DRIVER TÅRNHUSET: Helene Jahren og Vebjørn Aarflot gjør noen viktige grep når det gjelder åpningstider.
DRIVER TÅRNHUSET: Helene Jahren og Vebjørn Aarflot gjør noen viktige grep når det gjelder åpningstider.

Tårnhuset kutter åpningstidene

2022 var et nytt røft år for restaurantbransjen. Nå tar tradisjonsrike Tårnhuset grep for å sikre fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Etterdønningene etter pandemien fortsetter. Både viruset og de mange restriksjonene ga restaurantbransjen rundjuling i to år, og da begrensningene ble fjernet i begynnelsen av 2022, trodde mange at krisen var over. Det var ikke helt riktig.

– Da vi åpnet for fullt på nyåret i 2022 trodde vi at alle skulle ut og spise igjen, men det skjedde vel ikke helt. Folk var fortsatt litt mer forsiktige enn før. I tillegg var heller ikke sommeren helt optimal for oss, for da skulle «alle» ut på tur igjen, sier eierduoen Vebjørn Aarflot og Helene Jahren.

Færre besøk på restaurant

Nå har situasjonen på nytt tilspisset seg for mange restauranter, som en konsekvens av et betydelig mer forsiktig forbruk hos folk flest grunnet krig, strømpriser og renteoppgang. De aller fleste norske husholdninger har mindre penger å rutte med hver måned.

En av konsekvensene er færre restaurantbesøk. Det merkes godt også her lokalt og nå gjør Tårnhuset endringer for å sikre en sunn drift.

– Først og fremst er det viktig for oss å understreke at vi ser positivt mot 2023 og at vi gleder oss til å drive restauranten videre. Samtidig er vi nødt til å ta noen grep, i hvert fall de første månedene, sier duoen som har drevet Tårnhuset siden starten i 2009.

Reduserte åpningstider

I praksis betyr det først og fremt at restauranten kun holder åpent fra torsdag til søndag, siden mandag til onsdag tradisjonelt sett ikke er dager hvor folk valfarter til restauranter. Et annet grep er å holde stengt frem til 12. januar.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. Da braker det nemlig løs med de tradisjonsrike nyttårskonsertene i Kolben. Tanken er rett og slett å handle før man havner på hælene. 2022 har nemlig tæret veldig på reservene.

– Vi gjør dette for å sikre arbeidsplasser og sørge for en sunn drift. Det har alltid vært det viktigste for oss. I starten av korona følte vi at vi kunne sove godt om natta fordi vi hadde bygd oss opp en buffer, men den er ikke der lenger, sier de alvorlig.

SIKRER ARBEIDSPLASSER: Restaurantbransjen har fått rundjuling av korona-pandemien i over to år. Tårnhuset-duoen tar nå grep for å sikre fremtidige arbeidsplasser.
SIKRER ARBEIDSPLASSER: Restaurantbransjen har fått rundjuling av korona-pandemien i over to år. Tårnhuset-duoen tar nå grep for å sikre fremtidige arbeidsplasser.

Ser ti år frem i tid

Selv om situasjonen er alvorlig gjentar de flere ganger i løpet av intervjuet at de opptatt av at avis-saken må ha fokus på det positive.

– Vebjørn og jeg har en sterk vilje og vi har akkurat signert en ny tiårsavtale med Citycon, så dette er ikke å gi opp. Dette er å gjøre smarte grep fordi vi ser for oss en fremtid her. Det er ingen i bransjen som tror at alle løper ut på restaurant den første uka i januar. Vi er likevel klare for et positivt 2023, for vi har masse kampvilje igjen.

Skal det bli et positivt år, må spesielt én ting skje.

– Vi håper folk her i nærområdet vil fortsette å bruke oss og de andre spisestedene her, for ingen av oss overlever uten gjester. Så ja, dette er også en liten bønn om hjelp. Alt vi vil er å fortsette i mange år til og det er derfor vi har brettet opp ermene og kjemper på nå, sier de to.

Et spisset innhold

Planene for 2023 er å gå litt tilbake til «scratch».

– Det blir både litt færre ansatte og noen sentrale omrokkeringer. Noen går naturlig videre til nye oppgaver og jeg trer inn på kjøkkenet igjen. Og så gleder vi oss til vår nye kjøkkensjef fra Ramme Gård begynner hos oss, sier Helene.

Ved å gå ned på antall åpningsdager kan også innholdet spisses mer.

– Vi går kanskje litt «back to basic». Vi vil ta tilbake gleden med å drive Tårnhuset, løfte frem arrangementer som «happy friday» og «boblelørdag», for å skape gode opplevelser for gjestene. Kall det gjerne å makse de dagene vi er åpne, sier de offensivt.

Og så snart alt er oppe og stå igjen, så tenker Tårnhuset-driverne å normalisere åpningstidene igjen.

– Det er målet og det er dit vi vil. Vi har holdt på i 13 år og går for 10 til.

Powered by Labrador CMS