KOLBEN BIBLIOTEK

JUBILEUMSUKEN I KOLBEN: Biblioteksjef Linda Rasten inviterer alle til å feire bibliotekets 100 år.
JUBILEUMSUKEN I KOLBEN: Biblioteksjef Linda Rasten inviterer alle til å feire bibliotekets 100 år.

Inviterer til 100-årsfeiring

Torsdag og lørdag denne uken blir det 100-årsfeiring av lokalbiblioteket i Kolben, med bokbad, barneforestilling og kakefest.

Publisert Sist oppdatert

Denne høsten fyller Nordre Follo bibliotek 100 år. På begge bibliotekets avdelinger, på Kolbotn og i Ski, ble dørene til biblioteket åpnet i 1922. Dette skal feires med flere arrangementer denne uken.

– Vi skal markere jubileet i Kolben med to større arrangementer. Det skal også settes opp en utstilling i bibliotekets lokaler som skal vise lokalbiblioteket gjennom de 100 årene, sier Linda Rasten (45), som har vært biblioteksjef siden juni.

Om Kolben bibliotek:

 • Ble åpnet i januar 2006 i nye lokaler i Kolben.
 • Det er en del av Nordre Follo bibliotek, som er en sammenslåing av tidligere Oppegård bibliotek og Ski bibliotek som følge av kommunesammenslåingen i 2020.
 • Biblioteket er godt besøkt, og er mye mer enn utlån av bøker og andre media. Det arrangeres blant annet fortellerstunder, utstillinger, barneteater, forfatterbesøk og bokprater.
 • Biblioteket startet opp i 1922. Forfatteren Oskar Braaten ledet en komite under Kullebundets Vel, som i 1919 tok initiativ til å få opprettet en folkeboksamling i bygda.

 • Det ble gitt bidrag fra både stat og kommune, og det ble samlet inn penger fra innbyggerne. Det startet med utlån fra Greverud og Kolbotn skoler. Det ble også startet en liten virksomhet på Bålerud skole med bokkasser.

 • Åpningstidene var dårlige etter dagens standard, bare en time eller to én gang pr uke.

 • I 1946 kom en større organisering som danner grunnlaget for den organiseringen vi har i dag. Oppegård og Kolbotn boksamlinger skulle slås sammen under navnet Oppegårdbibliotekene, med hovedbibliotek på Kolbotn og filialer på Oppegård og Myrvoll, samt Bålerud.

 • Filialen på Bålerud ble nedlagt i 1968, og filialen på Myrvoll nedlagt i 1971. Filialen på Flåtestad skole er også lagt ned.

 • Hovedbiblioteket på Kolbotn har vært i disse lokalene:

 • 1. Kolbotn skole (fra 1922)

 • 2. El-verkets gård ”Nesbo” (fra 1954)
 • 3. Menighetshuset i Skiveien (fra 1961)
 • 4. Sentrumsbygget (fra 1975)
 • 5. K-bygget (Solgården) (fra 1988)
 • 6. Kolben kulturhus (fra 2006).

Bokbad med Aisato

Det skjer ekstra mye hele høsten, men det er denne uken biblioteket har lagt inn ekstra ressurser, ifølge biblioteksjefen. Feiringen i Kolben starter torsdag 20. oktober. Det blir bokbad med Lisa Aisato, som er en forfatter og en av Norges mest anerkjente og folkekjære illustratører.

Arrangementet er gratis og skal holdes i bibliotekgalleriet fra klokken 19:00 til klokken 20:30.

– Lisa har vokst opp på Kolbotn og det er veldig stas at hun er med på bibliotekets 100-årsfeiring! sier biblioteksjefen.

BOKBAD I KOLBEN: Illustratør og forfatter Lisa Aisato har besøkt biblioteket i hjemkommunen med flere foredrag. Denne uken kommer hun til Kolben med en ny bok som hun har illustrert.
BOKBAD I KOLBEN: Illustratør og forfatter Lisa Aisato har besøkt biblioteket i hjemkommunen med flere foredrag. Denne uken kommer hun til Kolben med en ny bok som hun har illustrert.

