Årets viktigste hjemmebesøk?

På torsdag banker russen på døra i gamle Oppegård. Anledningen er aksjonen Krafttak mot kreft, Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon. I år går pengene til forskning på kreft med spredning.

Publisert

Tre av fire overlever kreft, det er dobbelt så mange som for femti år siden. Men fortsatt dør 11.000 mennesker hvert år av kreft i Norge. De fleste dør fordi kreften har spredt seg og det ikke finnes flere behandlinger å tilby. – Pasienter med spredning til andre deler av kroppen har generelt svært dårlig prognose og begrensede behandlingstilbud i dag. Dette vil vi gjøre noe med i årets Krafttak mot kreft.

Kreftforeningen opplever at årets tema skaper stort engasjement. Om kreft er et skummelt ord, er spredning enda skumlere.

– For bare få år siden var det ensbetydende med en dødsdom. Derfor er det ekstra gledelig å kunne vise til gjennombruddene i kreftbehandling de siste årene. Behandlingsmetoder som immunterapi har økt overlevelsen betydelig for flere pasientgrupper, sier Christine Lager Nesje, distriktsleder ved Distriktskontor Oslo.

Vanskelig å kontrollere

Kreftsykdom som har spredd seg er vanskelig å kontrollere og mye mer utfordrende å behandle.

– Når vi sier at noen har kreft med spredning, betyr det at kreftsvulster har spredd seg fra opprinnelsesstedet til ett eller flere andre steder i kroppen. For mange kreftdiagnoser finnes det ikke noen effektiv standardbehandling når man har fått spredning. De fleste kreftpasienter som dør av sin kreftsykdom, dør fordi vi ikke klarer å behandle/kontrollere spredningen, sier Lager Nesje.

Immunterapi

– Håpet ligger i forskningen, og vi ser at det nytter: Immunterapi er et godt eksempel på en nyere behandlingsform som har økt overlevelsen enormt på få år for enkelte kreftdiagnoser som tidligere hadde svært dårlige prognoser, for eksempel føflekkreft med spredning. Med nyere behandlingsmetoder, først og fremst immunterapi, har vi sett at noen pasienter ikke bare blir bedre, men faktisk kureres for kreft selv etter at den har spredd seg.

Flere forskere tror at vi i fremtiden vil kunne kurere enda flere pasienter for kreft med spredning. Det er derfor vi sier at det haster å finansiere forskning nå, sier Lager Nesje.

Fakta om aksjonen:

  • Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon som foregår i mars hvert år.
  • Til vanlig besøker over 20 000 bøssebærere norske husstander og samler inn penger til viktig kreftforskning og til tilbud for de som er berørt av kreft.
  • I år går vi fra dør til dør uten bøsse, men oppfordrer til bruk av Vipps. Det vil også være mulig å støtte digitale bøsser, opprette en egen digital bøsse, gi penger på vår nettside eller via Vipps.

– For de fleste pasienter med spredning mangler vi fortsatt helbredende behandling. Men ofte kan vi holde sykdommen i sjakk i mange år. Noen pasienter kan oppleve å være helt eller nærmest symptomfri og ha livskvalitet som om de er kreftfrie. Det er derfor vi sier at litt mer tid kan bety alt. Vi er veldig ambisiøse når det gjelder årets aksjon, som er viktigere enn på mange år. Vi trenger forskning slik at flere kan leve lenger, sier Lager Nesje.

Russen med viktig bidrag

– Endelig kan russen og andre aksjonsgrupper gå fra dør til dør. Russen er en enorm verdi for aksjonen og deres innsats er viktigere enn noen gang. Vi er utrolig imponert og takknemlige for russen sin innsats i Krafttak mot kreft. Ta vel imot russen, sier Lager Nesje. Russen ved Roald Amundsen går fra dør til dør torsdag 10. mars. Du kan også bidra ved å vippse en valgfri donasjon til Roald Amundsen sin innsamling på vippsnummer 431017.

Powered by Labrador CMS