FYLTE 100 ÅR: Marit Berg fylte 100 år onsdag 5. januar. Tradisjonen tro sørget kommunen for en hyggelig sammenkomst for å feire jubilanten. Her kan du se henne sammen med ordfører Hanne Opdan.

– Hyggelig med all oppmerksomheten

I dag har Marit Berg feiret tresifret bursdag. Ordfører Hanne Opdan (Ap) kom til Høyås for å gratulere den nybakte 100-åringen.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan føles det å bli 100 år?

– Det føles helt utrolig! sier den blide jubilanten Oppegård Avis har møtt på Høyås bo- og rehabiliteringssenter.

Disse kommunene har flest 100-åringer per 100.000 innbyggere:

1. Leirfjord, Nordland (175 per 100.000 innbyggere)

  1. Askvoll, Vestland (133)
  2. Bremanger, Vestland (83)
  3. Gol, Viken (64)
  4. Meløy, Nordland (64)

Kilde: SSB per 27. juli 2021

Onsdag 5. januar ble flagget foran det lokale sykehjemmet heist til topps for å feire at Marit Berg, som er én av de totalt 111 beboere på Høyås, fylte 100 år. Tradisjonen tro ble det også sørget for en hyggelig sammenkomst for jubilanten.

Fikk mye oppmerksomhet

Nærfamilien, ordfører Hanne Opdan og Oppegård Avis ble invitert for å gratulere den nybakte 100-åringen i besøksstuen på Høyås.

Åtte ansatte på avdelingen i første etasje startet det hele ved å servere en bursdagssang til stor glede for jubilanten, og så kom gratulasjoner med blomster fra ordføreren, etterfulgt av en nydelig bursdagskake med kaffe.

STARTET MED BURSDAGSSANG: Marit Berg ble hyggelig overrasket da åtte ansatte på avdelingen i første etasje kom for å synge en bursdagssang til henne.

Disse kommunene har færrest 100-åringer per 100.000 innbyggere:

  1. Sandnes, Rogaland (3,7)
  2. Trondheim, Trønderlag (4,3)
  3. Nordre Follo, Viken (4,9)
  4. Kristiansand, Agder (5,3)
  5. Lillestrøm, Viken (5,7)

Kilde: SSB per 27. juli 2021

– Det er veldig hyggelig med all oppmerksomheten, sier Marit Berg.

– Hva tror du er oppskriften på et langt liv?

– Jeg vet ikke, men jeg har levd et sunt liv. Jeg spiser ikke så mye fisk, men jeg spiser alt jeg får, sier Berg, som har jobbet som farmasøyt hele sitt voksne liv.

Lyst og rolig sinn

Marit Berg er født og oppvokst på Toten. Der traff hun sin kjærlighet og stiftet en familie. I 1959 flyttet de til Myrvoll og seks år senere til Hellerasten.

Tvillingsøsteren hennes, Arnhild, døde for to år siden. Av nærfamilien har Marit kun sønnen Einar (70) igjen, og han kom til Høyås for å gratulere sin kjære mor med den store dagen.

– Min mor har alltid hatt et lyst og rolig sinn. Jeg har alltid hatt et godt forhold til henne. Hun har vært glad i hagearbeid og helt inntil i fjor trente hun daglig på ergometersykkelen hjemme, sier han.

Yatzy og vri-åtter

Ifølge avdelingsleder Cathrine Ullsgård (53), som har jobbet på Høyås i 21 år, er den nybakte hundreåringen alltid blid og positiv.

– Hun er også glad i å løse kryssord , og hun leser Aftenposten hver dag. Det virker som at hun trives på Høyås, og at hun har funnet seg godt til rette med sine medpasienter og ansatte på sykehjemmet, sier hun.

Her på Høyås har Marit fått to venninner, Elsa Mamen (103!) og Bjørg Ramsdal (86), som har vært hennes lille kohort under pandemien. Trioen storkoser seg sammen og sier de liker å spille yatzy og vri-åtter.

FIKK BESØK: Jubilanten fikk besøk av sin sønn, to venninner fra Høyås, virksomhetslederen på Høyås og ordføreren.

1.270 i fjor

Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at i 2021 var det 1.270 hundreåringer i landet. Det var en god økning på ti år, for i 2011 var det «bare» 654. Det er nesten en fordobling på ti år.

Leirfjord, som er en liten kommune på Helgeland med cirka 2.000 innbyggere, toppet fjorårets statistikk med størst andel hundreåringer (175 per 100.000 innbyggere).

Nordre Follo har veldig liten andel hundreåringer, ifølge SSBs statistikk per 27. juli 2021 (4,9 per 100.000 innbyggere). Kun Trondheim og Sandnes har enda lavere andel hundreåringer per 100.000 innbyggere enn vår kommune.

Tre hovedfaktorer

Livsstil, genetikk og flaks. Det er disse tre hovedfaktorene som bestemmer hvor gammel du blir, ifølge Tromsøundersøkelsen, som er Norges mest omfattende og best besøkte befolkningsundersøkelse.

Mer enn 45.000 personer har deltatt i en eller flere av de sju undersøkelsene som er gjennomført siden 1974.

Powered by Labrador CMS