MÅTTE GÅ: I dag ble det kjent at Kolbotn hadde sparket hele trenerteamet, med hovedtrener Aleksander Olsen i spissen.

– Et klokt valg

LEDER: Kolbotn IL har akkurat sparket et trenerteam som i 32 av 34 måneder har hatt sportslig fremgang. Likevel er det en klok og riktig avgjørelse.

Publisert Sist oppdatert

I dag tar jeg i bruk floskelen «fotball er ferskvare». Lag som vinner får selvtillit. Lag som taper mister selvtillit. Da Kolbotn knuste Vålerenga 29. august var de fem fattige minutter unna en prestasjon av de sjeldne. Hadde marginene bikket i KILs favør den dagen kunne de kjempet om Champions League-plass denne høsten. I stedet står de i nedrykksgjørme til hoftene.

Søndag ettermiddag dummet de seg ut mot Åsane på hjemmebane. Ikke fordi de har blitt elendige fotballspillere på halvannen måned, men fordi de akkurat nå har null selvtillit. Selvtillit er tett på avgjørende i fotball. De fem kampene siden 29. august har endt med null seire, to uavgjort og tre tap. Mot fem av de dårligste topplagene i Norge har Kolbotn karret til seg to poeng. Til helgen må KIL vinne mot Tromsø om skandalen ikke skal bli et faktum for første gang siden 1984. Smak på ordet som truer i det fjerne:

Nedrykk.

Nedrykk er rett og slett ikke et ord man vil forholde seg til på klubbkontoret på Sofiemyr og derfor måtte trener Aleksander Olsen gå. Mannen som har utviklet KIL fra et grått bunnlag til et spennende topplag, ble fjernet på dagen. Tre års sportslig fremgang ble knust av halvannen måned med stang ut, marginer imot og formsvikt.

Fotball er nemlig ferskvare og som trener måles du på de resultatene du akkurat har skapt.

Eskil Bjørshol, redaktør

Det høres både brutalt og urettferdig ut, men det er kun det førstnevnte. Kolbotn gjorde et klokt valg sist mandag. Fotball er nemlig ferskvare og som trener måles du på de resultatene du akkurat har skapt. Ingen husker hvor god laget ditt var i fjor, i mai eller den 29. august, når status gjøres opp etter en elendig oktober. Ferskvaren hadde råtnet. Kolbotn måtte gjøre «noe».

Selv om han akkurat har fått sparken, betyr det på ingen måte at Aleksander Olsen en udugelig fotballtrener. Han er både drivende dyktig, hardtarbeidende og «mann nok» til å trene et kvinnelag. Nå støvet har lagt seg, håper jeg han kan huskes mer for sine første 32 måneder i jobben enn den siste.

Akkurat nå må vi bare glemme det som har vært og se fremover. Et nedrykk vil være katastrofalt for Kolbotn. Økonomien er skral allerede, med ved et nedrykk blir det blodrødt. Spillerkontrakter kan rives i to, jobber på klubbhuset vil forsvinne og de største talentene vil finne seg nye og grønnere enger. Mange års hardt arbeid står nå og faller på 2 x 90 minutter.

2 x 90 minutter med «fotballgeniet» Tresor Egholm på trenerbenken. Det er ryktet han selv har skapt seg i Kolbotn de siste årene. Intet mindre.

Kolbotn kunne ikke valgt mer riktig akkurat nå og får han KIL-skuta trygt til Toppserie-havna igjen, bør han bæres på gullstol opp til klubbhuset for kontraktsforlengelse. Lykke til jenter. Lykke til Tresor.

Powered by Labrador CMS