Fikk sjokk-beskjed før Adidas Cup-finaler

Husker du den jublende 2006-gjengen fra Kolbotn? I helgen kan det bli mer å juble for, men bare for noen av dem.

Publisert Sist oppdatert

I går kveld, dagen før avreise til finalerunden i Adidas Cup på Gjøvik, fikk nemlig flere av spillerne på laget beskjed om at de ikke får spille helgens sluttspill.

Håndteringen omtales som «sjofel» fra en av foreldrene.

Alle ble invitert

Nå stormer det i deler av foreldregruppen rundt den gode 2006-årgangen i Kolbotn IL. De siste ukene har du kunnet lese flere saker om lagets suksess i Adidas Cup, hvor de har slått både Fana og Vålerenga etter dramatiske kamper.

I helgen er alt klappet og klart for finale-sluttspill i Gjøvik, mot tre andre lag. Da avansementet ble klart, ble samtlige 22 spillere på treningsgruppe 1 invitert til finalehelgen. De aller fleste takket ja, hadde betalt deltakeravgift, booket overnatting og organisert transport. For en familie på tre personer lå denne kostnaden i overkant av 4000 kroner.

Onsdag formiddag denne uken, to dager før avreise til et sluttspill de påmeldte spillere hadde gledet seg til, og kjempet seg frem til sammen, kom de første signalene på at helgens fotballfest kanskje ikke ble like festlig for alle.

Fikk varsel om lite spilletid

Da la lagets hovedtrener ut en melding på foreldrenes interne Facebook-gruppe.

«Vi har som lag jobbet godt gjennom hele sesongen, i snø, i kulde, i regn og i sol. Vi har vært mange på trening og vi har vært få på trening, og det er treningene vi har gjennomført sammen, grunnarbeidet som er lagt ned uke for uke og kampene vi har spilt, som har bragt oss dit vi er i dag – i et sluttspill. Derfor er dette et sluttspill ALLE har bidratt til for å nå og derfor reiser vi opp alle sammen.

Når det er sagt, så reiser vi samtidig opp for å vinne og jeg håper at alle vil nettopp det – VINNE. Vi skal ha med pokalen hjem. Det betyr at det er utviklingen i den enkelte kamp som er med på å bestemme hvem som spiller og hvilke bytter vi kommer til å foreta underveis i kampene. Hva betyr det? Jo, det betyr at ikke alle kommer til å få spille like mye, kanskje til og med er noen av dere som ikke får spille i det hele tatt. Det kan oppleves som urettferdig og kanskje også litt vondt, og det er ikke vanskelig å forstå», skrev hovedtrener Terje Lien.

Regelverk

Innlegget skapte ulike reaksjoner blant foreldrene. Noen uttrykte støtte, mens andre var noe mer kritiske. Felles for de alle var likevel at alle hadde betalt både deltakeravgift og hotellovernattinger da den første invitasjonen kom, uten noen forbehold. Nå var signalene at det kunne bli svært redusert spilletid på enkelte av spillerne.

Det er imidlertid minst ett vesentlig problem med å bevisst la noen spille lite eller ingenting i ungdomsfotball. Om det ikke er direkte ulovlig, så er det i et etisk grenseland som alle trenere kan kjenne seg igjen i.

Klubben har også vedtatt retningslinjer rundt dette før årets sesong.

I dette regelverket står det følgende om trenerens disposisjoner på treningsgruppe 1 i ungdomsfotballen:

«Treneren skal tilstrebe å gi alle spillere som er tatt ut til kamptropp minimum 50 prosent spilletid.»

En slik garanti er det vanskelig å gi alle spillerne i en stor tropp, hvis målet med kampen eller cupen er å vinne. Alle er tross alt ikke nøyaktig like gode.

Nytt innlegg

Hvilke interne prosesser som ble satt i gang rundt 2006-årgangen og trener Terje Lien fra klubbens side, eller hvilke diskusjoner som er tatt, har ikke Oppegård Avis innsikt i. Det resulterte i hvert fall i en ny beskjed ut til foreldregruppen, torsdag ettermiddag – nå ett døgn før avreise:

«Etter diskusjon og samtale med styret i Kolbotn Fotball er det på sin plass med en liten justering og presisering av det sportslige opplegget rundt laget på Gjøvik. For å unngå misforståelser har vi derfor i dag tatt ut spillertroppen for kommende helg. Innkalling kommer i Spond i løpet av kort tid. Vi ønsker selvfølgelig at de spillerne som ikke er tatt ut i spillertroppen fortsatt blir med til Gjøvik for å være en del av laget og det sosiale opplegget denne helgen. Disse vil være reserver og vil kunne kalles inn til kamp skulle det oppstå skader. Hvis noen velger å ikke bli med fordi de ikke er tatt ut i troppen synes vi dette er veldig synd, men har forståelse for dette valget«, skrev Lien.

Har du en mening?

NB: Har du gode eller dårlige erfaringer med fordeling av spilletid innen idretten? Ta kontakt med oss på tips@oavis.no

15 av 20 får spille

Hva betyr så dette?

En spillertropp er de spillerne man må «tilstrebe å gi 50 prosent spilletid». Hva man så gjør med de resterende spillerne som «ønskes velkommen som en del av laget og det sosiale opplegget» er det opp til treneren å ta stilling til.

Realiteten er følgende: Torsdag kveld – kun få timer unna avreise til sesongens store sportslige høydepunkt - fikk 15 spillere beskjed om at de er en del av troppen. De resterende spillerne, hvis flere av dem har vært viktige bidragsytere på veien til finalehelgen, leste i en Facebook-gruppe for foreldre at deres navn ikke stod på listen.

