BEREDSKAP HJEMME

VÆR OBS: Jodix eller annen høykonsentrert jod skal kun tas etter oppfordring fra myndighetene, og kun i de anbefalte dosene. For høye jod-doser kan ha alvorlige bivirkninger.

– Skal ikke utleveres til noen før det er aktuelt

Jodtablettene finnes i alle skoler og barnehager, helsestasjoner og legevakt i Nordre Follo, men disse tablettene skal ligge trygt på lageret.

Publisert Sist oppdatert

Jodtabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak i Norge. Cirka 2,2 millioner tabletter er lagret i de norske kommunene til dette formålet.

Eksempel på beredskapslager:

 • 9 liter vann per person (Les også: Slik lagrer du vann)
 • to pakker knekkebrød per person
 • en pakke havregryn per person
 • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
 • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
 • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
 • medisiner du er avhengig av
 • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
 • grill eller kokeapparat som går på gass
 • stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe
 • fyrstikker eller lighter
 • varme klær, pledd og sovepose
 • førstehjelpspakke
 • batteridrevet DAB-radio
 • batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
 • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
 • tørke-/toalettpapir
 • litt kontanter
 • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
 • jodtabletter ved atomhendelser (Les mer på dsa.no).

Kilde: DSA

Helsedirektoratet får mange henvendelser fra folk og kommuner som er bekymret for at krigen i Ukraina kan føre til utslipp av radioaktivt nedfall, og ønsker å ha jodtabletter hjemme som atomberedskap.

Fredag 4. mars ba direktoratet alle norske kommuner om å gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende.

Drag row

Høykonsentrert jod

– Jodtabletter kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, og skal kun tas etter råd fra myndighetene. Jodtabletter ved atomulykker heter Jodix, og må ikke forveksles med kosttilskudd med jod, presiseres det i en pressemelding fra Nordre Follo kommune.

Jodix, som er høykonsentert jod og inneholder 600 til 900 ganger mer kaliumjodid enn jodtilskudd, er den anbefalte jodtabletten å ha i skapet, i tilfelle det utenkelige skulle skje.

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/ eller inntar forurenset mat og drikke.

Hvorfor ta Jodix?

Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodix beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme, skriver Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Mellom 18 og 40 år

Det er anbefalt å ha Jodix som en del av utstyrspakken for beredskap i hjemmet. Myndighetene vil gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta Jodix ved en atomulykke. Dette gjelder spesielt for de som har husstandsmedlemmer under 40 år.

– Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar Jodix. Det fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod, skriver kommunen.

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen, trenger ikke ta Jodix.

Innen tolv timer

Kommunen opplyser at Jodix-tablettene finnes i alle skoler og barnehager, helsestasjoner og legevakt i Nordre Follo kommune, men det presiseres at Jodix ikke skal utleveres til noen før det er aktuelt å bruke disse tablettene.

Det betyr at de først vil bli utlevert etter at det har blitt gitt råd til befolkningen gjennom mediene, relevante myndigheter og dsa.no.

– Ved en atomhendelse skal du alltid vente til Kriseutvalget for atomberedskap gir råd om å ta Jodix. Helsedirektoratet har nylig sendt informasjon til kommuner om at man skal sikre at man skal kan kunne gi Jodix i løpet av tolv timer, skriver kommunen.

Skal ikke be om samtykke

I flere kommuner, blant annet Oslo og Rælingen, har barn og unge allerede fått med seg samtykkeskjema om å få lov til å få Jodix-tabletter på skolen.

– Noen kommuner ber om samtykke fra foreldre til å kunne gi ved behov, men vi vil sende ut informasjon til foresatte der de som ikke ønsker dette må selv gi beskjed. Altså ikke samtykke, skriver Nordre Follo kommune.

Videre presiserer kommunen at de vil sørge for utlevering av jodtablettene til barn og unge fra 0 til 18 år som oppholder seg på skolen og i barnehagen, og vil varsle foresatte om dette.

– Etter anbefaling fra myndighetene vil skolene og barnehagene dele jodtablettene ut på skolen/ barnehagen.

Kan gi alvorlige bivirkninger

Jodix selges også reseptfritt på apotek i pakninger på 10 eller 100 tabletter. En pakke med ti tabletter koster fra 300 kroner. Én vanlig familie har ikke behov for mer enn én tipakning med tabletter kjøpt på apotek. Tablettene bør lagres uten at barn får tak i dem.

Én voksen eller ett barn over tolv år skal altså ta én tablett, og ett barn fra tre til tolv år skal ta en halv tablett.

Produsenten, Orion Pharma, understreker at en ny dose ikke skal tas på egen hånd. De skriver også at tablettene skal tas umiddelbart ved eksponering for stråling (nedfall) eller rett før eksponering (ankomst av nedfallskyen).

– Hvis radioaktivt nedfall skjer igjen eller varer så lenge at en ny dose er nødvendig, vil myndighetene informere om dette via radio, skriver produsenten.

Husk altså at du skal kun ta den dosen som er anbefalt av myndighetene. Gjentatt inntak av jod, kan gi alvorlige bivirkninger.

Powered by Labrador CMS