ENSOMHET: På landsbasis er det mange unge som oppgir at de føler seg ensomme.
ENSOMHET: På landsbasis er det mange unge som oppgir at de føler seg ensomme.

Er du ung og føler deg ensom?

Ifølge ungdomsmentor Anne Marie Mork er det visse tegn på ensomhet som går igjen når hun jobber med ensomme ungdommer.

Publisert

– Det er tøft å være ungdom nå. De skal lykkes på skole og sosialt, og får hele tiden innblikk i alt som andre lykkes med på skolen og fritiden gjennom sosiale medier. Det er lett å få inntrykk av at alle andre har så mange gode venner, har en stor gjeng, ett stort nettverk, forteller ungdomsmentor Anne Marie Mork. Hun har jobbet som miljøterapeut i over 20 år, før hun de siste 6 årene har hjulpet ensomme ungdommer fra sine lokaler på Trollåsen.

Vil du komme i kontakt med ungdomsmentoren?

Dersom du ønsker å komme i kontakt med Anne Marie Mork kan du ringe: 95 16 46 49,

eller sende mail til post@ungdomsmentor.no.

Facebook:@ungdomsmentor

Instagram: ungdomsmentor

Vanskelig å ta kontakt

Mork møter mange ungdommer som ønsker seg venner, og som føler de ikke passer inn. De forteller at de synes det er vanskelig å ta kontakt med andre. De vet ikke vet hva de skal si og føler seg usikre på om andre vil ha kontakt eller ikke. Mange har erfart mobbing og utestengelse som gjør det vanskelig å prøve igjen. Mange kjenner også på skam over å ikke ha et nettverk.

– Når vi skammer oss, vil vi skjule oss, trekke oss tilbake, ikke vise oss frem. Derfor er det mange som isolerer seg, selv om det de ønsker aller mest er å være en del av fellesskapet, forklarer hun.

Mork mener det ikke handler om at ungdommer ikke vil ha kontakt, men at de synes det er vanskelig å få det til.

– Ingen av oss ønsker å oppsøke det som skaper stort ubehag i oss. Samtidig trenger noen hjelp til å se at de faktisk har muligheter til å ta små steg ut av komfortsonen og trene på å koble seg på. Jeg har jobbet med utallige ungdommer som har klart å koble seg på skritt for skritt på denne måten. Jeg vet at det er mulig og brenner for å formidle det. Ikke gi opp!

KOMFORTSONEN KAN UTVIDES: Komfortsonen kan både utfordres og utvides.
KOMFORTSONEN KAN UTVIDES: Komfortsonen kan både utfordres og utvides.

Du er ikke alene

Flere undersøkelser viser økning i ensomhet hos ungdom. I Ungdataundersøkelsen 2020 for ungdomsskole og videregående elever fra hele landet oppgir 24% av 13-19 åringer at de er ganske mye eller veldig mye plaget med ensomhet.

Ungdomsmentoren poengterer at hvis du lærer å håndtere egne tanker og følelser i vanskelige situasjoner kan du takle ganske mye her i livet. Det handler om å øve på å tåle ubehag, og ikke trekke seg når ubehaget kommer.

Hun trekker også frem at å prøve å knytte sosiale relasjoner innebærer sjansen for å ikke lykkes, for avvisning.

– Man er ikke sikker på å få det til. Dette snakker vi om i timene, og sammen lager vi en plan om å ta så små steg at vi høyst sannsynlig lykkes.

Tips til deg som er ensom og vil utvide nettverket:

Kjenner du deg igjen i noen av disse utsagnene?

  • Jeg virker masete på venner
  • Jeg har ikke turt å bli kjent med flere enn de jeg alltid har vært med
  • Jeg gir opp lett når ting blir vanskelig
  • Jeg trekker meg ved avvisning og tørr ikke prøve igjen

Da har Mork noen tips til deg.

  • Forbered deg på sosiale situasjoner som kan bli vanskelig for deg. Hva kan du gjøre for å ikke bli så stresset? Hvem er det lurest å øve seg på å ta kontakt med? Hvem bør du holde deg unna? Hva kan du snakke om? Hva kan du gjøre hvis du ikke klarer å stå der mer? Hvordan kan du vise at du ønsker kontakt?
  • Det hjelper å øve seg i små, overkommelige doser på det som er vanskelig. Ved f.eks. å øve deg på å snakke litt høyere, møte blikk, smile, si hei, holde deg i nærheten av andre og ikke trekke deg unna, si ja til å bli med på noe, på å ta mer plass ved å svare i timen, litt mer aktiv i gymtimen, øve deg på å være mer tålmodig- og ikke gi opp så raskt når noe blir vanskelig.
  • Øv på helt andre ting som er skumle. Alt som gjør at komfortsonen øker og at du kjenner at du klarer å håndtere dine egne tanker og følelser i vanskelige situasjoner vil hjelpe deg.Powered by Labrador CMS