LANGEN: Det var her, på innsjøen Langen, at Anders Baumberger og dugnadsgjengen skapte skøyte-hysteri i vinter.

«Lokal» skøyte-ildsjel fikk friluftspris

I vinter sørget Anders Baumberger for at tusenvis av «corona-trøtte» innbyggere skled over isen i Nordre Follo. Nå har han og dugnadsgjengen fått sin fortjente heder.

Publisert Sist oppdatert

I vinter, da den britiske mutanten herjet som verst i Nordre Follo, var det spesielt en aktivitet som ble mer populær enn noen gang. Skøytegåring på natur-is.

Det er det først og fremst én ildsjel og hans enormt engasjerte dugnadsgjeng som har æren for. Anders Baumberger. Nå har han fått fortjent heder i form av prisen «Friluftslivprisen 2021»

Det er det norske folk som har nominert kandidater og stemt fram vinneren. Prisen mottok rekordmange stemmer i år, så det er tydelig at engasjementet rundt frivilligheten er stort.

FANTASTISK TILBUD: Godt hjulpet av en stabil, norsk vinter, sørget Baumberger & co for silkeføre både for ski- og skøytegåere i vinter.

Slik omtaler Norsk Friluftsliv årets vinner:

Fikk flere tusen mennesker ut på Norges lengste naturisbane

Vinneren av friluftslivsprisen 2021 satte Nordre Follo på kartet i koronaperioden. Han la blant annet til rette for skøyting på islagte skogsvann, noe som fikk tusenvis ut på isen. En mørk januarkveld bestemte han seg for at han ville legge til rette for skøyteaktivitet på islagte skogsvann. Han snekret en hjemmelaget plog for å måke og sjekke isen. Sammen med en dugnadsgjeng jobbet han halve natten og da solen stod opp dagen etter, var det et helt nytt tilbud på plass; Norges lengste naturisbane.

Og folk kom! Noen på ski, noen i pulk, noen med spark, noen på sykkel og flest på skøyter. Alle med god avstand. Endelig kunne de være sammen!

3000 besøkende

VINNER: Friluftslivprisen 2021 gikk til Anders Baumberger for sin innsats for skøytegåring på Langen og på Kolbotnvannet.

Ordet spredte seg og i helgene som fulgte ble det meldt om tusenvis av folk i alle aldre på isen. Søndag 7. februar ble det for eksempel meldt om minst 3000 på isfolkefesten. Samtidig som smittetallene gikk ned.

Dugnadsgjengen, under ledelse av Anders Baumberger, jobbet dag og natt i kulda for å skape et inkluderende tilbud for lokalsamfunnet, mens livet ellers var preget av pandemi, restriksjoner, nedstigning og manglende aktivitetstilbud.

Dette tilbudet skapte mange positive ringvirkninger og det handlet om mye mer enn en enkel skøytetrasé. Det er mange dypere verdier og mening dette initiativet skapte.

Det viste at naturen er åpen for alle. Det økte fellesskapsfølelsen og tilhørighet hos innbyggere, noe som igjen er viktig for psykisk helse. Det fremmet fysisk aktivitet og helse og gjorde terskelen lav for å komme seg ut for de fleste aldersgruppene. Det gir folkehelsegevinst. Og dette er bare et eksempel på hva han har gjort, dette er en fyr med mange jern i ilden.

Prisvinneren Anders Baumberger sier selv at han velger å legge til rette for friluftsliv for andre fordi at når flere blir glade i naturen, vil også flere ta vare på den.

– Det er også en stor bonus at man samtidig styrker både fysisk og psykisk helse der ute – nesten uten å tenke over det, sier Baumberger.

Deler pengene

Og akkurat som han er opptatt av å dele naturen, vil også prispengene på 50 000 kroner, deles med andre.

Han ønsker nemlig å bruke prispengene til å få etablert en ny naturisbane i Nordre Follo, slik at enda flere får gangavstand til et inkluderende vinteraktivitetstilbud.

– Resten vil jeg bruke på et nærfriluftstilbud til lokal ungdom på Siggerud som trenger et kult sted å samles hvor de kan bade om sommeren og gå på skøyter/spille hockey om vinteren, sier en stolt vinner.

Powered by Labrador CMS