«BLOKKBOTN»: Halvhøye blokker så langt øyet kan se. Er det slik vi vil ha det?
«BLOKKBOTN»: Halvhøye blokker så langt øyet kan se. Er det slik vi vil ha det?

Velkommen til 1410 «Blokkbotn»

LEDER: Er det ikke på tide at noen sier stopp snart, spør redaktør Eskil Bjørshol.

Publisert Sist oppdatert

Bilde-illustrasjonen taler sitt tydelige språk. Den lille, landlige perlen Kolbotn har sakte men sikkert blitt forvandlet til en jungel av murstein, sement og asfalt.

Tomt etter tomt er kjøpt og revet til seg med «frivillig tvang» i jakten på profitt. Noen har selvsagt solgt med glede, mens andre mer eller mindre har blitt skviset ut av ruvende nabobygg som vokser seg stadig nærmere tomtegrensen.

I skrivende stund selges det foreløpig siste aktive byggeprosjektet på vestsiden av jernbanen, Kantors Utsikt.

Vi skriver foreløpig fordi det selvsagt foreligger konkrete planer om mer. Mye mer.

Nok er nok?

Er det ikke på tide at noen sier stopp snart? At nok er nok? Er ikke tiden allerede overmoden for at de aller siste grønne lungene i Kolbotn sentrum for en gangs skyld ikke ofres til fordel for økonomisk gevinst, og at noen små deler av dagens sentrumsbebyggelse får bestå? Må Rådhusparken maltrakteres til fordel for mer sement? Må små naturtomter raseres for å stappe inn flest mulig folk som skal ha tøffelavstand til legekontoret og Coop Mega?

Det er flere fordeler med den voldsomme fortettingen. De aller fleste er forbundet med penger. Etterspørselen etter leiligheter i sentrum, og ikke minst prisnivået, har vært tydelige beviser på at det defintivt har vært et marked for det. Nå får det være bra. Er det én ting Kolbotn sentrum ikke trenger flere av akkurat nå, så er det halvhøye betongklosser med 60 til 80 kvadratmeter store leiligheter med 0,5 parkeringsplass per snute.

Vi behøver folk i alle aldre, liv, røre og små møteplasser som stimulerer til nettopp det.

Oppegård Avis er verken «aldersrasister» eller naive og bonderomantiske naturfundamentalister. Vi har fasilitert denne fortettingsdebatten i en årrekke, lenge før Kolbotn i 2019 fikk stempelet som «1410 Gamlebyen». Svært lite, om noe, har skjedd for å bremse utviklingen. Selv om kommunekassa er bunnskrapt og tomtesalg frister, må det være mulig for utøvende politikere å ha to tanker i hodet.

Nok er nok. Det er på tide å ta vare på det siste man har igjen som minner om puls og sjarm i sentrum.

Hva mener du? Ta debatten i kommentarfeltet!

Powered by Labrador CMS