NY MUSIKK: Ståle Stålmann Kverndokk fra Oppegård har gitt ut EP i koronatiden. «Hjemmesjuk blues».
NY MUSIKK: Ståle Stålmann Kverndokk fra Oppegård har gitt ut EP i koronatiden. «Hjemmesjuk blues».

Prolaps og korona førte til ny musikk

Dette er trøsten vi trenger i et nedstengt lokalsamfunn. Ståle Stålmann Kverndokk fra Oppegård er ute med nye sanger.

Publisert

«Når tar tristheten slutt», spør Ståle Stålmann Kverndokk (55) når han i valsetakt synger «Visshet om tristhet», en av de nye sangene på EPen «Hjemmesjuk blues»

I 1995 debuterte han på plate med bandet sitt Stålmenn. Siden har det blitt mye musikk for Ståle, bosatt på Oppegård og lærer ved Sofiemyr skole. Med både koronapause og sykemelding på grunn av ryggprolaps fikk Ståle mye ledig tid i vår.

– Jeg måtte gå en tur hver dag og spille for meg selv for at kona skulle holde ut med meg. Jeg begynte å skrive sanger hvor jeg reflekterte litt over situasjonen min. Jeg tok utgangspunkt i meg selv, men tenkte også på mange andre da jeg kom på tittelen «Hjemmesjuk blues», forteller Ståle.

Innspilt på Tårnåsen

Nå er det ferdige produktet ute, en maksi-EP på 18 minutter og seks låter.

– Det går ikke bare på å være sjuk, men du blir vant til å være hjemme. Jeg vet om folk som nærmest isolerte seg i vår, og som fortsatt er redde for å gå ut. Jeg kjente det selv også – det var trygt å sitte hjemme.

Ståle Kverndokk ringte i sommer sin gode venn Tom Andresen, som har sitt eget studio på Tårnåsen.

– Han sa: «Ta med deg kassegitaren, så spiller vi inn». Det ene førte til det andre, og jeg fikk med meg min gamle bandkollega Pär Basset fra Stålmenn på bass.

Hjelp av sønnen

Ståle la på de aller fleste andre instrumentene selv, men han fikk hjelp av en spesiell person til å trakterer elgitar på innspillingen: Sønnen Jakob.

– Han har etter hvert blitt en musiker med stor M. Selv om han er gitarist, trakterer han flere instrumenter. Jakob skriver også musikk og er god til å tolke helheten i musikken. Som 18-åring kunne han kommet i den fristende fella med å spille flest mulig toner på kortest mulig tid, men han spiller kun det som løfter låtene. Det vitner om musikalitet og er en svært god egenskap, sier Ståle Kverndokk.

Fire av sangene på EPen er med trommer og bass, mens resten er akustisk med Ståles egen kassegitar.

– Jeg hadde egentlig enda flere sanger, men de var ganske rockete. Vi får spare de til senere.

Lennon-fan

«Hjemmesjuk blues» ble utgitt 9. oktober, dagen da John Lennon ville fylt 80 år om han hadde vært i live.

– Lennon er en svært viktig person for meg. Det var musikken til The Beatles som fikk meg til å skrive sanger, og for meg er John Lennon den største. Utgivelsesdatoen var likevel litt tilfeldig.

Bandet Stålmenn er det mange som kjenner til, og artistnavnet Stålmann har fulgt Ståle så lenge at han har fått det godkjent som mellomnavn. De siste 25 årene har Stålmann sluppet cirka 100 originale låter med norsk rock – fra hardtslående pønk til akustisk pop. Hjemmesjuk Blues er rundt regnet den tiende platen.

Tilbake på scenen

Ståle Stålmann Kverndokk forteller om en iver etter å lage ny musikk, og om en sparekonto hvor alle små Tono-inntekter går inn til å finansiere studiotid og opptrykk av vinylplater.

Nå skal Ståle bli kvitt ryggprolapsen, og samfunnet skal bli kvitt korona, og så har 55-åringen planene klare:

– Jeg håper på å komme på scenen igjen. Det var greit med en pause fra bandet, og soloprosjekter er viktig for meg. Jeg har lyst å gjøre akustiske konserter, men jeg bør også bråke litt igjen. Jeg skreiv nettopp en ren moropønk-låt. Kanskje det kommer en ny Stålmenn-singel om ikke så lenge, sier Ståle Stålmann Kverndokk.

Powered by Labrador CMS