Aisato har skrevet og illustrert syv egne bøker. Sist hadde hun salgssuksessen med Livet – illustrert, som vant Bokhandlerprisen i 2019. Gjennom karrieren har hun også illustrert flere enn 30 bøker, blant andre Snøsøsteren av Maja Lunde og Linn Skåbers Til ungdommen. Bøkene er oversatt til mer enn 40 språk og Lisas bilder henger i hjem over hele verden.

Ny julefortelling

AKTUELL MED: Nå er Lisa Aisato aktuell med <span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">En julefortelling</span> av Charles Dickens i norsk oversettelse (Erlend Loe), med Lisas illustrasjoner.
AKTUELL MED: Nå er Lisa Aisato aktuell med En julefortelling av Charles Dickens i norsk oversettelse (Erlend Loe), med Lisas illustrasjoner.

Det siste halve året har Lisa Aisato jobbet med en skikkelig klassiker. Hun har nemlig illustrert Charles Dickens «En julefortelling» («A Christmas Carol») fra 1843. Boken er nå ute i butikkene.

– Dette ble et utrolig spennende prosjekt, og ikke minst var det gøy å jobbe med Erlend Loe som har skrevet forordet og bearbeidet og oversatt teksten. Det var både morsomt og skummelt å dykke ned i Charles Dickens eventyrlige univers, med spøkelser, ånder, viktorianske snødekte Londongater og den ikoniske gretne Ebenezer Scrooge, som begir seg ut på en indre og ytre reise han sent vil glemme, skrev .

Fullbooket

– Dessverre har vi ingen ledige plasser til arrangementet med Lisa Aisato lenger. Arrangementet er fullbooket per i dag, sier biblioteksjefen.

Det blir også mulig å ta en prat med ordfører Hanne Opdan samme kveld. Hun skal være på biblioteket fra klokken 18:00.Dette er et fast arrangement som vi har på biblioteket én gang i måneden.

– Har du noe du gjerne skulle ha snakket med ordføreren om? Benytt sjansen når ordføreren er på besøk i biblioteket, anbefaler Rasten.

Feirer lokal verdenshelt

Feiringen fortsetter lørdag 22. oktober med en barneforestilling i bibliotekgalleriet der Bjørn Ousland skal fortelle om Roald Amundsen for barn. Arrangementet er gratis og passer for barn fra seks år. Det begynner klokken 12:00 og varer i tre kvarter.

SKAL FORTELLE OM AMUNDSEN: Lørdag kan du oppleve en spennende fortellerstund med forfatter Bjørn Ousland. Han har skrevet og illustrert tre prisbelønte bøker for unge om Roald Amundsens ekspedisjoner.
SKAL FORTELLE OM AMUNDSEN: Lørdag kan du oppleve en spennende fortellerstund med forfatter Bjørn Ousland. Han har skrevet og illustrert tre prisbelønte bøker for unge om Roald Amundsens ekspedisjoner.

Roald Amundsen er tidenes polfarer. I år er det 150 år siden han ble født. På Svartskog kan du besøke Uranienborg, som var hjemmet hans i 20 år.

Bjørn Ousland har skrevet og illustrert tre prisbelønte bøker for unge om Amundsens ekspedisjoner. Han kommer til Kolben for å tegne, fortelle og vise bilder om Amundsens utrolige bragder.

– Det blir spesielt fokus på Amundsens første ekspedisjon med den lille skuta Gjøa gjennom Nordvestpassasjen. En tur som tok tre år med slit og gleder, og hvor mennene var i livsfare flere ganger. Vi får også høre om hans liv og andre fantastiske ekspedisjoner, sier Rasten.

Etterpå blir det en kakefest i bibliotekets lokaler.

– Fra cirka klokken 13:00 skal vi servere kake til alle som kommer innom, sier biblioteksjefen.

Powered by Labrador CMS