KOM HJEM: Polarskipet Maud kom
KOM HJEM: Polarskipet Maud kom "hjem" til Uranienborg på Svartskog 19. august 2018.

Feirer 110 år gammel seier

14. desember er det 110 år siden Roald Amundsen vant kappløpet om Sydpolen. Planen ble lagt på Svartskog.

Publisert Sist oppdatert

14. desember for 110 år siden plantet Roald Amundsen det norske flagget på Sydpolen.

Datoen markerer også starten på feståret for polarforskeren. Prosjektkomiteen som tilrettelegger for markeringen vil ha et arbeidsmøte samme dag, hvor det skal flagges, skåles og spises polaris.

For oss som bor i Oppegård er det interessant å vite at planleggingen av ekspedisjonen til Sydpolen fant sted på Svartskog, hvor han bodde på «Uranienborg» fra 1908 til han omkom i isødet i 1928. Han hadde med seg åtte menn og 118 hunder.

Kappløp

BASER: Basen til Roald Amundsens ekspedisjon lå mot Rosshavet, mens Scott og hans mannskap startet fra den andre siden, mot Victorialand. Amundsen fulgte linjen til høyre på kartet, mens Scott fulgte linjen til venstre.
BASER: Basen til Roald Amundsens ekspedisjon lå mot Rosshavet, mens Scott og hans mannskap startet fra den andre siden, mot Victorialand. Amundsen fulgte linjen til høyre på kartet, mens Scott fulgte linjen til venstre.

Ekspedisjonen utspant seg som et kappløp med den britiske ekspedisjonen under ledelse av Robert Scott i spissen for 32 menn, to motorsleder, 17 ponnier og 33 hunder.

Amundsen og hans menn vant med over en måned etter 57 dagers marsj fra basen Framheim i Hvalbukta. De var de første i verden på Sydpolen. Selvsagt til stor irritasjon for britene, som ble møtt av det norske flagget på polpunktet.

I en tid, hvor det det ikke fantes verken mobiltelefon eller digitale medier, tok det tid før begivenheten ble bragt videre til den store verden. Det skjedde først 7. mars året etter, da Amundsens bror Leon kunne formidle nyheten.

Flere markeringer

Gjennom hele 2022 vil Oppegård Historielag hedre Roald Amundsen gjennom ulike jubileumsaktiviteter. Det legges opp til en egen Polarkveld i Kolben 7. mars, det planlegges en Roald Amundsen-marsj fra Svartskog til Kolbotn og temaopplegg ved Roald Amundsen videregående.

Høydepunktet blir avduking av en byste av Roald Amundsen i forbindelse med 150-års dagen for hans fødsel 16. juli 2022. Billedhuggeren Leon Roald er allerede i gang med arbeidet. På grunn ferietiden legges avdukingen til Eventyrfestivalen i september samme år.

Bysten skal stå på Kolbotn torg, men får en midlertidig plassering utenfor det tidligere rådhuset i Oppegård. Årsaken er at Nordre Follo kommune forbereder utbedringsarbeider på torget neste år.

Bysten og jubileet blir finansiert av lokale foreninger og bedrifter som ønsker å støtte opp om dette lokale innbyggerinitiativet. Samtidig er Nordre Follo kommune er nær samarbeidspartner.

Denne teksten er skrevet av på vegne av Oppegård Historielags prosjektkomité for «Roald Amundsen 150 år» ved Severin Breivik.

Powered by Labrador CMS