Sokneprest Anders Johansen i Greverud inviterer til drop-in-dp lrdag 12. juni. 100 r gamle Reidar Sommer var en av dem som var med da kirken lagde promovideo til sosiale medier.

Inviterer til drop-in-dåp

Er du ikke døpt? Nå kan udøpte i alle aldre gjøre det veldig enkelt.

Publisert

Koronatiden har ført til nye løsninger også i kirken. Sokneprest Anders Johansen i Greverud kirke er en av mange prester som har tatt i bruk digitale virkemidler for å spre det kristne budskapet.

– Vi ser at en god del har utsatt dåpsseremonier det siste året. Her tenker vi å gi folk en god mulighet til å gjøre det enkelt, men likevel høytidsstemt, sier Anders Johansen.

Første gang

Lørdag 12. juni fra klokken 11 til 14 står han derfor klar til å ta imot alle som ønsker å gjennomføre dåp.

– Dette er første gang vi gjennomfører drop-in-dåp i Greverud kirke. Vi ser også at det er stadig flere ungdommer og voksne der ute som ønsker å bli døpt. Dette er en fin mulighet, sier Johansen.

PROMOVIDEO: Både unge og eldre deltok da Greverud kirke lagde promovideo for drop-in-dåpen.

Sist søndag ble til sammen syv ungdommer døpt i forskjellige gudstjenester i tidligere Oppegård kommune. I Sofiemyr kirke kom tre konfirmanter til døpefonten. Anders Johansen sier det hvert år kommer konfirmanter som vil døpes, en forutsetning for å gjennomføre kirkelig konfirmasjon.

12. juni er planen til Greverud menighet å gjøre døren høy og porten vid. Ønsker du å døpe deg, eller noen du er foresatt for, kan du komme akkurat som du er.

– Ideen vår er å ha veldig lav terskel, eller egentlig ingen terskel i det hele tatt. Lørdag 12. juni kan store og små dukke opp i kirken. Man kan pynte seg, men det er ikke noe krav. Det eneste vi trenger er å vite hvem den enkelte er. Voksne må derfor ha med legitimasjon. Det er det eneste, sier Anders Johansen.

Stiller med selskap

I kirken vil det være to prester og andre ansatte til stede. Kirken stiller også med selskap for de som døpes, og det vil være kake til alle. Anders Johansen er spent foran drop-in-dåpen.

– Dette er noe jeg aldri har gjort før, så det blir spennende å se hvor mange som kommer til kirken den dagen. Statistikken viser at dåpstallene faller. Samtidig ser vi at mange av dem som ikke ble døpt som barn, ønsker å gjøre det i voksen alder. Det er mange flere ungdommer som døpes i dag.

SPREK 100-ÅRING: Reidar Sommer Andresen var en av "skuespillerne" da kirken lagde promofilm. Reidar rundet 100 år forrige fredag.

Soknepresten tror det kan være mange grunner til at folk ikke er døpt.

– Kanskje det aldri har passet å gjøre det. Ofte ser vi også at foreldrene er uenige. Jeg har møtt flere hvor det har vært litt "gi og ta". Det ble kirkelig vielse, men ingen dåp. Det er mange årsaker, men vi ønsker å vise at kirken er åpen for alle. Det skal være lett å komme hit.

– Trenger ikke være så stort

Anders Johansen har foreløpig ikke hatt drop-in-vielser av brudepar, men flere ganger har han gjennomført såkalte kontorvielser, med bare brudepar og forlovere til stede.

– Noen liker pomp og prakt, andre ikke. Vi forsøker å vise at man kan gjøre disse handlingene uten at det skal være så stort, sier Anders Johansen.

Sist uke var både unge og eldre medlemmer fra menigheten til stede for å lage promovideo for drop-in-dåpen. Alt fra de aller minste, til Reidar Sommer Andersen som feiret 100-årsdag sist fredag.

– Da jeg skulle døpes måtte vi ro fra øya jeg kom fra til Vallø. Den gangen var det ikke drop-in, sier 100-åringen med et smil.

Spreke Reidar stilte med glede opp for å promotere den kirkelige handlingen.

– Jeg er godt døpt, men blir gjerne med på skuespill. Så håper jeg mange møter opp på dette gode initiativet, sier han.

Powered by Labrador CMS