I løpet av halvannet døgn ble troppen på 22 spillere, som også inkluderer to spillere som er ute med skader, skåret ned til 15. Minst fem spillere som hadde gledet seg, og som hadde håpet på en sjanse eller to til å spille, fikk den brutale beskjeden om at de ikke vurderes som gode nok til å være med på sitt lags store høydepunkt.

Det er en tøff erkjennelse for en 14-, 15-åring i breddeklubben Kolbotn.

Totalt knust

Reaksjonene etter laguttaket i går kveld, var ikke til å ta feil av. Flere foreldre forteller til Oppegård Avis at deres barn er «totalt knust» av beskjeden, og «i sjokk» over at de fikk en slik beskjed kvelden før avreise. Oppegård Avis vet også at minst én utelatt spiller har bestemt seg for ikke å dra til Gjøvik.

Én forelder, som ønsker å være anonym, beskriver håndteringen som sjofel.

I går kveld, da alle beskjeder var gitt, sendte vi en liste med 12 spørsmål til hovedtrener Terje Lien.

1. Dere skal i helgen spille to kamper i et sluttspill i Adidas Cup. Hvorfor tar dere med bare 15 spillere fra en treningsgruppe på over 20 spillere?
2. At du har tatt ut bare 15 spillere til et sluttspill i Adidas cup, og fører opp resten som reserver i tilfelle skader – hvilket signal gir det til nummer 15-20?
3. Vil du si at disse spillerne fra nummer 15-20 er ødeleggende for laget på dette nivået?
4. Hvis ikke, hvorfor er de ikke da tatt med?
5. Hva har du oppgitt som grunn til spillerne at kun 15 spillere er i troppen? Hvorfor ga dere ikke beskjed til spillerne ansikt til ansikt, men via et Spond-uttak?
6. Det var på et tidligere tidspunkt signalisert at dette var en helg for alle. Det ble da ikke nevnt noe om begrenset spilletid, eller ingen spilletid. Var det løgn?
7. Tre dager før turneringen skal spilles, kommer de første signalene om at dette ikke blir en sportslig helg for alle, men at man er velkommen med som turist. I dag får flere spillere beskjed om at de ikke spiller med mindre noen blir skadet. Under et døgn til avreise. Synes du det er ryddig?
8. Hvis det er spillere og familie som ikke ønsker å være med til Gjøvik. Vil de få refundert pengene de har lagt ut?
9. Guttene her er 14-15 år. Enkelte av de utelatte har vært involvert i samtlige kamper i Adidas Cup til nå. Hva tror du spillerne som ikke får spille finalehelgen tenker om å ikke få spille de siste avgjørende kamper fordi treneren mener de er en negativ risiko for laget?
10. For det kan vel ikke være noen annen grunn til at du velger å omgå klubbens ferske regelverk med å slippe de til opp mot 50 prosent?
11. Siden laget slo ut Vålerenga har det vært signalisert at dette var en helg alle skulle med på. De aller fleste har nok trodd at de kom til å spille en eller annen rolle. Synes du det er brutalt å knuse drømmen til spillere som i flere uker har trodd at de skal representere Kolbotn i et Adidas Cup-sluttspill?
12. Er en eventuell seier i Adidas Cup verdt mer enn selvfølelsen og lagfølelsen til disse guttene?

Svaret

Fredag morgen fikk vi svar fra hovedtreneren.

– Takk for henvendelsen. Dette har jeg ingen kommentar til.

Heller ikke Kolbotn IL ønsker å svare. De ble på sin side konfrontert med måten denne prosessen er blitt håndtert, siden det var det de fleste reaksjonene gikk på.

Vi sendte følgende e-post til styreleder i Kolbotn Fotball herrer Ole-Arne Alvseike og sportslig leder i Kolbotn Fotball herrer, Sindre Brevik:

«Vet at det ble innført noen nye regler knyttet til spilletid i går. I dag (torsdag) er jeg gjort oppmerksom på at treneren på 2006 har valgt å kutte ned sin Adidas Cup-tropp til 15 spillere, for å unngå å måtte spille spillere han mener er for dårlige for å nå målet om seier. En rekke spillere som har deltatt i flere kamper av årets Adidas Cup har i kveld, én dag før avreise til Gjøvik, fått beskjed om at de ikke lenger er i troppen til cupen. Nå er de med som reserver i tilfelle skader. Foreldre har betalt hotell, tatt seg fri fra jobb og mange spillere har gledet seg.

To enkle spørsmål:

Hva synes dere om dette? Er det slik denne regelen er ment å brukes?»

Var opptatt

Styreleder Alvseike opplyser til Oppegård Avis at han er opptatt i dag og at han ikke ser at det er hensiktsmessig å bidra til mer uro. Han ønsker derfor å avvente til neste uke, og opplyser om at klubben er positive til å ta en mer grunnleggende og prinsipiell debatt.

Har du en mening?

NB: Har du gode eller dårlige erfaringer med fordeling av spilletid innen idretten? Ta kontakt med oss på tips@oavis.no

Den debatten ønskes nok velkommen av flere enn noen få skuffede foreldre og barn på 2006-trinnet.

PS1: I en tidlig versjon av denne saken skrev vi at Kolbotn Fotball herrer vedtok nye regler for spilletid på et styremøte denne uken. Det var en feil. Reglene ble vedtatt før sesongen. Feilen ble rettet 16.00.

PS2: For ordens skyld informerer vi om at Oppegård Avis-redaktør Eskil Bjørshol er far til en spiller på 2006-trinnet, i treningsgruppe 2. Bjørshol var tidligere trener for 2006-årgangen på Tårnåsen, og for treningsgruppe 2 i 2006-årgangen.

Powered by Labrador CMS