GRUPPELEDER: Hoda Imad er gruppeleder for Akershus Arbeiderparti på fylkestinget i Akershus.

Vil bruke «Viken-overskudd» på vaksine til russen

Hoda Imad tar til ordet for å gjøre det enklere å velge å ta vaksine mot dødelig sykdom. 

Publisert Sist oppdatert

Hver vår, når et nytt russekull trer på seg de røde, blå og svarte russedressene, dukker de store røde overskriftene opp: «Ungdom smittet av dødelig hjernehinnebetennelse». 

Det må det bli slutt på. 

Derfor vil Arbeiderpartiet ha gratis hjernehinnebetennelsevaksine for russen i Oppegård og i hele Akershus! 

Russetiden skal være trygg, god og fin for alle. Da må vi politisere alt ved russetiden, sammen med russen, foresatte og skolene. All den tid elever opplever seg utenfor, enten sosialt eller økonomisk, er det en marsjordre til oss som fellesskap. Vi må tørre, og vi kan ikke lengre gjemme oss bak det politikerne på høyresiden i årtier har kalt for «privat anliggende». Russetiden er ikke privat anliggende når den påvirker elevers fysiske og psykiske helse, og når den påvirker skolemiljøet i flere måneder og til og med år.

Kunnskapsminister Kari Nordtun har varslet at alle aspekter ved russetiden skal belyses for å gjøre den trygg og god for alle. Alle bør få delta på og ha en fin feiring av å være ferdig på skolen.Vi i Arbeiderpartiet i Akershus har foreslått flere grep: Å lage en søkbar pott for at elevene kan arrangere inkluderende tiltak, sørge for at russen har et trygt sted å være og feire, svekke de kyniske kommersielle russeaktørene som har sugerøret ned i lommeboka til mindreårige, flytte russefeiringen etter eksamen og fjerne de sosiale og økonomiske barrierene for en trygg russefeiring. 

Og å tilby alle VG3-elever gratis hjernehinnebetennelsevaksine er nettopp ett svar på det siste – å fjerne de økonomiske barrierene for en trygg russefeiring. Vaksinen koster mellom 300 til 1000 kroner per dose. Denne økonomiske barrieren kan være nok til å la være å vaksinere seg. Samtidig som at det gis for lite informasjon om sykdommen før man selv er russ når vi vet at russefeiringen kan øke risikoen for smitte.

Politikere har skapt et skille mellom kommunene som tilbyr ungdommene sine gratis vaksiner mot den smittsomme og farlige sykdommen, og kommuner som ikke kan prioritere det. Fylkeskommunen, som eier av våre videregående skoler, bør være sitt ansvar bevisst og bidra til å fjerne dette oppkonstruerte skillet.

Derfor har Arbeiderpartiet foreslått å bruke 3 millioner kroner på å tilby russen gratis hjernehinnebetennelsevaksine. Håpet er at det fjerner den økonomiske barrieren, og viktigst - gjør russetiden tryggere for alle. Dessverre stemte Høyre og det borgerlige flertallet i Akershus ned forslaget under budsjettbehandlingen.

Heldigvis hadde Viken trygg økonomisk styring, og har et stort overskudd som skal fordeles i sommer. Flere hundre millioner kroner som vi i AP mener bør gå direkte til å gi innbyggerne og elevene våre flere muligheter i hverdagen.

Høyrefylkesrådet bør tørre å snu, og stemme for å gi russen gratis hjernehinnebetennelsevaksine. Vi som samfunn kommer åpenbart til å tjene på dette forslaget, gjennom å redusere de store økonomiske og menneskelige kostnadene denne smittsomme og mulig dødelige sykdommen har.

Hoda Imad
Gruppeleder
Akershus Arbeiderparti

Powered by Labrador CMS