SLIK SKAL HUN FEIRE: Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen forteller om sin egen feiring, og gir samtidig noen gode råd for å ha en trygg fest på mandag.

Kommer med råd for 17. mai-feiringen

Kommuneoverlegen har også en optimistisk melding om neste års nasjonaldag.

Publisert

Fjorårets 17. mai ble av det spesielle slaget, og det blir jammen årets også. 17. mai-tog kan vi se langt etter, offentlige arrangementer skjer uten publikum. Nasjonaldagen feires med en lokal TV-sending, som starter etter at hele landet synger nasjonalsangen fra hager og hjem. Hjemme, og aller helst ute, kan vi ha fem gjester, med unntak for såkalt "beskyttede".

Så normalt som mulig

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen oppfordrer til å ha en så normal 17. mai-feiring som mulig.

– Stå opp tidlig, ta på pentøy, heis flagget og spis en god frokost sammen. Det er fint å gå seg en tur, men tenk at det skal ikke være noen arrangement eller folkesamlinger. Vi ser at det er i private sammenhenger at smitten skjer, sier Myhrvold.

Selv skal kommuneoverlegen feire på en lik måte som anbefalingene hun gir.

– I tillegg skal vi til gravlunden for å ha en liten seanse ved gravene til min far, sønn og besteforeldrene mine. Vi skal gå en tur med familien.

Les også: – Det kan være fint å jobbe seg gjennom sorgen

Sunn fornuft

Kommuneoverlegen poengterer viktigheten av å fortsatt følge rådene. Hun viser til at smitten i Nordre Follo ikke har gått ned selv med fortsatt strenge tiltak. I løpet av de siste to ukene har 129 personer blitt koronasmittet i kommunen.

– Kan en familie på fem gå i et eget 17. mai-tog i veien sin?

– Ja, dette blir det samme som å gå en tur. Det viktige er at arrangement kan ikke være forhåndsannonsert. Å lage et lite 17. mai-tog med de fem gjestene du har, så er det helt greit. Det verre dersom da noen henger seg på mens dere går.

– Det gjelder å bruke sunn fornuft. Det kommer du langt med. Færrest mulig nærkontakter, og møt ikke hverandre i store ansamlinger, oppfordrer kommuneoverlegen.

– Hva tror du om tiden etter nasjonaldagen? Hvordan blir det fremover mot sommeren?

– Vi har god tro. Det blir travelt for oss som jobber med det, for vi må ha et kjempegodt system bak et normalt liv i lokalsamfunnene. Vi må ha et stort system for testing, for innreise. Det er heller ikke noen hemmelighet at Nordre Follo er forespurt om å ha karantenehotell, så dette blir også nye virksomheter vi må være med på å organisere.

– Jeg tror likevel at vi i sommer vil oppleve at folk flest vil komme til å nærme seg et mer normalt liv. Samtidig kan det dukke opp lokale utbrudd. Derfor må man være mental forberedt på at det kan komme lokale innstramminger.

Hurtigtest for russ

Nordre Follo kommune har også gått ut med melding om at alle russ kan få hurtigtest på teststasjonene i Nordre Follo.

Bestill time som normalt og gi beskjed når du kommer at du er russ, hvilken skole du kommer fra og at du skal ha hurtigtest. Du får testresultatet innen en time på Helsenorge.no. Hvis du tester positivt, må du komme tilbake for å ta en ordinær PCR-prøve. Tilbudet gjelder alle som er født i 2002, uavhengig om man er russ eller ikke . Tilbudet gjelder til og med 2. juli.

– Snakk opp

Kommuneoverlegen er sikker på at årets 17. mai skal blir en flott dag, selv om restriksjonene er strenge.

– Husk at barna våre er ganske dynamiske. Vi voksne må prøve å tenke så positivt som mulig. Snakk ting, situasjoner og smitteverntiltak opp. Ikke ha fokus på at dette blir så trist. Jeg har hørt eldre barn si følgende: "Korona kommer til å komme i historiebøkene, og tenk at vi har vært med på dette."

– Hva tror du om neste års nasjonaldag?

– Neste år tror jeg det blir en mer normalisert 17. mai. Det må vi kunne håpe på, sier Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

PS! Det er vedtatt at tiltaksnivå 5b videreføres i Nordre Follo frem til og med 21. mai. Her kan du lese mer om råd og regler som gjelder på dette nivået.

Kommuneover

Powered by Labrador CMS