BEKYMRET FOR VANNET: Bildene viser Kantorbekken og Veslebukta i Kolbotnvannet tirsdag og onsdag denne uken. Foto: Privat

Lekkasje av anleggsvann etter slangebrudd

Tirsdag og onsdag denne uken fikk Oppegård Avis flere henvendelser fra innbyggerne som er bekymret for Kantorbekken og Kolbotnvannet. Misfarging av vannet i Kantorbekken skyldes lekkasje av lensevann fra et sedimenteringsanlegg, ifølge kommunen. Spørsmålene om Kolbotnvannet er fortsatt ubesvart.

Publisert Sist oppdatert

Hva skjer med Kantorbekken? Vannet ved byggeplassen der ser veldig gromsete ut. Vannet fra bekken renner jo ut i drikkevannskilden vår, Gjersjøen. Det er ingen fugler der nå, ikke ender en gang. Er det snakk om forurensning som er skadelig for miljøet, for bekken? Har Gjersjøen blitt påvirket av dette? Hvem tar saken?

Dette er spørsmålene Oppegård Avis fikk fra flere av våre lesere tirsdag 10. november. Dagen etter fikk vi også henvendelser om rosafarget, oljete vann i Veslebukta.

"Det er noe veldig galt med Kolbotnvannet. Ingen av endene ville svømme i det, de står på brygga i Veslebukta. Det kan i verste fall se ut som oljesøl, vannet er rosafarget og med skum. Jeg har aldri sett vannet verre enn nå", skrev en av leserne til oss onsdag ettermiddag.

Les også: Hva skjer med vannet?

Slangebrudd på mandag

Nå viser det seg at misfarging av vannet i Kantorbekken skyldes lekkasje av lensevann, det vil si grunnvann/anleggsvann. Lekkasjen oppsto mandag 9. november som følge av et slangebrudd like ved anlegget som håndterer anleggsvannet fra utbyggingsprosjektet Kantorbekken Terrasse.

– I forbindelse med sedimentering (red. anm.: separasjon av slam) av lensevann hadde entreprenør et slangebrudd i forkant av sedimenteringsanlegg, dette skjedde mandag denne uken, bekrefter Silje Stavik, kommunikasjonsrådgiver i Nordre Follo kommune, i en e-post til Oppegård Avis.

Videre skriver hun at pumpingen ble stoppet og slangen ble utbedret samme dag.

– Anlegget er nå i drift når det er behov for pumping av grunnvann. Dessverre så var det noe farge på vannet. Rutiner i forhold til håndtering av lensevann følges opp i henhold til Miljøoppfølgingsplan for prosjektet Kantorbekken Terrasse, sier Stavik på vegne av kommunen.

I sitt svar til Oppegård Avis har kommunen ikke nevnt noe om hvilken mengde anleggsvann som er sluppet ut som følge av lekkasjen.

Siden Kantorbekken utgjør overløpet fra Kolbotnvannet og fører vann herfra til Gjersjøen, var flere innbyggere spesielt bekymret for drikkevannskvaliteten som følge av eventuell forurensing av Kantorbekken. Kommunen har ikke nevnt noe om de eventuelle konsekvensene for drikkevannet.

Taus om Kolbotnvannet

I tillegg til spørsmålene om Kantorbekken stilte Oppegård Avis flere spørsmål om en eventuell forurensing av Kolbotnvannet. Vi ba også om innsyn i alle vannprøvene tatt siden 22. september. Kommunen har ikke besvart disse henvendelsene ennå til tross for flere purringer og henvendelser til både virksomhetsleder Tom Schei og kommunens kommunikasjonsavdeling.

Ifølge kommunen tar de vannprøver i Kolbotnvannet en til to ganger per måned. Da Oppegård Avis omtalte anleggsarbeidene i Veslebukta forrige gang, for en måned siden, ba vi kommunen om innsyn i analysene fra de siste vannprøvene og vannprøvene før arbeidene med spunting og boring ble satt i gang i uke 39. Vi har ikke fått tilsendt resultatene fra disse prøvene ennå.

Les også: – Det er lovlig. Vi har alle tillatelsene i orden.

Powered by Labrador CMS