ORIENTERT: Her er et bilde fra da Bernt var i aksjon i Nord Korea.
ORIENTERT: Her er et bilde fra da Bernt var i aksjon i Nord Korea.

Bernt Olaf Myrvold (65) fra Myrvoll, har stemplet ut for siste gang.

MINNEORD: Bernt O. Myrvold forlot vår verden torsdag 25. november 2021, ved 16.30-tiden. Hans hjertestans i turløypa kom som lyn fra blå himmel, som et sjokk på alle.

Publisert Sist oppdatert

Få timer tidligere samme ettermiddag, var han som vanlig munter, lett og lystig i tonen på telefonen - med en av sine tusenvis av venner.

Bernts talenter var utallige. Hans energi endeløs. Hans 'instant' humor poppet opp der vi minst ventet det. Bernt så satiren i det meste. Som de færreste vet, var Bernt også en kunstnerisk begavet tegner. Samtidig var han fra barnsben av fascinert av kunsten å tegne kart.

Bernts O. står for Olaf på dåpsattesten - men i praksis sto den selvfølgelig for Orientering. Kjelenavnet BOM laget han selv - den logiske forkortelsen for Bernt Olaf Myrvold. Men tankerekken er kort over til bom og bomming på postene.

Bernt var god på det også. Han hadde noen skikkelige gigant-bommer på sin o-løper CV. Det var kjent langt utover Follos grenser. Men etter bom-på-bom kom han nesten alltid tuslende til mål med selvironisk smil i munnvikene. Landskapet Follo rett syd for Oslo, har pussig nok fostret tre unike o-løpere med lett litterære o-navn: Bernt BOM og brødrene Post.

Og Bernt falt bokstavelig talt med skoene på - på siste post!

NB: Minneordet fortsetter under bildet.

Bernts liv er mye mer enn en roman - der må det en tri-O-logi til. Bernt var selvfølgelig også orienteringsapostelen, som har satt sine fotefar og knottesko på alle kontinenter utenom Antarktis. Fra Grønland til Nord-Korea til Afrikas jungel, Stillehavsøyer og fjerne steder og kolonier du ikke har hørt om.

Bernts kreativitet var også unik og endeløs. Som guttunge eller tenåring startet han "Foreningen O-BOM" på Myrvold. Som hadde mer enn fantasifulle festligheter og originale o-løp for seg. Som Henrik Wergeland-sprinten på selveste 17. mai. Fra grusbanen på Myrvoll, fotball-løkka med egen hoppbakke noen kjevlekast unna. Brattlikollen het den selvfølgelig.

Bernts farfar kom fra Kongsvinger-traktene. Han het også Bernt og var som sin sønnesønn en ukuelig optimist med grenseløst pågangsmot. Men ikke fornøyd med sitt efternavn. Så vel ankommet Myrvoll tok han som en selvfølgelighet navnet Myrvold. Og startet Myrvold Landhandel. Den gang - for Oslofolk sett - langt ute på bondelandet. Der husmannsplassen Myrvoll en gang lå, på vollen ved myra.

På den annen side - få om noen husmannsplasser eller grender - har gjennom 142 år (minst) hatt så mange millioner 'besøkende' som Myrvoll. Jernbanestrekningen Oslo-Ski ble nemlig åpnet allerede i 1879. Der Myrvold stasjon oppsto ett par år tidligere. Ørten millioner nordmenn, alle vi som har tatt toget til Moss, Fredrikstad, Göteborg, København, Hamburg eller det meste av Europa, vi har alle passert Bernts barndomshjem. Få meter fra jernbanesporet.

Per Myrvold - sønn av Bernt, far til Bernt - var et ekte friluftsmenneske, sommer som vinter. Så da Per og hans kamerater fra nettopp Myrvoll, i oktober 1946 startet idrettslag var navnet gitt: Myrvold IL. Og det kreves lite fantasi for å gjette første post på klubbens program: Start av orienterings-gruppen!

Etter gymnaset studerte Bernt kjemi på Universitetet i Oslo. Av alle norske, intellektuelle super-glupinger vi har hørt om - er det to som stikker seg spesielt ut: Biskop og Stortingsmann Per Lønning - og naturligvis: Bernt O. Myrvold. Få feiet så fort gjennom doktorgradsarbeidet som dem. Det sies om Lønning at han tok doktorgraden i filosofi på to år. Som en bi-syssel mens han satt på Stortinget og kjedet seg.

Jeg har aldri hørt at Bernt kjedet seg, det hadde han ikke tid til - men Dr. Scient ble han også på rekordtid. En doktorgrad i kjemi tok han fjærlett ved siden av mange andre sysler. Fordøyet og klar på et par år, dobbelt så raskt som de fleste skarpe hjerner klarer.

ET AV MANGE LAND: Her stempler Bernt under et løp i Antigua.
ET AV MANGE LAND: Her stempler Bernt under et løp i Antigua.

Vi er mange som de siste dagene med tårer i øyne, har mimret med vemod. Latt tankene vandre rundt Bernts stillfarne fremferd - og hans fotefar Kloden rundt - i 50 år. Bernt Orientering Myrvold var ikke bare samfunnsmessig velorientert - men hadde også orientert seg frem til over 150 land. Løp fantasifulle o-løp på Stillehavsøyer, på Grønland, i Nepal, i Vatikanet, Andorra, Belize, Jamaica, Palestina, Eswati, Egypt, Israel, Myanmar - ja, til og med uredd i skogen hos den lille "rocket man" i Nord-Korea!

For et par år siden var Bernts knær utslitte; smertene knapt til å bære. Slik kunne det ikke være - på vei mot 200 land. Modige Myrvold opererte inn - ikke bare ett, men to nye. Et hjerte av gull, en tale av sølv og nerver av stål, hadde han fra før - nå ble det knær av titan. Opptreningen gikk over all forventning. Bernt var bedre trent enn på årevis, da han lett på foten, brått løp inn i Evigheten. Vi kjente ingen yngre 65-åring.

Bernts gode ofte geniale gjerninger hadde ingen ende. De strakte seg, utfoldet seg bokstavelig talt fra farfar Bernts landhandel på Myrvold stasjon, og ut til verdens ende.

Fred over Bernts minne - som vil sitte som limt i sinnet, i all uoverskuelig tid!

Bisettelse, med livssynsnøytralt innhold, blir fra Kolbotn kapell torsdag 9. desember klokken 13:00.

Powered by Labrador CMS