinering

Koronavaksinen er sannsynligvis rett rundt hjørnet. Kommunen planlegger nå for massevaksinasjon som de håper på å starte rett over nyttår, men i starten vil vaksinen kun tilbys til eldre over 85 år samt beboere i sykehjem og omsorgsboliger.

Publisert Sist oppdatert

Koronavaksine kan bli godkjent for bruk i EU og Norge allerede 23. desember. Hvis vaksinen blir godkjent, kan første leveranse komme til Norge på julaften. Kommunen planlegger nå hvordan vaksinasjonen gjennomføres.

Rett over nyttår

Koronavaksinasjon er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og regjeringen har besluttet at vaksinen skal være gratis for hele befolkningen.

Norge får tilgang til flere typer, men det er usikkert hvor raskt Nordre Follo får nok vaksiner og kan tilby disse til anbefalte grupper.

FLERE TYPER: Flere koronavaksiner vil bli tilgjengelig i løpet av pandemiperioden, men foreløpig er ingen koronavaksiner godkjent av legemiddelmyndighetene i EU. Under ligger informasjon om de vaksinene som forventes å bli tilgjengelig i Norge. Kilde: FHI

Nordre Follo er en av de første kommunene som får vaksine fordi Oslo og nærliggende kommuner har størst smittetrykk. Kommunen håper derfor på å starte vaksineringen rett over nyttår.

Prioriteringsrekkefølge

Koronaviruset gir infeksjon i luftveiene. De fleste får ingen eller milde symptomer, men noen blir alvorlig syke. De eldste og de som har enkelte andre sykdommer fra før har størst risiko for alvorlig sykdom.

Basert på råd fra Folkehelseinstituttet har regjeringen gitt følgende prioriteringsrekkefølge:

  1. Beboere i sykehjem og omsorgsboliger
  2. Eldre over 85 år
  3. Eldre over 75 år og deretter de over 65 år
  4. Personer 18–64 år med én eller flere nærmere spesifiserte sykdommer som de har fra før.

Ikke nok til alle i anbefalte grupper

Kommunen opplyser at når vaksineringen starter rett over nyttår, vil de i starten ikke ha nok vaksine til alle som blir anbefalt koronavaksine.

Foreløpig er ikke helsepersonell prioritert høyere enn disse gruppene, men det kan endre seg hvis smittepresset øker, og hvis smittesituasjonen i helseinstitusjonene endrer seg.

Kommunen vil begynne med å vaksinere innbyggerne som tilhører gruppe 1 og 2 (beboere i sykehjem og omsorgsboliger samt eldre over 85 år).

Etter dette vil vaksine tilbys til de andre gruppene i prioritert rekkefølge.

– Vi vet ennå ikke når og hvor mye vaksine vi får framover, så den endelige vaksinasjonsplanen er ikke klar, skriver kommunen.

Du får beskjed når du får tilbud om vaksine

Tidspunktet for når kommunen kan tilby vaksine til de ulike gruppene i prioriteringslisten, er ikke kjent ennå, men kommunen sier de vil gi beskjed.

– Som grunnlag for arbeidet benytter vi blant annet lister fra folkeregisteret, egne oversikter over brukere av pleie- og omsorgstjenester, informasjon fra fastleger med mer. For å nå fram til innbyggerne med tilbud om vaksine vil vi benytte kommunikasjonskanaler som personlig kontakt, SMS, presse, digitale og trykte medier. Det er ikke mulig å kontakte kommunen eller fastlege for å sette seg på venteliste, understreker kommunen.

Sørg for at du får varsel på SMS

Kommunen benytter telefonvarsling til innbyggerne når de ønsker å nå ut med informasjon raskt.

Du kan selv oppdatere kontaktdata i løsningen som benyttes, så gå inn på servicevarsling.no og sjekk at du står oppført med riktige opplysninger.

Powered by Labrador CMS