LEGEVAKTEN: Skal du hit, må du ringe først, for akkurat nå er det stor pågang på legevakten i Ski.
LEGEVAKTEN: Skal du hit, må du ringe først, for akkurat nå er det stor pågang på legevakten i Ski.

Stor pågang på legevakten

Kommunen med tydelig oppfordring: Skal du til legevakten, må du ringe først.

Publisert Sist oppdatert

– Alle som ringer og kommer til legevakten, blir vurdert etter hastegrad. Ventetiden varierer ut fra pågang og hvor mange alvorlig syke pasienter vi må behandle først, forklarer kommunen på sine nettsider.

Nå oppfordrer de alle innbyggere til å ringe legevakten på telefon 116 117, men bare dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, og du trenger hjelp som ikke kan vente til neste dag.

Da får du hjelp til å vurdere om du skal komme til legevakten, eller om det holder å få råd og veiledning på telefonen.

Noe kan vente

Årsaken til den tydelige beskjeden fra kommunen er at legevakten opplever stor pågang for tiden. Mange er syke og køen for å få hjelp kan bli lang. Men det viser seg at det ikke alle legevaktbesøk som er nødvendig.

– Når man ringer, vurderer legevakten om det haster, og om du heller skal ta kontakt med fastlegen først eller vente til neste dag. Legevakten må prioritere ut fra hastegrad og akutte tilfeller vil alltid gå foran, skriver kommunen i en nettsak.

Ikke stol på Google

I og med at det gjerne er forventet en viss ventetid på legevakten, har folk begynt å ta i bruk nye metoder for å spare tid.

Et relativt nytt fenomen nå er at folk gjerne «sjekker» tilgjengeligheten på legevakten med et Google-søk. Det er det minst ett problem med: Google måler på bakgrunn av mobilsignaler på hele Ski sykehus og viser altså ikke reell aktivitet på legevakten.

Lavere bemanning

Det er heller ikke nødvendigvis et smart trekk å dra til legevakten på kvelden eller natten. Bemanningen er nemlig lavere enn på dagtid.

– Kriteriene for behandling på kvelden og natten er derfor strengere. Det som kan vente til dagtid, må vente til dagtid. Ved å ringe, får du hjelp til å vurdere når du er i tvil om du kan vente, gjentar kommunen.

Fastlegen kan hjelpe

I mange tilfeller kan folk som er syke vente til dagen etter og ta kontakt med fastlegen.

– Hvis det ikke er akutt, kan du ringe fastlegen og avtale time. Fastleger kan tilby hastetime hvis det er alvorlig. Hvis du trenger hjelp på dagtid, skal du først ringe fastlegen eller fastlegekontoret du hører til, melder kommunen.

Powered by Labrador CMS