INKLUDERER I ARBEIDSLIVET: – Vi har bestemt oss for dette av ren medmenneskelighet og har ikke angret på det siden den gang, sier daglig leder for Sykkelboden, Tore Bekken. Her er han sammen med Jan Holoda (39) og Rune Tangen (46).

– Gi dem sjanse!

Sykkelboden på Kolbotn har ansatt to hørselshemmede personer. Nå oppfordrer de flere næringsdrivende til å gjøre det samme.

Publisert

– Vi oppfordrer flere næringsdrivende i Oppegård til å gi hørselshemmede en rettferdig sjanse i yrkeslivet. Ikke avvis dem, men gi dem en sjanse til å vise seg. Om de er kvalifisert for jobbene, er døvhet i seg selv intet hinder. Til gjengjeld får du antakeligvis de mest lojale arbeidstakere, sier daglig leder for Sykkelboden, Tore Bekken.

PS! Saken fortsetter under bildene!

 

I OVER ETT ÅR: Jan Holoda har i over ett år vært fast ansatt som mekaniker i Sykkelboden.

 

KREVENDE KOMMUNIKASJON: – Vi bruker tolketjenesten på iPad for å unngå misforståelser, sier svenske Fredrik Johnsson (40).

Han sier Sykkelboden, som drives av ham og Espen Folkøy, har 12 faste ansatte per i dag. Gjennom de siste to årene har de ansatt to hørselshemmede personer: slovakiske Jan Holoda (39) fra Furuseth,
som er helt døv og stum, og skriver ikke norsk, og Rune Tangen (46) fra Ås som hører litt og prater relativt normalt.

Brenner for jobben

FAST ANSATT I TO ÅR: Rune Tangen har jobbet som sjåfør og lagermedarbeider i to år.

– Jan har hatt en prøvepe- riode hos oss i ett år og er en flink sykkelmekaniker som virkelig brenner for jobben sin. Han har gått arbeidsledig i flere år. Da han fikk tilbud om fast jobb hos oss, ble han så glad at han nesten gråt, sier Bekken.

Han sier Jan vil være som alle andre, men har en medfødt skavank, som gjør at han blir satt på sidelinjen.

– Slik trenger det ikke å være! Det finnes mange jobber som ikke har hørsel som krav, sier Bekken.

Han sier kommunikasjonen med Jan foregår via en digital tegneordbok eller via en applikasjon på iPad som sørger for online-møter med en tolk.

– Beste arbeidsplassen

Rune Tangen mistet hørselen da han var fire eller fem år, som følge av en hjernehinnebetennelse. Uten høreapparat hører han nesten ingen ting. Han har tidligere jobbet som sjåfør og innen lagervirsomhet. Før 46-åringen ble ansatt som sjåfør og lagermedarbeider i Sykkelboden, gikk han arbeidsledig i to til tre år.

– Denne jobben betyr veldig mye for meg. Jeg stortrives her og har supre arbeidskollegaer. Jeg kunne ikke ønske meg noe bedre enn dette, sier han.

Tore Bekken mener det er en stor utfordring med å få bort negative holdninger blant arbeidsgivere til å ansette døve. Han påpeker at det finnes støtteordninger som dekker deler av lønnen til hørselshemmede.

TO AVDELINGER: Sykkelboden har to avdelinger: i Kolbotnveien 8 på Kolbotn og i Dyrløkkeveien 17 i Drøbak.

– Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Bekken.

 

Powered by Labrador CMS