PLASS TIL ALLE: Etter at de bygget på i Greverud kirke i 2005 er det blitt enda mer plass til det sosiale. – Det knyttes mye til maten i kirken. Vi har to nye kjøkken og vi lager mye mat, for det å spise sammen bygger relasjoner og nettverk, sier Anders Johansen.

Hipp, hurra for Greverud kirke!

– Kirken er 50 år, men den er mer levende enn noen gang, sier sokneprest Anders Johansen.

Publisert

Greverud kirke fyller femti år i år, og jubilanten er fortsatt sprek. Greverud kirke fornyer seg stadig, og sogneprest Anders Johansen er glad for at kirken i dag har mange brukere.

– Vi prøver å gjøre kirken til et samfunnshus og et hellig hus, og i løpet av uken er det mange her, sier Johansen.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Mye som skjer hver uke

STORKOSER SEG PÅ JOBB: Prest Anders Johansen er en populær skikkelse i kirken på Greverud, og han elsker jobben sin.

I løpet av en uke er det klatrekurs, møter, babysang, gudstjenester, korøvelser og feiringer, for å nevne noe. Johansen er fornøyd med at de har klart å gjøre kirken mer tilgjengelig for flere.

– Det vi ser som er litt spennende, er at mange har et bilde av kirken som et sted for gamle tanter på vei inn i solnedgangen, men hvis man ser gjennom uken er barnefamilier den gruppen som bruker kirken mest, sier han.

Mye av grunnen til at snittalderen går ned på gudstjenestene, er det varierte tilbudet, tror Johansen.

Les også: Portrettintervju med Prest Anders Johansen

– Vi har egne familiegudstjenester, bruker mye band og musikk. Vi har søndagsskole og tweens, og vi har Lego i menighetssalen under gudstjenesten. Lego og gudstjeneste er en god miks, smiler soknepresten.

Og Greverud kirke har aldri hatt så godt besøkte gudstjenester som den har i dag, selv om sognespresten selvfølgelig skulle ønske det kom enda flere.

PS! Saken fortsetter under bildet!

POPULÆRT TILBUD: Babysang er en av de mest populære aktivitetene i Greverud kirke.F.v Mona Øyangen og Ebbe (9mnd), Maria Haugstveit og Mathilde (9mnd), Hanne T. Jensen og Alfred (8 mnd), Madeleine Johanson og William (11mnd), Nina O. Sandal og Sofie (9mnd), Maya Jørgensen, barne- og ungdomskoordinator i Greverud kirke og Emma Karoline (7) og Camilla Bronder og Sofie (9mnd).

Et levende sted

Kirken, som er tegnet av arkitekt Harald Hille, ble innviet i august 1967. I 2005 ble kirken bygget ut, slik at det ble både kontorplasser og kirkestue i underetasjen. De tradisjonelle benkene er byttet ut med stoler for å få et mer fleksibelt kirkerom, med plass til mange aktiviteter.

– Vi gjør stadig nye endringer, men rammene er de samme. De gjorde noen lure valg da de bygget Greverud kirke. Vi gjør om kirkerommet hele tiden etter behov, og det gjør at det er lett å drive og gjøre forskjellige ting her, sier Johansen.

Les også: Se eksklusiv kirkeorgelkonsert med kantor Bernt

– Kirken er 50 år, men mer levende enn noen gang. Vi ønsker at kirken skal være et levende sted med levende mennesker. Folk er forskjellige, da må vi prøve å ha stor variasjon.

HIMMELSK TACO: Sokneprest Anders Johansen, er oftere på kjøkkenet for å steke kjøttdeig enn han i kirkerommet og tenner lys, litt sånn humoristisk skrevet. Kirken på Greverud er mer enn bare en vanlig kirke.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Avhengig av frivillige

Selv om 50-åringen holder seg godt i dag, er det noen utfordringer å løse i tiden fremover. Om 50 år, hvor vil Greverud kirke være da?

– Jeg tror vi er avhengig av at folk bærer, skaper og betaler. Den offentlige kirken vil gå ned over tid, og det er en utfordring for kirken. Vi kommer til å være mye mer avhengig av at folk engasjerer seg. Å gå fra å være statsorientert til frivillig, det er vanskelig, men så lenge folk er villig til å gi av sin tid, blir kirken rikere.

TILSTEDE: Anders Johansen hjelper Ebbe (9 mnd) med å få i seg lunsjen. Soknepresten spiser alltid lunsj med foreldre og barn etter babysangen.

Soknepresten tror Greverud kirke vil klare seg helt fint.

– Kirken er først og fremst mennesker, ikke et bygg, avslutter Johansen.

 

Powered by Labrador CMS