HUSK Å SJEKKE: Test røykvarsleren og bytt batteri 1. desember
HUSK Å SJEKKE: Test røykvarsleren og bytt batteri 1. desember

Husk røykvarslerens dag

Den 1. desember er det dags for å bytte batteri i røykvarsleren. Statistisk sett er desember måneden hvor flest omkommer i brann.

Publisert Sist oppdatert

Det er Norsk Brannvern som anbefaler alle å bytte batteriene i røykvarslerne sine den 1. desember. I de kalde vintermånedene hvor vi bruker mer elektrisk utstyr, levende lys og fyrer mer i peisen, øker også sjansen for brann.

Test røykvarsleren din

Butikksjef på Jernia, Rolf Eriksen, forklarer at du kan teste røykvarsleren ved å trykke på knappen på "lokket" sånn at du hører det piper.

Batteriet bør byttes den 1. desember slik Norsk Brannvern anbefaler.

TEST: Husk å sjekke brannslukkeren også. Pilen skal stå på grønt
TEST: Husk å sjekke brannslukkeren også. Pilen skal stå på grønt

Test brannslukkeren samtidig

Eriksen ber kundene sine sjekke både røykvarslere og brannslokningsapparat denne dagen. Han minner om at når du skal kjøpe nytt brannslokningsapparat, så kan du ta med det gamle til gjenvinning. Som takk får du 100 kroner i pant, som du kan trekke rett fra prisen på ditt nye brannslokningsapparat.

– Det er så mange av kundene som ikke vet at de bør ta med det gamle brannslokningsapparatet når de kjøper nytt. Før skulle man bli kvitt de, men nå går de til gjenvinning, så det beste er om kunden tar med apparatet hit når de kjøper et nytt, sier Eriksen.

Tips til kjøp av brannslukkere

  • Skum vs pulver: Pulver gjør mer skade, men slukker mer effektivt
  • Brannslukkerapparatet nummerert 43 A er det Jernia selger mest av.
  • 21 A er minimum av hva et apparat skal være nummerert.
  • Jo større tall, jo kraftigere brann kan apparatet slukke.
  • ta med apparatet til butikken når du handler nytt. Du får 100 kr. i pant, og apparatet går til Miljø Norge som renser og fyller opp apparatet på nytt.

Husk riktig størrelse på brannslukningsapparatet

Eriksen forklarer at brannslukkere er daterte, og de skal ikke være eldre enn 10 år.

For å teste om det fortsatt fungerer skal du snu apparatet på hodet og tilbake. Deretter knipser du på manometeret (den runde måledingsen på toppen av apparatet). Pila skal alltid stå på grønt. Faller den på det røde området er apparatet klart for innbytting.

– Det det er krav til et slukkemiddel i bolig, men anbefalt en i hver etasje, minner Eriksen om.

En siste påminner fra butikksjefen er brannteppe og slukkespray. Begge deler kommer du til å være takknemlig for om det går litt galt under baksten av smultringene til jul.

Powered by Labrador CMS