Garasjegalleri

KORT VEI FRA AFRIKA: Det kalde murrommet i garasjen til Astrid Runde Saxegaard mykner med varmen fra Afrika.

Sprer varmen fra Afrika

Kolbotn-kunstneren Astrid Runde Saxegaard inviterer alle til sitt garasjegalleri i Furukollveien førstkommende fredag. Denne gangen stiller hun ut maleriene til den afrikanske kunstneren Kojo Biney fra Ghana.

Publisert

– Jeg er opptatt av å skape en magisk kveld og vise frem de flotte og varme maleriene fra Afrika som står i kontrast til det kalde murromet her, sier Astrid Runde Saxegaard fra Kolbotn (50) fra Kolbotn.

Hun bruker garasjen som en forlengelse av hennes eget, nyoppusset atelier. Rommet har røff betong og en ny garasjeport med vindu.

– Et vindu ut mot verden, sier Runde Saxegaard, og inviterer oss inn.

INVITERER ALLE TIL KGG: Astrid Runde Saxegaard sier Kolbotn Garasje Galleri (KGG) har følgende motto: «En ny kunstner på hver utstilling, en kveld, en fredag i måneden, helst fredagen som ligger nærmest fullmånen».

Første utstilling her fant sted i mai i år, og siden den gang har Kolbotn Garasje Galleri (KGG) hatt seks utstillinger.

– Ideen ble skapt da naboer og bekjente kom med følgende etterlysning: "Vi skulle gjerne hatt noe hjemme på de hvite veggene våre. Er Fineart stedet hvor man begynner å lete?" Da foreslo jeg å vente med det. Jeg vet jo om så mange kunstnere og kollegaer som trenger å vise og selge sin kunst. Kanskje jeg kan vise kunsten i mitt nyoppussede studio, sånn av og til? Det er jo litt ensomt å holde på alene, og slike stunts gir god energi, tenkte jeg, sier Kolbotn-kunstneren.

Overskuddsprosjekt

– Dette er et lite byks fram, et overskuddsprosjekt, sier Runde Saxegaard om garasjeutstillingene hjemme hos seg.

Hun sier disse utstillingene skaper et intimt møtepunkt mellom kunstskaperen og nysgjerrig publikum, et slags innblikk i en kunstners fascinasjon og tankegang rundt ulike temaer.

– Noen ganger har jeg sammenliknet kunst med det å drømme. Kanskje det tar tid, og det du drømmer forstår du kanskje heller ikke, men så en dag får du bruk for drømmen. Kunsten du har sett treffer deg og du ser plutselig noe på en helt ny måte, sier 50-åringen.

ASTRIDS EGEN VERDEN: Garasjen ligger helt inntil Astrids eget atelier. Selv jobber hun mye med visuell kunst. 50-åringen er mest kjent for sine tekstiler som hun maler på og syr røft sammen. Hun jobber også mye med bilder i akryl og ulike installasjoner.
STILLER UT: Kunstner Kojo Biney fra Ghana.

Salgsutstilling

Utstillingen "Migratory Birds" blir den syvende i rekken. Den er åpen for alle og skal holdes i KGG i Furukollveien 3A førstkommende fredag fra klokken 19.00.

Denne gangen skal kunstner og miljøaktivist Kojo Biney fra Ghana være utstiller i KGG, med rundt 30 bilder i akryl.

– Biney jobber som lærer i kunst i sitt hjemland, og er en veldig karismatisk og inspirerende person. Da jeg møtte ham på "Art ist in Residence" i Togo i fjor, fortalte han meg at han ville bli professor i kunst, og at han trengte å bygge sin CV. Det var viktigere for ham å vise kunsten enn å selge den, sier Runde Saxegaard.

Hun sier 30-åringen fra Ghana er en ressurs i sitt land, og han inspirerer. I fjor sommer inviterte Kolbotn-kunstneren ham til Norge for å delta i kulturarrangementet "Mindre plast i havet", men søknaden til den afrikanske kunstneren har fått avslag fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Plastforsøpling er et globalt problem, og siden Biney har holdt flere spennende utstillinger og opptredener i sin hjemby som ligger ved kysten av Ghana, tenkte jeg at de trengte besøk av en spirituell inspirator på dette arrangementet, sier Runde Saxegaard.

Migrasjonsfugler

– Etter søknad og avslag fra UDI, og enda et avslag etter klage, fikk vi vite at Schengen har merket Ghana med oransje farge, som indikerer at dette er folk fra land vi ikke vil ha hos oss, sier Runde Saxegaard.

30 BILDER FOR SALG: Utstillingen viser bilder av ulike fugler, men Kojo Biney har også klart å snike inn noen bilder av rosa og blå elefanter, og noen andre afrikanske dyr.

Hun syntes det var et flaut svar fra myndighetene. Til tross for hinder i veien for Kojo Biney, vil hun hjelpe ham og stille ut hans bilder i sitt garasjegalleri.

Navnet til utstillingen, "Migratory Birds"/"Migrasjonsfugler", er ikke tilfeldig valgt og har et underliggende tema som handler om det å forflytte seg.

Kunstneren selv skriver at han ønsker å stille ut maleriene av trekkfugler for å sette søkelyset på viktigheten av å beskytte disse fuglene, samt oppmuntre alle involverte parter til å sette i verk tiltak for å redusere ulovlig fangst av disse fuglene.

"Vi har alle et ansvar for å beskytte naturen og miljø i sin helhet. Det at mange fuglearter forsvinner påvirker økosystemet som vi mennesker er en del av", skriver Kojo Biney.

Les også: – Oppegårds kvinner: Dere er vindunderlige! Dere er fantastiske!

Powered by Labrador CMS