PRIVATLIV: Japanerne er private, og slipper sjelden ukjente inn i hjemmene. Anne-Stine kom derimot svært tett på. Dette er ett av bildene fra den nye boken hennes.

– Jeg hadde ikke kommet langt i researchen før jeg skjønte dette var veldig spennende

Etter tre turer og over 20.000 bilder er Anne-Stine fra Kolbotn klar med bok om dagligliv i Japan.

Publisert

Interessen for fotografering startet allerede som barn. Dokumentarfotograf Anne-Stine Johnsbråten fra Kolbotn fikk kamera av moren. Gjennom årene har fotoapparatet vært med henne.

– Jeg skulle egentlig bli kjemiingeniør, men ble veldig lei av realfag. Da tok jeg et år på folkehøyskole, fulgte hjertet, og etterpå var det ingen vei tilbake, sier hun og smiler.

Bokdebut

Tidligere har Anne-Stine deltatt i forskjellige bokprosjekter, men nå er hennes egen debut klar. I boken «Good Wife, Wise Mother» settes fokuset på kvinner og kjønnsroller i Japan.

– Jeg hadde jobbet med flere kvinnerelaterte prosjekter, både i Norge og utlandet, og jaktet et nytt tema. Fascinasjonen for Japan har alltid vært sterk, og jeg hadde ikke kommet langt i researchen før jeg skjønte at dette var veldig spennende.

Første turen til «solens land» tok Anne-Stine i 2011. Etterpå har det blitt to turer til, i 2012 og 2016. Fotografen har ikke tall på antall bilder hun tok for å skildre dagliglivet, men trolig passerte antall eksponeringer 20.000.

PS! Saken fortsetter under bildet!

NY BOK:: Anne Stine Johnsbråten fra Kolbotn har gitt ut dokumentarboken «Good Wife, Wise Mother». Gjennom bilder og tekst skildres kvinner og kjønnsroller i Japan.

– Da jeg reiste i Japan, var jeg spent på å høre hva kvinnene skulle si om arbeid og likestilling. Jeg lurte på hvordan de så på friheten i et kjønnsperspektiv. Hvordan ser de på fremtiden?

Tradisjonelt samfunn

Anne-Stine forteller at noe hun forsøker å skildre er om det finnes endringer i levesettet til japanerne.

– Det har vært et veldig tradisjonelt samfunn, spesielt med tanke på kjønnsroller. Kvinnene jeg traff ønsket en endring.– Jeg skulle gjerne vært der enda lenger. Japan er et fantastisk land, en flodbølge av varme som skyller mot deg. Maten, kulturen, menneskene. Det er veldig annerledes, men samtidig føler jeg at nordmenn og japanere er like i lynne og kommuniserer godt, forteller Anne-Stine Johnsbråten.

Fotografen kom tett inn på dagliglivet til japanerne, noe som ikke nødvendigvis er enkelt.

– De er veldig varme og gjestmilde mennesker, men de har også en privat sfære. Hjemmet er veldig privat for dem. Dette var en utfordring jeg gav meg selv. Det er jo bare å spørre, sier Anne-Stine.

Boken hennes utgis på det svenske fotobokforlaget Journal. Førstkommende søndag kan du følge den digitale boklanseringen via Facebook-sidene til Fotogalleriet. Anne-Stine forteller også at Norli Kolbotn Torg har tatt inn et parti med bøker.

Powered by Labrador CMS